beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Borevind ser en hälsosam utveckling på solcellsmarknaden 
beQuoted nyhetsbrev 11 juni 2009
Borevind ser en hälsosam utveckling på solcellsmarknaden
-
Nytt stödsystem kan ge solelsmarknaden förnyad kraft

Borevinds rapport för årets första kvartal bjöd på svagare omsättning och dystrare utsikter för 2009. Samtidigt har det hänt en hel del intressant i bolaget som inte återspeglas i siffrorna. beQuoted träffade tf vd Mats Swensson och bolagets CFO Nils Lindgren på Financial Hearings.

Kapacitetsutbyggnad hämmade omsättningen
Vid årsskiftet växlade Borevinds största portföljinnehav, Gällivare PhotoVoltaic (GPV), upp sin produktionskapacitet. Intrimningsproblem gjorde att bolaget inte kunde fullfölja sina stående leveranser till tyska SolarWorld i den takt som utlovats.

Följden blev ett rejält omsättningstapp för årets första kvartal, men också ett ökat tryck på organisationen att jobba ikapp leveranserna. 

Borevinds CFO Nils Lindgren, som tillsammans med Borevinds ordförande Owe Linton sitter i GPV:s styrelse, säger till beQuoted att större delen av produktionstappet förväntas ha arbetats in under innevarande kvartal.

Därtill kommer SolarWorlds tidigare kommunicerade tilläggsbeställning om 100 miljoner kronor under 2009, vilken pekar på en fortsatt efterfrågan på GPV:s produkter.

Borevindkoncernens siffror för första kvartalet 2009 i sammandrag:

      • Omsättning: 122,8 Mkr (156,2)
      • Resultat efter finansnetto: -5,2 Mkr (22,1)
      • Vinst per aktie: -0,14 kronor (1,43)

Övriga, GPV oräknat, portföljinvesteringars del av omsättningen uppgick till drygt 0,5 miljoner kronor. Den nedjusterade omsättningsprognosen för GPV är således också koncernens och för året lagd på 650 miljoner kronor, från tidigare 850 miljoner kronor.

Dämpad men sundare marknad
Även tyska SolarWorld, tidigare ägare av GPV och en av Europas största tillverkare av solceller, har sänkt sin prognos för året från en trettioprocentig tillväxt till tio procent.

Borevind bedömer att världsmarknaden för solmoduler minskar med upp till 20 procent i år. Främst beror det på att Spanien dragit ned rejält på utbyggnaden av solkraft. Bolaget ser emellertid att länder som Kina, USA, Italien och Frankrike ökar investeringstempot.

Det råder idag ett överutbud på celler och priserna har följaktligen fallit. Nils Lindgren menar att överutbudet och prisfallet på det hela taget gynnar såväl marknaden som GPV.

- Vi ser att balansen i värdekedjan är mycket bättre i år än vad den har varit tidigare när det varit en efterfrågestyrd marknad.

Nyligen hävdade ett amerikanskt företag, som använder sig av tunnfilmsteknik, att det kan producera solceller för under en dollar per watt.

Enligt Nils Lindgren är det stora skillnader mellan billig tunnfilmsteknik och den högkvalitativa kiselbaserade produkt som GPV arbetar med:

- De kiselbaserade solpaneler som GPV tillverkar har en verkningsgrad på 17 procent. Tunnfilmsbaserade solpaneler har en betydligt lägre verkningsgrad och kortare livslängd.

- Rent praktiskt konkurrerar tunnfilmstekniken inte med kiseltekniken, eftersom tillämplingarna är olika. Generellt föredras en kiselbaserad solcellspanel när kunden vill få ut så hög effekt som möjligt per utnyttjad ytareal och få lång livslängd, fortsätter Nils Lindgren.

Arbetskostnaden utgör nämligen bara 5 procent vid tillverkningen av solcellspaneler. Med billigare insatsvara, solceller, samtidigt som marknadspriset på slutprodukten faller, finns det flera vinnare då nya marknader öppnar sig.

Men någon betydande tillväxt ser man alltså inte i det korta perspektivet:

- Avtalet med SolarWorld gör att vi inte påverkas så mycket av volymminskningen på marknaden. Men långsiktigt har vi stora förhoppningar att växa i kapp med marknaden, kommenterar Nils Lindgren.

GPV täcker allt större del av värdekedjan
Tidigare i år genomförde GPV en strukturaffär där bolaget förvärvade konsultfirman Switchpower som tidigare ingick i Borevinds portfölj. Med förvärvet växer GPV på säljsidan och täcker nu en allt större del av värdekedjan. Här lär finnas en del synergier att hämta.

Switchpower projekterar, designar och installerar solcellspaneler. Bolaget omsatte i storleksordningen 27 miljoner kronor under förra året. Borevind skattar det som marknadsledande i Sverige inom den här typen av konsulttjänster.

Bland Switchpowers referenser finns ett flertal kända byggnader och anläggningar, bland annat Nya Ullevi i Göteborg där bolaget installerat ett panelsystem på arenans tak.

Nytt system väntar på klartecken
Trots en mer försiktig syn på marknaden kan emellertid en ny marknad öppna sig för GPV inom kort. Ett nytt stödsystem för solcellsanläggningar är på väg. Beslutet är fattat och näringsdepartementet inväntar klartecken från EU att köra ut det.

Stödsystemet innebär 150 miljoner kronor över 3 år och riktar sig både till offentliga byggnader och privatbostäder. Investeringskostnaderna täcks till cirka 60 procent med ett tak på 2 miljoner kronor per installation.

Kritiker har hävdat att stödet är för magert för att få fart på solcellsinstallationerna bland privatpersoner men att det ändå kan ge den svenska marknaden en välbehövlig skjuts framåt.

- Vi hoppas att Switchpower ska kunna ta en ansenlig del av den nya marknaden som bildas. Totala marknaden i Sverige blir cirka dubbelt så stor som stödet eftersom det är 60 procent av investeringarna som stöds, fortsätter Nils Lindgren.

Under 2008 hade Switchpower drygt 40 procent av den svenska marknaden.

Nytt på ledningssidan
Huvudägaren Mats Swensson har sedan några månader fungerat som tillförordnad vd i väntan på en ny permanent lösning. Nyligen meddelades att Alteros (fd CoolGuard) vd lämnar sin befattning och tar över vd-posten i Borevind från och med september.

Därtill har GPV fått förstärkning i styrelserummet. I mitten av april nyvaldes Salvatore Grimaldi. Han har en långt förflutet med olika typer av styrelseuppdrag, senast som ordförande i Företagarna, men är kanske mest känd för sina lönsamma strukturaffärer inom cykelindustrin under 80-talet. 

Möjlighet att klara nedgången på marknaden
Innevarande år ser ut att bli ett svagt år för solelsbranschen generellt. GPV:s avtal med SolarWorld håller emellertid bolaget relativt okänsligt den externa marknaden. Det betyder å andra att tillväxtutsikterna får betraktas som förutsägbara i det korta perspektivet.

Vad stödsystemet för solelsinstallationer kan betyda för GPV återstår att se. Samtidigt ligger ett nytt lagförslag på näringsdepartementets bord som ska göra det mer lönsamt att lägga solceller på taket. Tanken är att överskottsproduktion från cellerna ska kunna matas ut på elnätet och tillgodoräknas på elräkningen.

PATRIK BLOMSTRÖM
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Borevind:
» Borevind flyttar fram positionerna inom sol- och vindenergi

 
 
Marknadsplats
First North
 
 
 

 
Mats Swensson
tf VD Borevind

  
 
 
 
 

Borevinds portfölj
 

 
GPV 84%
Storrun 12%
Rindi 3%
Langlee 1%

 
 
 
  

 
GPV:s prognostiserade omsättning för helåret 2009 är på minst 650 miljoner kronor, enligt Borevind. Marginalen väntas bli lägre än under 2008.

 
 
 
 

 
 
- De kiselbaserade solpaneler som GPV tillverkar har en verkningsgrad på 17 procent.
 
 
- Generellt föredras en kiselbaserad solcellspanel när kunden vill få ut så hög effekt som möjligt per ytareal.
 
 
 
 
 

Avtalade celleveranser och försäljning mot SolarWorld
 

(klicka bilden för större bild)

  
  
 
 

 
Prisutvecklingen på kol, olja och naturgas sett i ett tjugoårsperspektiv, enligt Världsbankens sammanställning.
 
 
 
 

  
Remium prognostiserar
en omsättning på 650 miljoner kronor och en vinst per aktie på 0,14 kronor för 2009. 
 
 
 
 
 
Nästa händelse
2009-08-21
Delårsrapport Q2 2009

Mer info
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig