beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Stor examenskull kan ge Önskefotos omsättning ytterligare fart 
beQuoted nyhetsbrev 17 juni 2009
Stor examenskull kan ge Önskefotos omsättning ytterligare fart
- Inleder året med tjugoprocentig försäljningsökning

En ovanligt stor årskull gymnasister har satt på sig studentmössan och sprungit ut i vuxenlivet de gångna veckorna. Och examenstider är goda tider för en fotobransch som får leverera studentskyltar, tackkort och annat som hör festligheten till. beQuoted har talat med Önskefotos vd Monika Dagberg. 

Examenstider fotobranschens lilla julafton
Sölvesborgsföretaget Önskefoto är en erfaren aktör inom fotoprodukter. Bolaget startades 1975 och drygt 20 år senare lanserades de första individualiserade fotokalendrarna, en då ny typ av produkt som kommit att karaktärisera bolagets sortiment med tonvikt på individualiserade produkter.

Tonvikten på individualiserade fotoprodukter gör Önskefotos försäljning mycket säsongsbetonad eftersom många av bolagets produkter säljer som presenter.

Försäljningstopparna ligger följaktligen i maj, november och december. Julen dominerar, där fotoboken är en storsäljare. Samtidigt innebär examenstiderna en efterfrågan på studentplakat och tackkort. 

Sett till bolagets historik har maj inneburit en omsättningspuckel. Med årets ovanligt stora studentkull kan den puckeln bli högre än tidigare år och följa upp försäljningsutvecklingen vi såg under första kvartalet.

Ökad efterfrågan första kvartalet
Försäljningen under första kvartalet 2009 steg 22 procent jämfört med motsvarande period förra året. Enligt bolaget kom det av en ökad efterfrågan på förra årets nykomlingar, fotoböcker och canvastavlor, produkter som kunderna utformar och beställer över internet.

Samtidigt fortsatte de analoga produkterna att minska i omsättning och betydelse. Det handlar om framkallningar och förstoringar. Enligt Monika Dagberg har bolaget inga planer på att överge det analoga sortimentet så länge det ger ett positivt bidrag.

Siffrorna för första kvartalet 2009 blev följande:

      • Nettoomsättning: 3,0 Mkr (2,5)
      • Resultat efter finansnetto: -3,7 Mkr (-3,4)
      • Vinst per aktie: -0,19 (-0,18) 

Under kvartalet togs en större avskrivning för tidigare IT-investeringar. Lägger vi den åt sidan steg rörelseresultatet något jämfört med motsvarande period förra året.

Åtgärdsprogram sjösatt av ny vd
I mitten av januari tillträdde Monika Dagberg som vd i Önskefoto. En av hennes första uppgifter blev att sjösätta ett åtgärdsprogram för att vända rörelsens negativa utveckling.

Bakgrunden var att bolaget vände från en rörelsemarginal på 13 procent under 2007 till en rörelseförlust under 2008. Den tvära vändningen förklarades av att kostnaderna växt utan proportion till försäljningsutvecklingen. Därtill var 2008 ett svagare år än året innan, sett såväl till omsättning som resultat.

Soliditeten uppgick vid första kvartalets utgång till 70 procent och nettokassan till drygt 7 miljoner kronor. Styrelsen valde att frångå bolagets utdelningspolicy om 50 procent av rörelseresultatet och delade ut 10 öre per aktie tidigare i år.

Fokus på befintliga marknader
Mot bakgrund av 2008 års utveckling har Önskefoto tidigare meddelat att det kommer att vara mer återhållsamt i sin expansion i år. Fokus ligger nu på att bearbeta de marknader där man redan etablerat sig.

Sverige och Norge är väl inarbetade och företaget har även verksamhet i ett antal länder i övriga Europa. 

Monika Dagberg ser produkt- och marknadsföringsutveckling som mest angeläget för att kunna realisera styrelsens mål. Det handlar om en årlig omsättningstillväxt på 15 - 20 procent och en rörelsemarginal på minst 10 procent.

Den starkare försäljningen under första kvartalet kan vara ett kvitto på det arbetet. Det ser också ut som att lågkonjunkturen gjort små avtryck i Önskefotos siffror. Men det återstår fortfarande en bit till 2007 års nivåer och beQuoted ser ännu få tecken på att åtgärdsprogrammet biter.

Om företaget klarar styrelsens mål för helåret handlas aktien till ett p/e-tal på 3. Direktavkastningen ligger på 15 procent, om styrelsen återgår till utdelningspolicyn nästa gång.

JOHAN NYGREN
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Önskefoto:
» Önskefotos nya vd tror på "photo merchandising"
» Önskefoto står och stampar
» Relativt förutsägbart Önskefoto
» Önskefoto på önskelistan

 
 
Marknadsplats
First North
 
 
 


Monika Dagberg
VD Önskefoto

 
 
 
 

  
Önskefotos försäljning kan gynnas av en ovanligt stor studentkull.
 
 
 

  Kvartalsvis omsättning och rörelseresultat
2006 - 2008 samt första kvartalet 2009

  

(klicka bilden för större bild)

 
 
Säsongsvariationerna består:
 
 
- Vi kommer alltid att ha säsongsvariationer eftersom vi har många produkter som säljer som julklappar. Men försäljningen under resten av året ska öka för att på så sätt höja både bas och högsäsong.
 
 
  


Fotoboken fortsätter vara en av Önskefotos storsäljare. Bolaget spår fortsatt tillväxt för produkten under 2009.

 
 

 
Nästa händelse
2009-08-24
Delårsrapport Q2 2009
 
Mer info
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig