beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Victoria Park utvecklar servicebolag 
beQuoted nyhetsbrev 10 juni 2009
Victoria Park utvecklar servicebolag
-
Försäljningsstart för andra etappen till hösten

I september startar inflyttningen i Victoria Parks första anläggning i Malmö. Nu arbetas det för fullt med det servicebolag som ska leverera de tjänster som inryms i boendekonceptet. Hittills har 80 procent av den snart färdigbyggda första etappen sålts, beQuoted har talat med vd Peter Strand.

Servicebolag under uppbyggnad
För att driva det operativa arbetet av tjänster och tillhörande faciliteter är bolaget nu i full gång med att bygga upp sitt dotterbolag, Victoria Park Service. 

- Utmaningen ligger i att kunna erbjuda den service som efterfrågas och att verkligen kunna leverera den. Det är detta som utgör hela hjärtat i Victoria Park och det är det som kommer marknadsföra och differentiera oss på marknaden, säger vd Peter Strand.

Undantaget grundläggande underhållstjänster som exempelvis städning kommer alla faciliteter och tjänster att drivas av Victoria Park Service initialt. Detta för att bygga upp den höga standard och kvalitet som bolaget eftersträvar.

Med inspiration från utlandet
Det boendekoncept Victoria Park introducerar i Sverige har hämtat inspiration från utlandet, där koncept med nischade bostadsanläggningar är ett sedan länge naturligt inslag i bostadsutbudet:

- Vi har tittat mycket på Australien och USA. Där finns många olika variationer av specialanpassade boendekoncept med olika sorters service. På alla dessa ställlen gäller också olika förutsättningar vad gäller hur man konsumerar service och vilken service det är som efterfrågas, säger Peter Strand och fortsätter: 

- Det går exempelvis inte att jämföra Sverige med USA där hela samhället bygger på service, medan det här i Sverige bygger på att man kan ska kunna göra mycket själv.

Peter Strand påpekar att konceptet som Victoria Park bygger upp i Limhamn är anpassat till svenska förhållanden. Det koncentreras kring närhet till sociala utrymmen, där man kan umgås, och ett samhälle med liv och rörelse.

Anläggningens tjänsteutbud är brett och inrymmer bageri och delikatessbutik, spa-anläggning med pooler och flertalet faciliteter för utomhusaktiviteter såsom tennis och boule.

Inlåsningseffekt på bostadsmarknaden
Bostadsförsäljningar tar idag längre tid jämfört med i höstas. Detta har drabbat Victoria Park som nu har längre ledtider för att komma till avslut. Enligt Peter Strand finns det en inlåsningseffekt på marknaden:

- Bankerna kräver idag att man säljer sin bostad först innan man köper en ny. Då merparten av våra spekulanter är runt medelålder, ses detta inte som den naturliga vägen att gå. Man vill gärna göra tvärtom vilket i dagsläget leder till att många avvaktar med köp.

- Samtidigt har vi vår första inflyttning i första etappens lägenheter nu i september. Nu när vi är så nära tror jag det är många som avvaktar enbart för att kunna få se med egna ögon vad Victoria Park egentligen är. 

Förhoppningen var att försäljningen av andra etappens bostadsrätter skulle påbörjas nu till sommaren. Till följd av att den första etappens rätter inte sålts ut har säljstarten för den andra etappen skjutits fram. Bolaget hoppas kunna inleda den försäljningen till hösten.

Resultat för årets första kvartal
I början av året såldes en obebyggd fastighet intill anläggningen i Limhamn. Köpare var Peab som kommer uppföra en vårdbyggnad på fastigheten. Förenade Care har tecknat ett 15-årigt hyresavtal och kommer att stå för driften. 

Försäljningen innebar en reavinst om 11 miljoner kronor och siffrorna för det första kvartalet 2009 visade följande:

      • Omsättning: 51,0 Mkr (0,014)
      • Resultat efter finansnetto: 12,9 Mkr (-4,0)
      • Vinst per aktie: 0,69 Kr (-0,21)

Antal utestående aktier uppgår till 18.559.995 stycken före utspädning. Vid en börskurs på 17,50 kronor innebär det ett börsvärde på närmare 325 miljoner kronor.

Bolagets soliditet låg per den sista mars på 22 procent. Man får dock räkna med kraftiga svängningar i och med att bolaget expanderar.

Förhandlar om nya exploateringsområden
Regeringen fattade den 20 maj beslut om att ge bostadskreditnämnden, BKN, rätt att ge kreditgarantier för bostadsprojekt under uppbyggnad. Hittills har nämnden enbart haft tillstånd att ge ut krediter till färdigställda bostäder.

Detta är ett led i regeringens strävan att stimulera byggbranschen. Beslutet kan även gynna Victoria Park som just nu letar nya exploateringsområden:

- Så fort vi hittar mark kommer vi göra allt för att förvärva den. Vi är bland annat i sådana förhandlingar just nu i Stockholm, säger Peter Strand.

Expansionsplanerna bidrar till att mejsla ut aktieägarvärdet i bolaget. Samtidigt måste försäljningen av bostadsrätterna få ny fart. Efter en viss återhämtning under våren rapporteras nu återigen om utplanande bostadspriser. Och närmast stundar en vanligtvis lugnare sommarperiod.

Med större delen av den första etappen såld och inflyttningen påbörjad kan emellertid rätterna i den andra etappen bli lättare att sälja, när spekulanterna möts av en levande och bebodd anläggning. beQuoted kommer att följa den fortsatta utvecklingen med intresse.

JOHAN FALK
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Victoria Park:
» Victoria Park närmar sig inflyttning
» Victoria Park går från vision till verklighet
» Victoria Park har lättat vingar
» Victoria Park knoppas av från Annehem



Marknadsplats
First North
 
 
 


Peter Strand
VD Victoria Park

 
 
 
 
- Det signifikanta med Victoria Park är att vi aldrig kommer lämna projekten. Vi kommer stanna kvar och driva parken vidare genom vårt dotterbolag Victoria Park Services.
 
 
Victoria Park-koncernen kommer att bestå av ett projekteringsbolag och ett servicebolag. 
 
 
 

(klicka bilden för större bild)

 
Limhamnsprojektet är indelat i fyra etapper där den första om totalt 133 bostadsrätter påbörjades i april 2008. 
 
 
Inflyttning i den första etappen kommer att ske löpande under hösten 2009 med start från september.

 

 
 

 
Etapp två kommer kommer innehålla 4 huskroppar och planeras att byggas väster om den nuvarande byggnaden.
 
 
Totalt kommer det att byggas 350 - 400 lägenheter, motsvarande ett marknadsvärde om 1,56 miljarder kronor.
 
 
 

En ny etapp påbörjas först när cirka 70 procent av bostadsrättsbeståndet i den pågående etappen försålts.

 

 
 
 

Nästa händelse
2009-08-18
Delårsrapport Q2 2009

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida

  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig