beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: C2SATs orderbok växer 
beQuoted nyhetsbrev 29 juni 2009
C2SATs orderbok växer
- Nytt kinesiskt avtal kan ge licensintäkter inom ett halvår, enligt vd

Efter flera års utveckling, missade prognoser och ett ledningsbyte verkar det nu lossna för antenntillverkaren C2SAT. Nyligen meddelades en order till teknikjätten Thales. Samtidigt har ett avtal tecknats med kinesiska Xinguo, ett avtal som enligt vd Fredrik Nygren kan ge licensintäkter redan inom ett halvår.

Bredbandsutbyggnad till sjöss
Solnaföretaget C2SAT utvecklar, tillverkar och säljer stabiliserade antenner, kallade VSAT, för marina applikationer. I praktiken handlar det om motoriserade parabolantenner som kan fixera en satellit på himlen och sedan följa satelliten genom att kompensera för båtens rörelser och krängningar.

Syftet med stabiliseringen är att kunna garantera kontinuerlig kontakt med en kommunikationssatellit. Då möjliggörs stabil och dubbelriktad datakommunikation utan avbrott, en förutsättning för hög bandbredd till sjöss.

Marknaden drivs i allt väsentligt av samma faktorer som bredbandsutbyggnaden på land. Personal, passagerare och rederier efterfrågar liknande anslutningsmöjligheter som på land. Motsvarande utveckling gäller även för färjor och kryssningsfartyg.

Flera order under våren
Efter sju års utveckling lanserades den första antennen 2007. Sedan dess har bolaget levererat 11 antennsystem, varav 3 under det första kvartalet i år.

Nyligen kommunicerades en order på åtta antenner till den globala teknikjätten Thales. Leveranserna påbörjas efter sommaren och C2SATs nytillträdde vd Fredrik Nygren talar om en genombrottsorder.

Ordern följer på en tidigare order från i våras om sju antenner till Kina, vilket gör att ordersituationen ser allt bättre ut.

Utlicensiering nästa steg
I dagsläget sker all produktion i Söderhamn. Utöver den faktiska tillverkningen av de fem antennmodeller bolaget erbjuder, utvecklas här också bolagets produktionsteknik.

I början av året genomfördes en emission som stärkte C2SATs kassa med närmare 30 miljoner kronor. Pengarna togs in för att säkerställa den löpande verksamheten, höja produktionskapaciteten men också kvalitetssäkringen i produktionen.

Kapacitetsutbyggnaden är emellertid inte fokuserad på Söderhamnsanläggningen utan bolaget har sökt lösningar utomlands, företrädelsevis i Kina. Här kommer kinesiska Xinguo in i bilden.

- Inom sex månader kommer produktion och försäljning att vara igång där borta. Tre personer är dedikerade för Kina, varav en är en svensk erfaren produktionsansvarig, säger vd Fredrik Nygren och fortsätter:

- Avtalet innebär att vi kommer att få löpande betalt för våra personalkostnader och för varje producerad enhet betalas en fast licensavgift, vilket innebär ett kontinuerligt positivt kassaflöde.

Bandbreddshunger gynnar VSAT
VSAT-tekniken har funnits sedan mitten av 90-talet men telefonilösningar till havs kom redan i början av 80-talet. Här märks bolag som Iridium och Inmarsat med tekniker som täcker allt från satellitbaserad telefoni och fax till datakommunikation.

Den huvudsakliga tekniska skillnaden mellan VSAT-tekniken och konkurrerande tekniker är bandbredden. Enligt specifikationerna erbjuder VSAT en högre nedströms hastighet men också en, med dagens mått mätt, tillfredsställande hastighet uppströms.

Sammantaget innebär det en högre bandbredd och billigare trafik. För slutkunden ger VSAT en högre initial kostnad för infrastrukturen men således en lägre kostnad för nyttjandet. VSAT-tekniken kan därmed få en skjuts av allt mer bandbreddskrävande internettjänster.

Teknikspets på växande marknad
Enligt kommunikationskonsulten Comsys uppskattningar såldes närmare 1.400 VSAT-system för maritima tillämpningar under 2008. Runt 8.000 system tros vara i drift och trots konjunkturläget prognostiserar konsultfirman en global tillväxttakt på ungefär 25 procent de närmsta åren. 

Slutkunderna finns främst inom handelssjöfarten och olje- och gasindustrin. C2SAT bedömer det sistnämnda segmentet som relativt mättat och har därför valt att sikta in sig på handelssjöfart och militära tillämpningar i första hand.

Amerikanska SeaTel och israeliska Orbit beräknas utgöra 90 procent av VSAT-marknaden. Bolagen använder skilda antenntekniker och C2SAT tillför marknaden en kompletterande lösning.

Genom sin 4-axlade konstruktion menar man sig erbjuda en bättre teknisk lösning än konkurrerande VSAT-system. Med konstruktionen, och möjligheten till att rotera fritt runt sin egen axel, ska systemet ge en lösning på den så kallade zenitparadoxen* men även ge mindre signalförluster. 

* Not: Zenitparadoxen uppkommer i ekvatoriala områden där den 90-gradiga vinkeln mot satelliternas signaler tvingar 3-axlade antenner att röra sig med extrema utslag. Bristande precision i motoriken gör då att signalen går förlorad.

Dämpad men fortsatt aggressiv målsättning
C2SATs dämpade målsättning för de närmsta två åren är att nå en 15-procentig andel av nyförsäljningen på VSAT-marknaden. Ställt mot Comsys skattningar skulle det i praktiken handla om en omsättning på bortåt 40 antenner på månadsbasis vid halvårsskiftet 2011.

För att nå dit krävs, som bolaget ger uttryck för i sina mål, en 50-procentig försäljningstillväxt kvartal över kvartal. Men man börjar från en låg nivå. Första kvartalet 2009 såldes tre antennsystem. Periodens omsättning uppgick till 1,5 miljoner kronor och rörelseförlusten till 7,4 miljoner kronor.

Under 2008 såldes 7 antennsystem varav merparten utgjorde testinstallationer. Bolaget underskattade de anpassningar som krävdes för de här utvärderingarna, med stora kostnader som följd. Vid årsskiftet stod så bolaget inför en likviditetsmässigt mycket ansträngd situation.

Tack vare den emission som genomfördes i januari har situationen förbättrats. Vidare har teckningsoptioner med lösen om 40 öre utgivits. Dessa kan tillföra bolaget ytterligare 49 miljoner kronor. Därtill beslutade stämman om en konvertibelemission på 14 miljoner kronor till en av de större ägarna.

Ny ledning ny strategi
Sjöfartens efterfrågan på kommunikationslösningar håller med stor sannolikhet i sig. Kundkraven på infrastrukturen kommer förmodligen också öka i takt med att mer bandbreddskrävande applikationer och tjänster utvecklas.

Samtidigt lär de marina bredbandstjänsterna komma att utsättas för en prispress likt den vi sett för motsvarande teknik på land, en utmaning för såväl infrastruktur- som tjänsteleverantörer.

Därtill är C2SAT långtifrån ensamt om att vilja slå sig in på den växande VSAT-marknaden. Amerikanska Schlumberger med en miljardverksamhet inom energiteknik satsar också, liksom en ny koreansk uppstickare som på kort tid levererat närmare 100 antenner.

Fredrik Nygren menar att C2SAT måste möta pressen med en bättre produkt:

- Vi måste särskilja oss genom bättre prestanda. Vår 4-axlade antenn ger lägre signalförluster och är i dagsläget det enda system som löser problemet med zenitparadoxen, men vi måste vara ödmjuka inför den konkurrens vi möter, säger han och fortsätter:

- Det är viktigt att vi etablerar ett heltäckande installations- och distributionsnätverk, tillsammans med en kvalitetssäkrad produktion. Fokus i nuläget ligger på att etablera sådana strukturer och öka försäljningen i den utsträckningen att vi når våra målsättningar på sikt.

Från att ha fokuserat på större upphandlingar är det en annan strategi den nya ledningen valt, med fokus på fler och mer standardiserade produkter och kortare leveranstider. Om det är rätt väg att gå återstår att se.

Bolaget står efter vårens kapitalanskaffningar bättre rustat än tidigare att realisera sin strategi. Med ett börsvärde på 180 miljoner kronor, en nettoskuld på 10 miljoner kronor och målsättningar som ter sig modiga men inte orimliga tror beQuoted att dagens prislapp på bolagets teknik kan visa sig låg.

JOHAN NYGREN
[email protected]

 
 
Marknadsplats
NGM
 
 
 
 


Fredrik Nygren
VD C2SAT

 
 
 
 
 
VSAT står för Very Small Aperature Terminals och avser stabiliserade antennsystem för tillämpningar till land eller sjöss.
 
 
 
 

 
C2SAT 2.4m C-bandsantenn
som lanserades 2008.

 
 
 
 

 
C2SATs första antenn, C2SAT 1.2m Ku-band, lanserades 2007.
 
 
 
 
Antennutvecklingen påbörjades år 2000. 
 
 
 
 

 
Parabolens diameter
anpassas för att sända över olika frekvenser, vilka i sig erbjuder olika bandbredd och olika täckning.
 
 
 
 
 

 
Olika specifikationer
kan skapas utifrån samma grundteknik då parabolens diameter är frikopplad grundtekniken. Antennen skyddas en så kallad radom.
 
 
 
 

 
Radomklädd VSAT-antenn installerad.
 
 
 
 
Aktuell produktportfölj innehåller antenner i storleksordningen 1,2 - 2,4 meter i diameter, varav den mindre modellen C2SAT 1.2 Ku-4M nu alltså ska levereras till Thales.
   

 
 
 
 
 

Nästa händelse
2009-08-31
Delårsrapport Q2 2009
 
Mer info
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig