beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Hög tillväxt och kraftigt förbättrat resultat för Novus Group 
beQuoted nyhetsbrev 3 september 2009
Hög tillväxt och kraftigt förbättrat resultat för Novus Group
- Riksdagsvalet ger ytterligare bränsle för tillväxt det kommande året


Novus Group avslutar sitt brutna räkenskapsår med mycket fina siffror. Det kommande riksdagsvalet innebär att aktiviteten inom affärsområdet Opinion ökar ytterligare, samtidigt som den mediala uppmärksamheten bäddar för tillväxt i de två övriga affärsområdena, Marknad och Loyalty.

Kraftig tillväxt och god lönsamhet
Novus Group har snabbt växt till en betydande och välkänd aktör inom marknads och opinionsundersökningar. För räkenskapsåret 2008 / 2009 visar bolaget en mycket hög tillväxt och under andra halvåret en god vinstmarginal.

Räkenskapsåret 2008 / 2009 i siffror:

      • Omsättning: 19,7 Mkr (5,9), +234%
      • Rörelseresultat: -0,6 Mkr (-5,3)
      • Vinst per aktie: 0,08 kr (-0,92)
      • Justerad vinst per aktie: -0,08 kr (-0,92) *

Det senaste halvåret isolerat visar:

      • Omsättning: 14,1 Mkr (4,0), +252%
      • Rörelseresultat: 1,1 Mkr (-2,2)
      • Vinst per aktie: 0,25 kr (-0,39)
      • Justerad vinst per aktie: 0,10 kr (-0,39) *

* För att ge en bättre bild av den underliggande vinsten har beQuoted rensat vinsten per aktie från den positiva engångseffekt relaterad till uppbokning av skattefordran som bolaget gjort.

SIFO slaget på fingrarna
I vår förra artikel om Novus Group berättade vd Lars Björkman att siktet låg på att bli nummer ett inom opinionsmätningar i Sverige. Målsättningen står fast och det ser ut som bolaget redan kommit en bra bit på väg.

Under de senaste månaderna har Novus citerats mer flitigt i medier och nyhetskanaler än aktörer som SIFO och Synovate.

Dessutom upprepade man konststycket att vid Europavalet, liksom vid förra riksdagsvalet, vara det prognosinstitut som bäst lyckades förutsäga valresultatet.

Lars Björkman berättar att nyckeln till Novus framgång är kombinationen av modern undersökningsteknik och erfaren analyskompetens.

Almedalsveckan, där Novus genomförde seminarier med exempelvis Margot Wallström och gjorde dagliga mätningar av partiledarframträdanden, innebar också mycket god publicitet för bolaget. SIFO och övriga opinionsinstitut fick även där se sig klådda av Novus när det gällde antalet citeringar i media.

Stor potential inom Marknad och Loyalty
Affärsområdet Opinion har alltså redan idag en stark position i Sverige. Det bådar gott inför det kommande riksdagsvalet då aktiviteten bland opinionsinstituten kraftigt ökar.

Den uppmärksamhet som Novus Opinion får i media är dessutom mycket positiv för varumärket och förenklar därmed försäljningen inom de två övriga affärsområdena, Marknad och Loyalty.

Opinion står idag för drygt hälften av Novus Groups omsättning. Tillväxtpotentialen är fortsatt god, men det rör sig trots allt om en begränsad marknad. På lite längre sikt är det därför inom Marknad och Loyalty som den riktigt stora potentialen finns.

Lars Björkman förväntar sig en god tillväxt inom samtliga områden under 2009 / 2010, men ser 2010 / 2011 som det år då Marknad och Loyalty verkligen har potential att ta fart.

Säsongmässigt svagt första kvartal
Att bolaget befinner sig i kraftig medvind råder det ingen tvekan om. Uppbokningen av skattefordran i balansräkningen tyder också på att styrelsen förväntar sig fortsatta vinster. 

För nästkommande kvartal blir det dock sannolikt förlust då hela undersökningsbranschen i princip står stilla under juli och augusti. Den förlusten bör kunna tas igen redan under det där på följande kvartalet.

God tillväxt och resultatförbättringar förväntas
Att tillväxten inte kan fortsätta ligga på nivåer över 200 procent är förstås en självklarhet. beQuoted räknar med att Novus Group för helåret 2009 / 2010 når en omsättning på 30 miljoner kronor, motsvarande en tillväxt på 50 procent. Då borde det finnas utrymme för positiva överraskningar.

Novus tillväxt drivs av rekryteringar, och då ingen nyanställd är fullt produktiv från dag ett, tror vi marginalerna blir hyggliga men inte fantastiska.

En rörelsemarginal på 7 - 8 procent bedömer vi vara inom räckhåll, vilket motsvarar ett rörelseresultat på cirka 2,2 miljoner kronor. Per aktie ger det 21 öre före skatt, eller drygt 15 öre efter schablonskatt. 

Notera att på grund av det säsongsmässigt svaga första kvartalet, förväntar vi oss att huvuddelen av resultatet genereras under andra halvåret.

Det kan nämnas att Lars Björkman tror att en rimlig rörelsemarginal på sikt ligger kring 15 procent. Då krävs dock att bolaget kommit in i en lugnare fas och att än fler undersökningar görs med hjälp av webbpaneler.

Låg värdering trots kraftig kursuppgång 
Den fina rapporten gav aktiekursen en välförtjänt skjuts uppåt. Trots det är börsvärdet vid dagens kurser kring 1,25 kronor inte mer än 13 miljoner kronor.

Med fortsatt förväntad tillväxt i både omsättning och resultat är det inte högt, och givet att beQuoteds prognoser för 2009 / 2010 slår in skulle en kurs närmare det dubbla inte vara alltför utmanande.

Förlustavdragen på över 8 miljoner kronor som bolaget förfogar över har, givet fortsatta vinster, ett värde på i storleksordningen 20 öre per aktie då ingen kassaflödespåverkande skatt behöver betalas de närmaste åren.

Ett minus är att likviditeten i aktien är låg då den fria floaten är liten. Insiders sitter på nära 70 procent av kapitalet. Olika åtgärder såsom anlitandet av en likviditetsgarant diskuteras av bolaget men inga beslut är tagna.

Den allt större uppmärksamheten i media tillsammans med det goda finansiella resultatet bör också öka intresset för aktien framöver.

JIMMIE LANDERMAN
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Novus Group:
» Novus Group utmanar undersökningsbranschen

 

Marknadsplats
AktieTorget


Lars Björkman
VD Novus Group

 
 
 
  
- Nyckeln till framgång handlar om att vi lyckats med att kombinera erfaren analyskompetens med modern undersöknings- teknik
 
 
 
 
För det just avslutade brutna räkenskapsåret redovisar Novus Group en omsättning om 19,7 miljoner kronor, en ökning med 234 procent.
 
 
 
 
Det fjärde kvartalet blev omsättningen 8,1 miljoner och rörelseresultatet 0,9 miljoner kronor.

 
 
 
 

Omsättning och resultat
Jan 2008 - Jun 2009
 

(klicka bilden för större bild)

 
 
 
 
Affärsområdet Opinion står i dagsläget för över hälften av Novus Groups omsättning. Tack vare den ökade aktiviteten som följer med riksdagsvalet förväntas nästa år bli mycket starkt.
 
 
 
 

Opinionsinstitutens mätningar inför Europavalet
 

(klicka bilden för större bild)

 
 
 
Vid Europavalet, liksom vid förra riksdagsvalet, var Novus Opinion det opinionsinstitut som bäst lyckades förutsäga valresultatet.
 
 
 
 
På sikt tror Lars Björkman att rörelsemarginalen kan nå 15 procent.
Nästa händelse
2009-10-23
Årsredovisning för 2008 / 2009

Mer info
Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig