beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Emissionsaktuella Oasmia förbättrar befintliga läkemedel 
beQuoted nyhetsbrev nr 16 2009
beQuoted nyhetsbrev 13 augusti 2009
Emissionsaktuella Oasmia förbättrar befintliga läkemedel
- Gör två emissioner för att kunna slutföra sina fas III-studier

Oasmia Pharmaceutical, eller kort och gott Oasmia, är ett så kallat drug delivery-bolag. Med hjälp av sin patenterade plattform XR-17 vill de förbättra befintliga läkemedel för såväl människa som djur. Nu tar bolaget in pengar för det fortsatta genomförandet av två fas III-studier.

Oasmia förbättrar redan befintliga läkemedel
Basen för Uppsalaföretaget Oasmia är den forskning som bolaget gjort om cellens åldrande. Företaget har tagit fram ett ämne, kallat XR-17, som man tror ska kunna förbättra ett antal befintliga läkemedel för såväl människor som djur - i första hand hundar.

Det helt dominerande området är cellgifter (cytostatika) mot cancer, men viss grundforskning bedrivs inom infektion, astma och neurologi.

Cancer är det största och i absoluta tal snabbast växande läkemedelsområdet. Mot cancer är cellgifter den största gruppen av mediciner. 

I västvärlden ökar antalet hundar och katter betydligt snabbare än antalet människor. Det ökade välståndet gör djurägarna mer motiverade att investera i djurens hälsa. Hundar drabbas av liknande sorts cancer som människor, och cellgifter kan användas som behandlingsmetod.

Då det inte finns några cellgifter i marknaden som är registrerade för användning på djur, används i stället läkemedel avsedda för människa. Palladia från Pfizer registrerades visserligen hos amerikanska FDA (Food and Drug Administration) som behandling av mastocytom i juni, men det har ännu inte börjat säljas. 

Två preparat är i klinisk forskning, ytterligare sex är redo 
Bolaget har hittills tagit åtta preparat genom den prekliniska forskningen. Hälften av dessa är för människa. Den andra halvan är motsvarande medicin för djur. Längst gånget är Paccal Vet (för djur) följt av Paclical (för människa), som bägge befinner sig i klinisk fas III.

Båda ovanstående preparat bygger på paklitaxel, ett cellgift som använts på människa i över 15 år och saknar patentskydd. Problemet med de befintliga paklitaxelläkemedlen är att de, Abraxane undantaget, även innehåller hjälpämnet Cremophor som ger allvarliga biverkningar. 

Ju större dos av paklitaxel man kan ge (utan allvarliga biverkningar), desto bättre blir effekten. I människa sätter Cremophor gränsen för dosen och för hund är biverkningarna av Cremophor så stora att inget läkemedel med paklitaxel, förutom Palladia, kunnat bli godkänt.

Hög sannolikhet att Paccal Vet blir godkänt
Paccal Vet har redan genomgått en fas III-studie mot en sorts hudcancer kallad mastocytom. Cirka 70 procent av hundarna svarade på behandlingen och inga oväntade biverkningar rapporterades. Nu pågår ytterligare en fas III-studie som väntas bli avslutad under hösten.

FDA har gett Paccal Vet MUMS-status för mastocytom av grad II och III. Det innebär att Oasmia kan ansöka om villkorat godkännande. För ett sådant krävs bara att bolaget klarar uppskalningen av produktionen. Först fem år senare måste data från fas III lämnas in.

beQuoted menar att chansen till godkännande i åtminstone USA är mycket stor. Medlet har ju även visat bra effekt och små biverkningar, så även i övriga världen är det sannolikt att Paccal Vet blir godkänt.

Om den pågående kliniska studien ger bra resultat förväntar sig Oasmia att Paccal Vet kan marknadsregistreras i såväl Europa som USA under hösten 2010. Eftersom marknaden för närvarande inte är etablerad är det extra svårt att gissa dess framtida storlek. Bolaget tror att marknadspotentialen globalt uppgår till 500 - 700 miljoner dollar inom tre till fem år. 

Paclical har också goda möjligheter 
Paclical har tidigare testats i en fas I / II-studie på svårt cancersjuka patienter. Resultatet var bra såväl beträffande säkerhet som effekt. Nu pågår en fas III-studie på äggstockscancer, där Paclical jämförs med det befintliga medlet Taxol.

Patienter som behandlas med Taxol eller andra medel som innehåller Cremophor måste dessutom få mediciner mot Cremophors biverkningar. Detta slipper man med Paclical. Man kan även ge en högre dos, vilket beräknas förbättra effekten.

Även Paclical har goda chanser till en marknadsregistrering, då alla andra paklitaxelprodukter mot äggstockscancer innehåller Cremophor. Abraxane, som är Cremophorfritt, är bara godkänt mot bröstcancer. Faller bitarna på plats är potentialen således även stor på humansidan.

Den pågående fas III-studien beräknas bli klar till våren 2010. Men redan i år väntas ytterligare en fas III-studie med Paclical, gällande hudcancer, dra i gång. Och nästa år planeras motsvarande studie på lungcancer (NSCLC) starta.

Avtal med Abbott och Orion Corporation
Bolaget har slutit distributionsavtal med Abbott för Paccal Vet i Nordamerika samt med finska Orion för Paccal Vet i Europa samt Paclical i Norden. Oasmia står för all utveckling och produktion och erhåller såväl engångsbetalningar som royalty på försäljningen.

- Vi har valt partners med omsorg med tanken att ha långsiktiga relationer. Jag hoppas att samarbetet med Abbott ska resultera i gemensamma projekt på djursidan framöver, säger vd Julian Aleksov till beQuoted.

Två emissioner pågår 
Just nu pågår dels en riktad emission till större placerare och dels en företrädesemission. I den förra vill bolaget ta in 90 miljoner kronor till kursen 30 kronor. I den senare är emissionskursen satt till 25 kronor, vilket ger bolaget knappt 60 miljoner kronor vid fullteckning.

Pengarna beräknas täcka Oasmias kapitalbehov de närmaste 12 månaderna. Styrelsen bedömer att kapitalbehovet under perioden uppgår till 115 miljoner kronor och att lägst 31 miljoner kronor i företrädesemissionen tecknas genom kvittning av skuld. Att få in ytterligare kapital från partners är en prioriterad fråga, men om detta inte räcker kan fler nyemissioner behövas längre fram. 

Bred produktportfölj ger stora möjligheter
Bolagets övriga sex preparat (förutom Paclical och Paccal Vet) väntas tas till klinik inom några år. Dessutom finns många andra mediciner som skulle kunna förbättras med XR-17. Risken finns förstås att det framöver kommer bättre mediciner / hjälpämnen som minskar behovet av XR-17. 

En uppskattning är att Paccal Vet med de befintliga avtalen kan sälja för 250 miljoner dollar år 2013. I så fall skulle det ge Oasmia en nettointäkt på närmare 400 miljoner kronor. Detta kan jämföras med nuvarande börsvärde på drygt 1 miljard kronor efter emissionerna.

Dessutom kan det på sikt tillkomma fler marknader samt ett stort antal ytterligare mediciner. Det är i stort sett ogörligt att beräkna ett motiverat värde för bolaget, men beQuoted menar att aktien är köpvärd och rekommenderar aktieägarna att teckna i företrädesemissionen.

GÖRAN OFSÉN
[email protected]

 
 
Marknadsplats
NGM
 
 
  


Julian Aleksov
VD Oasmia

 
 
Julian Aleksov har stor erfarenhet av forskningsprojekt och är en av grundarna och huvudägarna.
 
 
 
 
 


Bo Cederstrand
Ordf Oasmia

 
 
Bo Cederstrand har mångårig erfarenhet av internationella affärer och tillhör även han grundarna och huvudägarna. 
 
 
 
 
 
Ett flertal kliniska  studier på människa genomförs och planeras.
 

(klicka bilden för större bild) 

 
Preparaten ovan förväntas bli godkända under perioden 2011 - 2015.
  
 

  
 
Även för djur pågår utveckling av ett antal produkter.
 

(klicka bilden för större bild)

 
Ovan visade preparat väntas bli godkända under perioden 2010 - 2015. 
 
 
 

  

 
Börsveckan menar i sitt måndagsnummer att Oasmia är köpvärt till kurser under 30 kronor.
 
 
 
 
 
  
Nästa händelse
2009-08-28
Årsredovisning 2008 / 2009
 
Mer info

Läs mer på beQuoted
 
Hemsida

Fakta om nyemissionen

Sista dag för teckning är måndagen den 24 augusti

 

Emissionen i korthet:

  • Teckningstid 5 augusti - 24 augusti
  • Teckningskurs 25 kr per aktie
  • Emissionen sker med företräde för befintliga aktieägare. Fjorton befintliga aktier ger rätt att teckna en nyemitterad aktie.
  • Nyemissionen uppgår till 59,8 miljoner kronor före emissionskostnader
  • Totalt 2.392.858 nya aktier emitteras
  • De nya aktierna motsvarar 6,7 procent av företaget
  • En riktad emission pågår också till kursen 30 kr, om maximalt 90 miljoner kronor och 3.000.000 nya aktier
 
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig