beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Emissionsaktuella Bioptech erbjuder avloppsteknik för fosforåtervinning 
beQuoted nyhetsbrev 4 juni 2009
Emissionsaktuella Bioptech erbjuder avloppsteknik för fosforåtervinning
- Tar in pengar för att säkra produktionen av filtermaterial

Emissionsaktuella Bioptech har utvecklat ett reningsverk som möjliggör enkel återvinning av avloppsvattnets fosforinnehåll. Tekniken är möjlig tack vare Polonite, ett fosforabsorberande material bolaget äger rättigheterna till. Nu tar bolaget in pengar för att säkra produktionen av Polonite och samtidigt stärka sin säljorganisation.

Avloppsrening utifrån ett kretsloppstänk
Grunden för Hallstavikföretaget Bioptechs verksamhet är kretsloppstänk och ett kalciumsilikat som framställs av den sedimentära bergarten opoka. Materialet kallas Polonite, ett varumärke som Bioptech förvärvade från NCC för ett par år sedan.

Som filtermaterial kan Polonite absorbera ett flertal ämnen men för Bioptechs applikationer är det främst dess egenskap som fosforabsorbent som är intressant. 

Utifrån Polonitens egenskaper har Bioptech utvecklat Biop, ett reningsverk i liten skala som används tillsammans med trekammarbrunnar. Man talar om en kretsloppsbrunn och vänder sig till stug- och husägare med enskilda avlopp. I ett nästa steg ska ReP, en motsvarande brunn för större flöden lanseras, troligtvis under 2011.

Kretsloppsbrunnen utmanar bland annat mark- och infiltrationsbäddar och erbjuder enligt Bioptech flera fördelar jämfört med alternativen. Biop är relativt underhållsfri och inte heller beroende av kemikalier för driften.

Den mest angelägna egenskapen är emellertid dess förmåga att rena vatten från fosfor, en ändlig resurs och en starkt bidragande orsak till övergödning i vattenmiljöer, och att göra det på ett sådant sätt att fosforn kan återvinnas. Enligt bolagets egna tester reducerar Biop avloppsvattnets fosforinnehåll med upp till 94 procent.

Övergödning ett fortsatt problem
Problemet med övergödning uppmärksammades först på allvar under 60-talet. Under det följande årtiondet myntades miljöpolitiken och det satsades stort på utbyggnaden av kommunala reningsverk. Idag är nästan alla fastigheter i tätorter anslutna till kommunala reningsverk.

Trots det fortsätter övergödningen vara ett problem i så gott som samtliga svenska vattenmiljöer. Problemet i sig beror på alltför stora utsläpp av kväve och fosfor, där den främsta orsaken anses vara utlakning av fosfor från jordbruksmark.

För att reducera de enskilda avloppens andel av fosforutsläppen infördes ett förbud mot fosfater i tvättmedel 2008. Men urin fortsätter vara en problemkälla och naturvårdsverket menar att de här utsläppen utgör en oproportionerligt stor andel av utsläppen räknat per capita jämfört med de som är anslutna till central rening.

Därför har regelverket stramats åt. Enligt miljöbalken ska 90 procent av fosforn i de enskilda avloppen renas. Tillämpningen av lagstiftningen varierar och i de allmänna råd som ställts ut uppmanas kommuner att väga nytta med fosforrening mot kostnaderna för den.

Marknadsbearbetningen har påbörjats
Försäljningen av Biop påbörjades 2007 och sker genom ett återförsäljarnät som täcker in 24 kommuner. All försäljning till privatmarknaden sker via återförsäljare medan Bioptech svarar för försäljning till företag och kommuner.

I ett första skede är det de enskilda avloppen som står i fokus för bolagets marknadsbearbetning, Och det är en potentiellt mycket stor marknad.

Naturvårdsverket uppskattar att det finns 750.000 hushåll som inte är anslutna till kommunal avloppsrening. Avloppsstandarden i glesbygd är mycket varierande, och verket räknar med att åtminstone 40 procent har en standard som inte når upp till miljöbalkens krav på rening.

Uppdraget att ta fram åtgärdsstrategier och program har lagts ut på kommunerna. Ambitionsnivån varierar därför mellan olika områden, vilket delvis kan förklara det fosfatförbud som drivits fram på riksplanet.

Bioptech säljer även Polonite separat. Målgruppen är andra aktörer med konkurrerande lösningar till Biop, men som behöver bättre fosforrening. Bolaget räknar även med löpande intäkter för kontroll och service av installerade Biop-anläggningar där en framtida försäljning av återvunnen fosfor också är en möjlig marknad.

Siffrorna för perioden september 2008 till och med april 2009 i sammandrag: 

      • Omsättning: 0,42 Mkr (0,45)
      • Resultat efter finansnetto: -0,6 Mkr (-1,3)
      • Vinst per aktie: -0,12 kr


Omsättningen hänförs uteslutande till Biop. Bolaget har mottagit flera beställningar på Polonite men ännu inte levererat några order.

Ytterligare investeringar krävs
I dagsläget är Bioptechs försäljning begränsad till Sverige. Men Claes Thilander säger att företag i bland annat Asien och USA visat intresse för reningstekniken och filtermaterialet:

- Vi talar om stora volymer men för mindre applikationer. 

Och det är delvis här som den nu pågående emissionen kommer in i bilden. Bolaget behöver investera i sin polska verksamhet och det polska dagbrottet. Det handlar om att säkra produktionskapaciteten av Polonite, att utveckla verksamheten och leasing av processutrustning för opokan.

Investeringarna är nödvändiga för att Bioptech ska kunna gå vidare med utvecklingen av ReP och kunna möta den efterfrågan på mer storskaliga lösningar man menar finns.

Emissionsbeloppet kommer även att användas till att stärka bolagets finanser. Förvärvet av Polonite och bryträttigheterna av opokan har täckts av lån. Inför emissionen har ledamöter i styrelsen ställt ut lån som kan kvittas mot aktier. Skulle kvittning påkallas innebär det en femprocentig utspädningseffekt utöver emissionen.

Högt satta mål
Bioptechs finansiella mål är att nå en årlig omsättningstillväxt på 150 procent över en femårsperiod. Svarta siffror räknar bolaget med att nå senast 2011.

Målen kan tyckas aggressiva men innebär i praktiken en årsomsättning på uppskattningsvis 2 miljoner kronor om två år, på en marknad som kan vara värd närmare 3 miljarder kronor. Tillväxtmöjligheterna ter sig således goda.

Bolaget behöver säkra finansieringen av såväl Polonite-produktionen som den fortsatta utvecklingen av ReP. Tester med den större anläggningen har enligt bolaget varit positiva, vilket förhoppningsvis  talar för att den når marknaden 2011 som prognostiserat. För det är i storskaligheten beQuoted tror att den betydande affären finns.

Behovet av mer miljövänliga reningsalternativ är sannolikt stor, bland kommunala reningsverk som trots kemiska reningsmetoder fortsätter läcka ut fosfor och inte minst bland jordbruken. Statens miljömål att minst 60 procent av fosforn i avloppens fosfor ska återföras till produktiv mark talar också till Bioptechs fördel.

JOHAN NYGREN
[email protected]

 
 
Marknadsplats
Onoterat
 
 
 


Claes Thilander
VD Bioptech

 
 
 
 
 
 

 
Biop i genomskärning. 


  

 
Förberedning av en Biop.
  
 
 

 
Polonite, filtermaterialet Bioptech äger rättigheterna till. Materialet framställs ur den sedimentära bergarten opoka.

 
 
 

 
Opoka bryts i dagbrott.


Bioptech har säkrat tillgången på råvara med rätt kvalitet genom att leasa ett dagbrott med 635.000 ton opoka i södra Polen.
 
 

 
Algblomning, en vanlig syn i svenska vatten. Den orsakas av övergödning till följd av alltför stor tillförsel av kväve och fosfor. 
 
  

 
 
Mer info
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida

Fakta om nyemissionen

Sista dag för teckning är tisdagen den 12 juni

 

Emissionen i korthet:

  • Teckningstid 18 maj - 12 juni
  • Teckningskurs 2 kr per aktie
  • Emissionen sker utan företräde för befintliga aktieägare.
  • Nyemissionen uppgår till 5 miljoner kronor före emissionskostnader
  • Totalt 2.500.000 nya aktier emitteras.
  • De nya aktierna motsvarar 33,1 procent av företaget.
  • Styrelsen har åsatt företaget ett marknadsvärde om 10,5 miljoner kronor före emissionen och 15,5 miljoner kronor vid full teckning.
 
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig