beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Björn Borg överraskar marknaden med starkt första kvartal 
beQuoted nyhetsbrev 2 juni 2009
Björn Borg överraskar marknaden med starkt första kvartal
- Men tuffare tider står för dörren

Björn Borg pressenterade en stark kvartalsrapport och redovisade både ökande vinst och omsättning. Dessutom har nya marknader, däribland England, växt till att stå för en betydande andel av varumärkets omsättning. De närmaste kommande kvartalen tror vi dock bolaget får svårare att imponera på aktiemarknaden.

Överraskande bra rapport
Björn Borgs rapport för första kvartalet 2009 tog marknaden på sängen och skickade omedelbart upp kursen med 14 procent.

Följande siffror presenterades:

      • Omsättning - Varumärket: 602 Mkr (551), +9,3%
      • Omsättning - Koncernen: 164,7 Mkr (138,7), +18,7%
      • Resultat efter finansnetto: 39,2 Mkr (37,2),  +5,4%
      • Vinst per aktie: 1,15 kr (1,07)

Notera att bolaget från och med detta kvartal redovisar varumärkets omsättning exklusive moms.

Valutor och skor bakom försäljningsökningen
Den kraftiga omsättningsökningen är i till stor del resultatet av två temporära faktorer. En är valutaeffekter där den starka dollarn och euron drivit upp omsättningen utanför Sverige.

Den andra är en stor försäljningsökning av skor, vilket kan härledas till den holländska marknaden. Skor introducerades där så sent som förra året och med det starka fäste Björn Borg har i Holland blev försäljningen omedelbart mycket god. Nu bedöms den ha nått en mer normaliserad nivå.

Bruttomarginalen har minskat från 51,9 till 49,3 procent. Även här är det valutaeffekter och skor som spelar in. Marginalen på skor är lägre än på underkläder och den svaga svenska kronan pressar den svenska distributionsverksamheten.

Tuffare tider väntar
På analytikermötet berättar bolaget att en stor del av kvartalets omsättning är resultatet av order lagda kring augusti förra året.

Det är därför rimligt att anta att kommande kvartal i högre grad kommer präglas av det mycket mörka sentiment som infann sig under hösten 2008. På analytikermötet är vd Arthur Engel också tydlig med att tona ner förväntningarna:

- Marknaden ser mycket tuff och osäker ut framöver.

God tillväxt på nya marknader
En glädjepunkt i rapporten är att försäljningen på nya marknader växt kraftigt och nu nått 15 procent av varumärkesförsäljningen. England lyfts fram som det land som utvecklats bäst. 

På analytikermötet nämns också att Belgien går bra, drivet av närheten till Holland, och att försäljningen i Spanien, trots en mycket svag konjunktur, är stabil.

I Grekland och Italien, där man under våren har knytit till sig nya distributörer som man har stora förhoppningar till, uppges försäljningen komma att starta i höst.

Fokus på underkläder och bättre tjejkollektioner
Redan i förra kvartalsrapporten berättade Arthur Engel hur maximalt fokus skulle ligga på underkläder. Den strategiöversyn som då inletts har nu lett till visionen att Björn Borg ska bli "the champion of fashion underwear".

Tidigare ingick underkläder i affärsområdet kläder. Nu blir underkläder ett eget affärsområde och övriga klädesprodukter hamnar i affärsområdet kompletterande produkter.

Ett exempel på vad den nya visionen och affärsområdesuppdelningen i praktiken ska innebära är en mer strukturerad satsning på produktutveckling inom underkläder. Framförallt behöver Björn Borg göra bättre tjejkollektioner säger Arthur Engel. 

Något som den nya affärsområdeschef för underkläder, Malin Wåhlstedt med lång erfarenhet av underkläder från H&M, får i uppdrag att se till.

Bibehåller vår prognos
Vid tidpunkten för beQuoteds föregående artikel om Björn Borg låg kursen på 40 kronor. Vi bedömde då att en vinst runt 3,20 kronor per aktie borde vara inom räckhåll.

Första kvartalet kom resultatmässigt in bättre än våra förväntningar, men vi tror det kommer bli betydligt tuffare resten av året och ser fortfarande vår prognos som rimlig.

På rapportdagen slutar aktien på 57 kronor efter en kraftig uppgång och vi är lite förvånade över hur positivt rapporten mottogs.

Björn Borg är inne i en period där man, för att ta Arthur Engels ord, sår för framtiden. Och med en delvis ny strategi och den goda tillväxten som redovisas på nya marknader ser framtiden på sikt klart lovande ut.

Det är också värt att upprepa den mycket stabila finansiella situation Björn Borg befinner sig i med en nettokassa om drygt 250 miljoner kronor motsvarande cirka 10 kronor per aktie.

Den som hoppas att det första kvartalet ska vara resultatmässigt vägledande för den resterande delen av året kommer dock sannolikt bli besviken.

JIMMIE LANDERMAN
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Björn Borg:
» Björn Borg ska återigen bli ett tillväxtcase
» Break Up Day, är det dags att göra slut med Björn Borg?
» Björn Borg med i matchen

 
 
Marknadsplats
Stockholmsbörsen




Arthur Engel
VD Björn Borg

 
 
 
 
Visionen är att
Björn Borg ska bli "the champion of fashion underwear"
 
 
 
 

Rörelseresultat per verksamhetsgren
Okt 2006 - Mar 2009

(klicka bilden för större bild)

 
 
 

Inom distribution med verksamhet i Sverige och USA minskar resultatet kraftigt, mycket beroende på den svaga svenska kronan.


Den ökande export- försäljningen tillsammans med en stark dollar har i gengäld gett en fin  resultattillväxt inom produktutveckling.
 
 
 
 

 
Sommarens badmode
från Björn Borg.
 
 
 
Fokus ligger på underkläder men andra produktgrupper som badkläder kommer finnas kvar inom det nya affärsområdet kompletterande produkter.

 


Nästa händelse
2009-08-20
Delårsrapport Q2 2009

 
Mer info
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig