beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: AllTeles förvärvsstrategi stöter på patrull 
beQuoted nyhetsbrev 16 september 2009
AllTeles förvärvsstrategi stöter på patrull
-
Inte aktuellt att betala överpriser vid förvärv av kundstockar, enligt vd

AllTele har på ett par år växt till att bli landets femte största operatör. Men nu stöter den tidigare framgångsrika förvärvsstrategin på patrull. beQuoted har pratat med vd Ola Norberg.

En framgångsrik strategi
Sedan sommaren 2007 har AllTele förvärvat 100.000 kunder i totalt tio större och mindre förvärv. Integreringen av kundstockarna har på det hela taget gått bra. Bolaget har idag 115.000 kunder inom bredband och IP-telefoni.

Bolagets taktik har varit att förvärva i första hand privata kundstockar, där bolaget kunnat höja kundintäkterna via korsförsäljning mot de förvärvade kunderna. Ola Norberg exemplifierar med kundstocksförvärven av Vattenfall och Phonera:

- Den genomsnittliga bruttomarginalen i förvärven har ökat från 30 - 34 procent till drygt 40 procent. En del av marginalförbättringen ligger också i aktiv avveckling av olönsamma delar av kundstockarna. Det rör sig regelmässigt om runt 10 procent även i relativt välskötta äldre stockar.


Svårare hitta prisvärda förvärv
I en del fall har förvärven handlat om kundstockar från stadsnät. Men där stöter taktiken nu delvis på patrull. Anledningen är en tilltagande huggsexa och Ola Norberg menar att priserna nått orealistiska nivåer:

- I ett fall la vi ett affärsmässigt kalkylerat bud enligt vår lönsamhetsmodell på 7 miljoner kronor, men ett konkurrerande bud på 30 miljoner kronor tog hem affären.

- I det fallet var det betalda priset per kund cirka 2.000 kronor för en bredbandskundstock i stadsnät med en genomsnittlig ARPU (månadsintäkt per kund, beQuoteds anm) på 79 kronor. Då tar det med aktuella marginaler drygt 70 månader innan man får tillbaka pengarna, säger Ola Norberg och fortsätter:

- Problemet med att betala överpris för kundstockar med låg eller obefintlig lönsamhet är att driftskostnaderna, även med en god korsförsäljning, tenderar att överstiga de totala intäkterna.

Trots svårigheterna att hitta prisvärda förvärv menar han att taktiken ligger fast och att ytterligare förvärv är att vänta under hösten:

- Vi har ett fortsatt tillväxtfokus men utvärderar potentiella förvärv på strikt företagsekonomiska grunder. Att delta i en antalsmässig kundjakt utan lönsamhet och kassaflöde är definitivt inte styrelsens intention, säger han och fortsätter:

- Vi är helt övertygade om att långsiktighet och goda affärer i längden kommer att reglera marknaden till mer affärsmässigt sunda nivåer. Den organiska tillväxten kommer också redan under hösten, med största sannolikhet, att kryddas av ett medelstort förvärv.

Undviker utspädning via förvärvet av Wasadata
Under andra kvartalet omförhandlade AllTele köpeavtalet med det förvärvade Wasadata Bredband. Köpeskillingen har sänkts och de teckningsoptioner som tecknades med de tidigare ägarna återtas. 

Därmed undviks risken för utspädning av AllTeles aktier med runt 5 procent. Anledningen till omförhandlingen är enligt Ola Norberg mycket enkel:

- I köpeavtalet av Wasadata ingick vissa målkriteria som förvärvet skulle uppfylla. Nu har det visat sig att alla mål inte har uppfyllts. Som en konsekvens av detta gick optionerna tillbaka till oss och så framförhandlades en nedjusterad köpeskilling.

Börsnotering gav höga engångskostnader
Det andra kvartalet 2009 präglades av höga kostnader av engångskaraktär. Som en direkt konsekvens visar AllTele ett negativt resultat för det andra kvartalet.

Siffrorna för det första halvåret 2009 blev följande:

      • Omsättning: 110,3 Mkr (52,8)
      • Kassaflöde: 14,8 Mkr (4,0)
      • Resultat efter finansnetto: 1,0 Mkr (-4,2)
      • Vinst per aktie: 0,07 kr (-0,66)

Siffrorna för det andra kvartalet 2009 isolerat blev följande:

      • Omsättning: 55,0 Mkr (26,3)
      • Kassaflöde: -1,2 Mkr (3,9)
      • Resultat efter finansnetto: -2,0 Mkr (-3,0)
      • Vinst per aktie: -0,15 kr (-0,44)


Bolaget uppvisar en omsättning som är i nivå med siffrorna för det första kvartalet 2009. Omsättningen ser ut att stabiliseras runt 55 miljoner kronor. Det borgar för att kundbortfallet av framförallt olönsamma kunder har avtagit.

AllTeles aktie noterades på Stockholmsbörsen den 15 juni i år (se beQuoted nyhetsbrev nr 14 2009). Den totala kostnaden för noteringen uppgick till 4,5 miljoner kronor. Av dessa har 2,5 miljoner kronor belastat det andra kvartalet och 3,4 miljoner kronor har belastat det första halvåret.

Bolaget har även valt att investera i infrastruktur, vilket har resulterat i kostnader på 3,4 miljoner kronor för det första halvåret. Dessutom har personalen inom korsförsäljningsverksamheten fördubblats under det andra kvartalet, vilket har gett ökade personalkostnader.

Fortsatt låg värdering av aktien
beQuoted reviderar prognosen något efter halvårsrapporten. Vi behåller omsättningsmålet på 230 miljoner kronor men sänker förväntningarna på EBITDA-marginalen till 15 procent. Prognosen ger en vinst per aktie på drygt 1 krona oräknat engångskostnader.

Då AllTele skriver av mycket goodwill, och avskrivningen inte är kassaflödespåverkande, är det lämpligare att räkna på vad vinsten skulle nå utan denna avskrivning. 

På vår prognos skulle det innebära en vinst per aktie på 2,40 kronor, avskrivningar exkluderade. Ställt mot aktuell aktiekurs på 11,50 handlas aktien till p/e 5. 

PATRIK BLOMSTRÖM
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om AllTele:
» AllTele noteras på Stockholmsbörsen
» Med integreringen av kundstockar klar siktar AllTele på nya förvärv
» IPRED-lagen biter inte på AllTele
» AllTeles satsning på korsförsäljning ger resultat
» AllTeles vd håller det han lovar

 
 
Marknadsplats
Stockholmsbörsen
 
 
 


Ola Norberg
VD AllTele

 
 
- Att delta i en antalsmässig kundjakt utan lönsamhet och kassaflöde är definitivt inte styrelsens intention. 

 
 
- Problemet med att betala överpris för kundstockar med låg eller obefintlig lönsamhet är att driftskostnaderna, även med en god korsförsäljning, tenderar att överstiga de totala intäkterna.


- Vi är helt övertygade om att långsiktighet och goda affärer i längden kommer att reglera marknaden till mer affärsmässigt sunda nivåer. 

  
 

Omsättning första halvåret
2005 - 2009
 

 
(Klicka bilden för större bild)

 
 
 
 

EBITDA första halvåret
2005 - 2009

(Klicka bilden för större bild)

  
  
 
 

AllTele noterades på Stockholmsbörsen den 15 juni 2009. Aktien handlades tidigare på First North.

 
 
 
 

Phonera har sålt av alla AllTele-aktier de erhöll då deras privata kundstock förvärvades av AllTele.  

 
 
 
 

 

 
Remium prognostiserar en omsättning på 225 miljoner kronor och en vinst per aktie inklusive avskrivningar på 0,87 kronor för 2009.

 
 
 
 
Nästa händelse
2009-11-19
Delårsrapport Q3 2009
 
Mer info
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig