beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Försiktig marknad får Confidence att lansera nytt tjänstekoncept 
beQuoted nyhetsbrev 10 september 2009
Försiktig marknad får Confidence att lansera nytt tjänstekoncept
- Vill nå nya kundgrupper vid sidan av fastighetsägarna

Sedan början av året har Confidence sålt in ett nytt tjänstekoncept som svar på en avvaktande marknad. Samtidigt växer bolagets förhoppningar med ASSAs nya, RFID-baserade skåplås. På mindre än ett år har personalstyrkan halverats och fokus har lagts på den svenska verksamheten, som gjorde en rörelsevinst under det andra kvartalet.

Nytt konceptet kräver bara tillgång till bredband
Som svar på en marknad där kunderna hellre underhåller äldre system än investerar i nya har Confidence lanserat ett nytt säkerhetskoncept baserat på vad bolaget kallar hostade tjänster.

- Vi har sålt in konceptet i mindre skala sedan första kvartalet i år, och vi har märkt av stort intresse från marknader som tidigare inte varit lönsamma för oss, säger Fredrik Hiort af Ornäs.

Normalt köper kunderna bevakningsutrustning, exempelvis kameror och passersystem, och därtill datorkapacitet för att lagra kameraupptagningar och kortregister. I många fall krävs även anställda för att drifta utrustningen.

Med Confidence lösning hyr kunden all utrustning. Datorkapacitet för koordinering och lagring av säkerhetsinnehåll placeras hos en separat partner, exempelvis Telia. 

- Det kan handla om alltifrån ett mindre lokalt gym, badhus eller tillfälliga event som till exempel mässor, säger vd Fredrik Hiort af Ornäs och fortsätter:

- Många event hålls i icke-etablerade mässlokaler och vid ett enda tillfälle. Att få tillgång till ett komplett kassa-, biljett- och entrésystem via den hostade tjänsten kräver bara tillgång till bredband.

RFID-lösningar från ASSA kan innebära möjligheter
Confidence har under första halvåret presenterat flera order inom sitt område hotel och hospitality. Till viss del är detta tack vare samarbetet med ASSA. Confidence har goda förhoppningar på ASSAs nya skåplås som kopplas till RFID-baserade passerkort:

- Det här innebär att man slipper nycklar, hänglås och uppbrutna skåp. Vi ser många möjligheter och platser där den här lösningen kommer gå hem. Exempelvis har vi ett 80-tal simhallar runt om i Sverige som använder vårt Event-system med bland annat inpassering, säger Mats Wahlgren.

Även inom hotel och hospitality ser Mats Wahlgren möjligheter för lösningen. Många hotell håller sina spa- och relaxavdelningar öppna för besökare som inte är gäster på hotellet. 

Ansträngda finanser 
Kundernas återhållsamhet med nyköp har tvingat Confidence till nedskärningar och en översyn av hela verksamheten. Antalet anställda har på ett år halverats. Den förlusttyngda engelska verksamheten och den irländska verksamheten avvecklades tidigare i år.

Med nedskärningarna har omsättningen per anställd stigit med över 50 procent under första halvåret i år, trots att omsättningen sjönk med 30 procent.

Confidence gör en rörelseförlust för första halvåret i år. Den svenska verksamheten som stod för 96 procent av koncernomsättningen gjorde dock en rörelsevinst på 1 miljon kronor. Överskjutande avvecklingskostnader för de utländska verksamheterna ska ha tagits under kvartalet.

Siffrorna för årets sex första månader i sammandrag:

      • Omsättning: 35,7 Mkr (51,9)
      • Resultat efter finansnetto: -3,2 Mkr (-6,5)
      • Vinst per aktie: -0,01 Kr (-0,03) 

De fortsatta förlusterna har krympt bolagets eget kapital till 3,5 miljoner kronor, motsvarande en soliditet på 6 procent. Nettoskulden uppgår till 16 miljoner kronor och det aktuella börsvärdet ligger på 26 miljoner kronor.

Likviditeten är som bolaget aviserat ansträngd. Kassan uppgick vid halvårets slut till 187.000 kronor. Senast i december förra året genomförde Confidence en nyemission som tillförde bolaget 16 miljoner kronor. Om innevarande kvartal landar i en miljonförlust kommer soliditeten sjunka till närmare 4 procent: 

- Vi utvärderar den finansiella situationen löpande. Likviditetsproblemet har varit påtagligt under de senaste två kvartalen. Vår verksamhet är trimmad till vad den är idag, och vi uppvisar ett starkt positivt resultat för den svenska verksamheten isolerat. Vi planerar att fortsätta på detta spår nu, säger Fredrik Hiort af Ornäs.

Efter det andra kvartalets utgång har bolaget upptagit ett lån om 2,2 miljoner kronor.

Bättre utgångsläge på fortsatt osäker marknad
Vid föregående rapporttillfälle sa Fredrik Hiort af Ornäs till beQuoted att bolagets nedskärningar skulle nå full effekt först under andra kvartalet (se beQuoted nyhetsbrev nr 16 2009). Han menade då att bolaget var mycket nära att nå ett positivt resultat.

Ett kvartal senare ser vi att storstädningen gett resultat. Kostnadsmassan har reducerats rejält. Samtidigt döljer avvecklingskostnaderna för de utländska verksamheterna de framsteg som gjorts i den svenska verksamheten.

Bolagets finanser är fortsatt ansträngda och risken att aktieägarna får skjuta till ytterligare medel är betydande. Under förutsättning att samtliga avvecklingskostnader nu tagits ter sig emellertid förutsättningarna för en rörelsevinst på koncernnivå som bättre. 

Samtidigt innebär konjunkturläget en utmaning för bolaget. För att försäljningen av större system ska komma igång igen krävs att fastighetsägarna ser en hållbar återhämtning i konjunkturen.

I väntan på en bredare konjunkturvändning kan dock bolagets satsningar på nya tjänster och marknader mildra effekterna av det pressade läget.

JOHAN FALK
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Confidence:
» Storstädat Confidence ska vända till vinst
» Confidence koncentrerar verksamheten
» Garanterat kapital till Confidence
» Confidence halverar omsättningsmålet
» Confidence avyttrar distributionsverksamhet





Marknadsplats
NGM



 


Fredrik Hiort af Ornäs
VD Confidence International

 
 
 
- Det märks tydligt att kunder avvaktar med moderniseringar. De väljer hellre att underhålla sina äldre system trots att det är en långsiktigt dyrare lösning.

  
  
  
 

 
ASSA E-motion är ett nytt elektroniskt skåplås med beröringsfri RFID-teknik. Låset är framtaget för miljöer som bad, fritidsanläggningar och skolor.
 
 
Låset kan integreras med Entry Event och Confidence har stora förhoppningar på den här nya produkten.
 
 
 
 
Nyinvesteringar i brand, utrymning och systemintegration av större system går fortfarande trögt.
 
 
 
 

Mats Wahlgren
Marknadschef Confidence 




- Genom våra nya hostade tjänster ska vi kunna nå ut till en bredare marknad av mindre kunder. 
 
 
 
 

Confidence svenska verksamhet visade ett positiva rörelseresultat för första halvåret i år.
 
 
 
Avvecklingen av de utländska verksamheterna slutfördes under andra kvartalet.
 
 

 
 

Nästa händelse
2009-10-28
Delårsrapport Q3 2009

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida

  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig