beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: MedicPen nära kommersiellt genombrott 
beQuoted nyhetsbrev 23 juni 2009
MedicPen nära kommersiellt genombrott
- Genomför emission då införsäljningen av produkterna tagit längre tid än förväntat

MedicPens färdigutvecklade tablettdoserare har potential att öka läkemedelsbolagens försäljning, effektivisera kliniska studier och minska patienters lidande. Styrelsen bedömer att bolaget står inför ett kommersiellt genombrott och att den aktuella emissionen är tillräcklig för att finansiera bolaget tills positivt kassaflöde uppnås.

Rätt medicin vid rätt tidpunkt
MedicPen har under cirka tio års tid utvecklat en serie av datoriserade tablettdoserare som adresserar problemet med felmedicineringar och dålig följsamhet av ordinerat tablettintag.

Undersökningar visar att bara hälften av de patienter som ordinerats medicin för långtidsbruk följer de ordinationer som fåtts. Glömda tablettintag leder till underkonsumtion av medicin vilket årligen kostar läkemedelsbolagen miljardbelopp i uteblivna intäkter.

För patienter leder felaktig medicinering till sämre hälsa och lägre livskvalitet, vilket i sin tur leder till större vårdbehov och ökade vårdkostnader.

Produkter färdiga för försäljning
Bolagets entablettsdoserare finns sedan en tid tillbaka färdiga för försäljning. Det rör sig om två produkter, MedicPen Classic C100 som är avsedd för konsumentmarknaden och MedicPen Clinic C100 som marknadsförs mot den kliniska marknaden.

Införsäljningen av produkterna har dock tagit längre tid än förväntat och bolaget är nu i behov av ytterligare kapital i väntan på att försäljningsinsatserna ska ge utdelning.

Mycket enkla att använda
Produkternas magasin fylls med tabletter och därefter programmeras tidpunkterna för tablettintagen likt en klockradio. Mer avancerade tagningsmönster kan programmeras via en dator av exempelvis en sjuksköterska.

Vid tidpunkten för medicinering får patienten en påminnelse via ljud, ljus eller vibrationer och med en knapptryckning matas rätt antal tabletter ut.

Utmatningarna registreras automatiskt, vilket medför att patient, anhöriga eller vårdpersonal senare enkelt kan avläsa historiken direkt i produktens display eller via en dockningsstation överföra den till en dator.

VD Cristian Hallin poängterar att produkterna är mycket lättanvända, vilket tillsammans med den portabla designen och möjligheten till uppföljning och statistik är MedicPens största konkurrensfördelar.

I produktpipelinen finns flertablettsdoserare som beräknas vara färdiga om ett drygt halvår, samt ett större systemkoncept som medger central styrning och övervakning av ett antal MedicPen tänkt för sjukhus och vårdinrättningar.

Effektiviserar kliniska prövningar
Även vid kliniska studier är följsamheten bristfällig vilket är ett stort bekymmer för läkemedelsbolagen. Det kan innebära att avsedd effekt ej kan påvisas eller att ett större antal patienter än vad annars hade varit nödvändigt måste rekryteras för att det statistiska underlaget ska vara tillräckligt.

Med MedicPen kan följsamheten förbättras och dessutom automatiskt dokumenteras.

Fördelarna ska bevisas i nyligen påbörjad studie
Nyligen startades en klinisk studie tillsammans med Karolinska Universitetssjukhuset där 24 patienter kommer att använda MedicPen för sitt tablettintag under 16 veckor.

Följsamheten och en rad andra parametrar kommer att mätas och jämföras med referensdata för den patientgrupp som deltar.

Målsättningen är att få fördelarna med MedicPen bevisade och därmed tillgång till en viktig referens för det framtida försäljningsarbetet.

Sampaketering med medicin
Marknadsföringen mot läkemedelsbolagen är dock inte bara inriktad mot marknaden för kliniska prövningar.

- Vi marknadsför intensivt mot läkemedelsindustrin och väl valda läkemedel där vi ser att följsamheten är en viktig fråga. Det kan vara medicin där det är väldigt viktigt att ta sina tabletter rätt, det kan röra sig om väldigt dyra behandlingar eller läkemedel där stora problem med följsamheten finns, berättar Cristian Hallin.

Förhoppningen är att det ska leda till att MedicPens tablettdoserare på sikt sampaketeras med läkemedlet.

- Vi kan visa på ett ROI (avkastning på investerat kapital, beQuoted anm) för läkemedelsindustrin på ibland så lite som ett par månader om de investerar i MedicPen, fortsätter Cristian Hallin.

Konsumentmarknaden
Den enskilda konsumenten kan genom att använda MedicPen undvika felmedicinering och de följder det kan leda till såsom sämre hälsa eller till och med livshotande tillstånd.

Tydliga konkurrensfördelar
Självklart är MedicPen inte den enda tillgängliga produkten för att minska problemet med felmedicinering. Den mest kända i Sverige är förmodligen Dosett. 

Dosett är en enkel lösning som består av en liten plastlåda med en matris av små fack där varje fack är associerat med en veckodag och ett klockslag då tabletterna ska intas. Den laddas manuellt genom att rätt antal tabletter läggs ner i respektive fack.

Dosett har funnits mer än 30 år på marknaden och den årliga försäljningen uppgår till i storleksordningen 20 miljoner kronor.

En lite mer avancerad produkt är Careousel som består av en kassett i form av en karusell med ett antal fack. I likhet med Dosett läggs piller manuellt ner i varje fack. Den programmeras därefter så att den vid tidpunkten för tablettintag roterar fram rätt fack samtidigt som en alarmsignal ljuder.

Bolaget bakom Careousel, Pharmacell AB, omsatte under föregående år 3,7 miljoner kronor.

Både Dosett och Careousel är jämfört med MedicPen komplicerade att ladda, otympliga att ta med sig och saknar möjlighet till uppföljning och statistik. Dosett saknar dessutom påminnelsefunktion.

Emission till låg kurs
Bolagets kostnader har det senaste året legat omkring 1,7 miljoner kronor per kvartal. Med den takten skulle MedicPen klara sig utan intäkter till hösten 2010, förutsatt att den pågående emissionen fulltecknas. 

Så lång tid ska det förhoppningsvis inte behöva ta att få fart på försäljningen. För närvarande uppges ett flertal potentiella kunder visa ett stort intresse och bolaget prognostiserar ett positivt kassaflöde 2011.

beQuoted tror inte att det faktum att försäljningsarbetet tagit längre tid än väntat innebär att produkternas potential eller möjlighet till kommersiellt genombrott har påverkats.

För potentiella investerare som tror på MedicPen och deras produkter ter sig därför kurspressen som emissionen resulterat i som ett bra tillfälle att gå in i bolaget.

Visserligen har två större ägare garanterat knappt 1 miljon kronor av emissionsbeloppet men med aktuell aktiekurs endast några ören över emissionskursen måste risken att emissionen inte blir fulltecknad tas på allvar. Bolaget uppger att man i ett sådant läge kommer att minska kostnaderna och prioritera utvecklingen av flertablettsdoserarna.

Som för alla bolag som befinner sig i den fas som MedicPen gör är risken i en investering hög, men så är även potentialen.

JIMMIE LANDERMAN
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om MedicPen:
» Break-even nås nästa år tror MedicPen
» MedicPen redo för marknaden

 
 
Marknadsplats
AktieTorget
 
 


 


Cristian Hallin
VD MedicPen

 
 
 
 
- Vi kan visa på ett ROI för läkemedelsindustrin på ibland så lite som ett par månader om de investerar i MedicPen.
 
 
 
  

 

 
MedicPen Clinic C100
vänder sig till läkemedels- bolag och CRO-företag specialiserade på kliniska prövningar.
 
 
 
 
MedicPen har inlett ett samarbete med Karolinska Universitetssjukhuset avseende genomförande av en klinisk prövning.
 
 
- Förutsatt att vi uppnår positiva resultat, kommer den kliniska prövningen att utgöra en mycket viktig referens för oss framöver och härigenom får vi ett bra verktyg i införsäljningen mot läkemedelsindustrin.
 
 
 
 

 

MedicPen med tillhörande dockningsstation för överföring av information och historik till dator.

 
 
 
Konkurrerande lösningar till MedicPen saknar möjligheten till historik och uppföljning vilket gör att de inte lämpar sig för kliniska prövningar. 
 
 
 
 

 
MedicPen Classic
, bolagets andra produkt, vänder sig till privatmarknaden.
 
 
 
 
MedicPen genomför en nyemission om 8,75 miljoner kronor där 10 gamla aktier ger rätt att teckna 9 nya för 60 öre styck.



Tredje största ägaren Göran Månsson har tillsammans med ordförande Kjell-Åke Andersson skriftligen garanterat en teckning av totalt 1,54 miljoner aktier.

 
 
 
 

Nästa händelse
2009-08-19
Delårsrapport Q2 2009
 
Mer info
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida

Fakta om nyemissionen

Sista dag för teckning är fredagen den 26 juni

 

Emissionen i korthet:

  • Teckningstid 11 juni - 26 juni
  • Teckningskurs 0,60 kr per aktie
  • Emissionen sker med företräde för befintliga aktieägare. För varje befintlig aktie erhålls en teckningsrätt. Det krävs tio teckningsrätter för teckning av nio nyemitterade aktier.
  • Nyemissionen uppgår till 8,75 miljoner kronor före emissionskostnader
  • Totalt 14.586.750 nya aktier emitteras.
  • De nya aktierna motsvarar 47,4 procent av företaget.
  • Styrelsen har åsatt företaget ett marknadsvärde om 9,7 miljoner kronor före emissionen och 18,5 miljoner kronor vid full teckning.
 
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig