beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Negativ valutaeffekt maskerar Midelfart Sonessons effektiviseringar 
beQuoted nyhetsbrev 26 maj 2009
Negativ valutaeffekt maskerar Midelfart Sonessons effektiviseringar
- Arbetet med att bygga ett stabilt bolag med god tillväxt och lönsamhet fortsätter

Midelfart Sonesson på rätt väg var rubriken på beQuoteds föregående artikel om bolaget. Rapporten för 2009 års första kvartal ger oss ingen anledning att  ändra den uppfattningen. Kostnadsbesparingar och effektiviseringar har gett utfall men maskeras av en för bolaget negativ valutakursutveckling.

Minskade kostnader döljs av svagare bruttomarginal
Första kvartalet 2009 redovisar bolaget följande siffror: 

      • Omsättning: 368 Mkr (374), -1,6%
      • Bruttomarginal: 37,8% (41,4%)
      • EBITDA: 22 Mkr (31)
      • Rörelseresultat: 16 Mkr (24)
      • Resultat efter finansnetto: 10 Mkr (12)
      • Vinst per aktie: 0,20 kr (0,20)

I jämförelsekvartalet ingick en engångsintäkt om 8 miljoner kronor. Den borträknad är EBITDA och rörelseresultatet i stort oförändrat. Men på kostnadssidan har en hel del hänt. Finansnettot har tack vare lägre räntekostnader förbättrats med 6 miljoner kronor till -6 miljoner.

Därtill har försäljnings- och administrationskostnader reducerats med 12 miljoner kronor. Tyvärr äts denna förbättring upp av den lägre bruttomarginalen som pressats av valutornas utveckling.

På rullande 12 månader, april 2008 till mars 2009, redovisar bolaget följande siffror:

      • Omsättning: 1452 Mkr
      • Bruttomarginal: 38,4%
      • EBITDA: 59 Mkr
      • Rörelseresultat: 35 Mkr
      • Resultat efter finansnetto: -1 Mkr

Prisökningar ska ge bättre bruttomarginal framöver
Den relativt stora minskningen av bruttomarginalen beror på den mot euro och dollar svaga svenska och norska kronan. Under andra kvartalet genomförs därför successivt prishöjningar för att motverka denna effekt.

Under andra kvartalet har valutorna dessutom hittills utvecklats i en för bolaget positiv riktning. Håller det i sig kommer det snabbt få genomslag i Midelfart Sonessons kommande resultat då valutasäkringar inte nyttjas.

God utveckling i Norska verksamheten
Omsättningsminskningen första kvartalet på dryga 1,5 procent uppges bero på vikande försäljning till den svenska hälsofackhandeln samt en lägre försäljning i direktverksamheten.

Direktverksamheten har varit ett sorgebarn, men nu ser de tidigare problemen äntligen ut att definitivt vara över och den minskade försäljningen uppges bero på att lönsamhet har prioriterats framför tillväxt. Under andra halvåret spår bolaget en ökad försäljning inom rörelsegrenen.

Glädjande är också att den norska verksamheten uppvisar växande omsättning och en kraftigt förbättrad lönsamhet jämfört med samma period förra året.

Många nya produkter under lansering
Midelfart Sonesson framhåller i rapporten sin starka produktportfölj där ett flertal nya produkter nyligen lanserats och, minst lika viktigt, att många produkter med god potential finns i pipeline för lansering framöver.

Bortsett från de kommande barnvitaminerna under Disneys varumärke som beQuoted tidigare skrivit om vill bolaget av konkurrensskäl inte berätta närmare vilka produkter det rör sig om.

På hälsokostmarknaden står nya produkter för en relativt stor del av totalmarknaden och kunderna är ofta snabba att ta till sig nyheter. Därför är det viktigt att kontinuerligt kunna lansera nya produkter för att upprätthålla försäljningen och kunna växa.

Stärkt krona en potentiell bonus
I vår förra artikel skrev vi att mycket talar för ett bättre resultat i år. Även om första kvartalets resultatutveckling inte är övertygande på den punkten så beror det främst på valutakurser som förstås ligger utanför bolagets kontroll.

De kommande prisökningarna och att kostnadsbesparingarna har gett resultat talar fortsatt för att helåret ska bli bättre. Att valutorna för tillfället dessutom ser ut att utvecklas i en för bolaget fördelaktig riktning är en potentiell bonus.

Aktiekursen har de senaste månaderna utvecklats betydligt bättre än index och kursen ligger för närvarande runt 7,70 kronor, motsvarande ett börsvärde på 420 miljoner kronor.

Det är inte högt men bolaget har också en stor nettoskuld om 569 miljoner kronor som inte ska glömmas bort. Det låga ränteläget är därmed tacksamt, vilket också syns i det kraftigt förbättrade finansnettot. Med skulderna inkluderade är företagsvärdet en knapp miljard.

Första kvartalet nåddes en EBITDA-marginal på 6 procent och bolagets mål på 8 procent ser ut att vara i sikte. Om det nås med dagens omsättningstakt och ränteläge skulle det innebära en vinst efter finansnetto i storleksordningen 70 miljoner kronor.

Det i sin tur motsvarar dryga 1,20 kronor, eller efter schablonskatt knappa 90 öre per aktie. Stora förlustavdrag gör att skattekostnaden kommer vara begränsad de kommande åren. Nu är vi inte där än, men beQuoted tycker det ser lovande ut för bolaget framöver.

JIMMIE LANDERMAN
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Midelfart Sonesson:
» Midelfart Sonesson på rätt väg
» Avregleringen av apoteksmonopolet kan ge Midelfart Sonesson en knuff framåt
» Midelfart Sonesson vill bli Nordens ledande bolag inom hälsa och välbefinnande
» Vändningsarbetet pågår i Midelfart Sonesson
» Nu startar Avstamp 2008 för Midelfart Sonesson

 
 
Marknadsplats
Stockholmsbörsen
 
 

 

 
Peter Åsberg
VD Midelfart Sonesson

 
 
 
 
- Vi fortsätter arbetet med att bygga ett stabilt Midelfart Sonesson med god tillväxt och lönsamhet.
 
 
 
 
Bolaget bedömer att 2009 kommer innebära ett bättre resultat och ett högre kassaflöde än 2008
 
 
 
 
Bolagets mål:
  EBITDA-marginal > 8%
 • Organisk tillväxt över branschsnitt
 • Soliditet > 30%
 
 
 
 
Första kvartalet 2009: 
 •
EBITDA-marginal 6,0%
 • Omsättning -1,6%
 • Soliditet 36,4%
 
 
 
 
 

Fördelning av extern försäljning 2008

Sverige 59%
Övriga Norden 33%
Utanför Norden 8%

 
 
 
 
 


Under Disneys
varumärke kommer Midelfart Sonesson lansera egenutvecklade kosttillskott för barn, såsom Omega 3 tuggtabletter och en multivitamin.
 
 
 
 
  
 
Nästa händelse
2009-08-19
Delårsrapport Q2 2009

Mer info
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig