beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: West International tar första order på Skatteverkets svarta lådor 
beQuoted nyhetsbrev 31 augusti 2009
West International tar första order på Skatteverkets svarta lådor
- Presenterar hyggligt bokslut trots tvärstopp i banksektorn

Vid årsskiftet träder den nya kassalagen och kravet på fiskala kontrollenheter i kraft. Som ett av två bolag i Sverige med svenskcertifierade enheter i sortimentet kan den nya lagen visa sig mycket betydelsefull för West Internationel.

Nytt avtal och första order
West tecknade nyligen ett exklusivt utvecklingsavtal med den japanska tillverkaren BMC International. Avtalet gör West till en av två leverantörer i Sverige av fiskala kontrollenheter certifierade för svenska skattekrav.

I samband med bokslutet presenterades även en första order på kontrollenheter till ett ordervärde om 1,2 miljoner kronor. Beställare är Micros Fidelio, stor leverantör av kassasystem med försäljning till 130 länder. 

Enligt vd Göran Sparrdal är den kommunicerade ordern den första av flera till Micros Fidelio i Sverige. Han räknar med fortsatta leveranser under hösten och första halvåret 2010. I nuläget kan han emellertid inte kommentera de framtida beställningarnas omfattning.

Den nya kassalagen
Vid årsskiftet träder den nya kassalagen i kraft. Lagen berör alla butiker som hanterar kontantförsäljning. Skatteverket uppskattar att det handlar om 40 procent av Sveriges 300.000 kassor.

De nya kraven på butikernas kassasystem består dels av krav på mjukvarans funktionalitet, dels krav på en certifierad kontrollenhet, en så kallad svart låda. Kontrollenheterna ska vara i drift senast den 1 juli nästa år men installationerna har redan påbörjats.

Lagen kan innebära merförsäljning
Den fiskala kontrollenheten kan liknas vid en spärrad loggbok som registrerar alla transaktioner. Kunden ska alltid ges ett kvitto, av vilket den sålda artikeln måste framgå i klartext.

I praktiken innebär det att kassasystemet behöver ett artikelregister, en uppgradering som dagens dominerande små kassaapparater inte klarar. Göran Sparrdal menar att en bred övergång till datorbaserade lösningar, så kallade PC-kassor, står för dörren.

- Enkelhet och Skatteverkets möjlighet att uppgradera mjukvaran talar för PC-kassorna, säger han och pekar samtidigt på möjligheterna som omställningen innebär för West:

- Eftersom vi säljer PC-kassor och hela system hoppas vi självklart på merförsäljning till Micros, som i sin tur har väldigt stora kunder under sig.

Hyggligt bokslut trots ras för bankterminaler
West presenterade nyligen bokslutet för verksamhetsåret 2008 / 2009. Affärsområdet för bankterminaler vek med 78 procent, en nedgång som i viss mån kompenserades av en högre serviceförsäljning. Koncernens omsättning totalt sjönk med 8,8 procent.

Siffrorna för verksamhetsåret 2008 / 2009 i sammandrag:

      • Nettoomsättning: 61,9 Mkr (67,9)
      • Rörelseresultat: 1,4 Mkr (0,9)
      • Resultat efter finansnetto: 1,0 Mkr (1,8)
      • Vinst per aktie: 0,09 (0,18) 

Balansräkningen är fortsatt solid med en nettokassa på 8 miljoner kronor. Börsvärdet ligger i skrivande stund på drygt 24 miljoner kronor.

Bankterminalerna fortsatt viktiga
Bankterminalerna har historiskt sett stått för ungefär hälften av Wests omsättning. Med en tuff konkurrens har det inneburit knappa marginaler och ihållande lönsamhetsproblem. Trots nedgången har man inga planer på att släppa bankprodukterna:

- Nej. Även om marginalen är procentuellt lägre än för övriga produktområden ger bankterminalerna oss viktiga synergieffekter på inköpssidan när vi köper till övriga produktområden, säger Göran Sparrdal.

För innevarande verksamhetsår är han försiktigt positiv till banksektorn. Runt hörnet väntar oundvikliga investeringar för bankerna. Senast vid utgången av 2010 ska all utrustning harmonisera med den nya chiptekniken.

Kassalagen driver marknaden
Trots det gångna svagare året ligger de finansiella målen fast. Det handlar om en årlig försäljningsökning på 30 - 40 procent och en rörelsemarginal på minst 10 procent.

Enligt Göran Sparrdal är det framförallt inom POS-marknaden (Point of sales, kassaapparatur, beQuoteds anm) som verksamhetsårets tillväxt ska komma. Drivkraften är införandet av de fiskala kontrollenheterna.

- Det här är ett rejält tillväxtområde organiskt för oss. Samtidigt finns en fortsatt stark utveckling i automaterna. I spåren av lågkonjunkturen är butikerna försiktiga med investeringar. I den mån de investerar är det i effektiviseringar och automater är en ganska typisk effektiviseringsåtgärd, avslutar Göran Sparrdal.

JOHAN NYGREN
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om West International:
» West International växer med informationssystem
» West International på hugget när Svensk Kassaservice avvecklas
» West Internationals orderbok en diger lunta
» Julvanor förändras genom betallösningar från West International

 
 
Marknadsplats
First North
 
 
 


Göran Sparrdal
VD West International

 
 
 
 

 
 

 
Den svarta lådan som West genom avtalet med BMC International kommer att sälja i Sverige.

 
 
 
 

 
PC-kassa med touchskärm. 
 
 
- Enkelhet och Skatteverkets möjlighet att uppgradera mjukvaran talar för PC-kassorna.
 
 
 
 

  
Informationskiosken Touchguide
är ett relativt nytt tillskott inom affärsområdet Paystation.
 
 
 
 
 
Nästa händelse
2009-10-27
Årsredovisning 2008 / 2009

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig