beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Bästa kvartalet någonsin i färdigstädat New Nordic 
beQuoted nyhetsbrev 19 maj 2009
Bästa kvartalet någonsin i färdigstädat New Nordic
- Egna produkter och varumärken ger god vinstpotential


New Nordics fina rapport för första kvartalet 2009 visar att det är dags att glömma de två senaste svaga åren och istället vända blickarna framåt. Med en hög bruttomarginal och en organisation som är färdigstädad efter den alltför hastiga expansionen under 2007 ser framtiden lovande ut för New Nordic.

Ett historiskt framgångsrikt bolag...
Kosttillskott och naturläkemedelsbolaget New Nordic grundades 1992.  Produkter utvecklades och lanserades under egna varumärken samtidigt som en internationell försäljningsorganisation byggdes upp. 

Strategin var framgångsrik och 2001 kunde man uppvisa en omsättning på 26 miljoner kronor som fem år senare, 2006, helt organiskt växt till hela 198 miljoner med lönsamhet.

I det läget gjordes bedömningen att det var önskvärt att accelerera den internationella expansionen ytterligare. En nyemission om knappt 30 miljoner kronor gjordes till kursen 56 kronor och bolaget noterades på First North.

...som stötte på tillfälliga problem
Tyvärr gick det inte som förväntat. Bolaget expanderade under 2007 sin försäljningsorganisation i utlovad takt men omsättningen på nya marknaderna lät dröja på sig. 

Inte heller försäljningen på befintliga marknader utvecklades särskilt väl och plötsligt var stora förluster en realitet och det blev dags att dra i nödbromsen.

2008 var därför ett år präglat av uppstädning, besparingar och omstruktureringar. Försäljningskontor lades ner, landschefer och ekonomichefen byttes ut, produktsortimentet sågs över och osäkra tillgångar skrevs ner.

Vd Karl Kristian Jensen är i årsredovisningen tydlig med att man tagit lärdom av det som gått fel och poängterar att den geografiska tillväxten framöver ska gå hand i hand med lönsamhet.

Sammantaget ser det ut som New Nordic nu står på en stabil grund redo för en nystart.

New Nordics bästa kvartal någonsin
Första kvartalets rapport bekräftar den bilden. Omsättningstillväxten landade på goda 20 procent. Resultatet är dessutom, trots en av valutautvecklingen pressad bruttomarginal, det bästa bolaget någonsin presterat.

Siffrorna för det första kvartalet 2009 visade följande:

      • Omsättning: 58,5 Mkr (48,6), +20,4%
      • EBITDA: 6,0 Mkr (2,2)
      • Rörelseresultat: 4,1 Mkr (0,2)
      • Resultat efter finansnetto: 2,9 Mkr (-2,3)
      • Vinst per aktie: 0,19 kr (-0,44)

De mest relevanta siffrorna att titta på i ett jämförelseperspektiv är EBITDA och rörelseresultatet. Detta då finansnettot påverkades negativt av valutakursförluster och vinsten per aktie är låg på grund av en temporärt hög skattenivå.

Låg soliditet
Vid kvartalsskiftet hade bolaget en nettoskuld på 30 miljoner kronor och det redovisade egna kapitalet var 13 miljoner. Soliditeten låg på låga 9,9 procent. 

Det ska dock inte glömmas att bolaget till största del växt organiskt och tack vare det har betryggande lite immateriella tillgångar i balansräkningen. Det sänker förstås den redovisade soliditeten jämfört med om tillväxten hade nåtts genom förvärv.

Av större vikt är likviditetssituationen som med en kassa på 3,8 miljoner kronor och utnyttjad checkkredit dock också ser svag ut. Därför är det inte förvånande att en nyemission bemyndigades på årsstämman.

Vd Karl Kristian Jensen betonar dock att om den fina utvecklingen fortsätter, vilket han räknar med, så kommer bolaget undvika att genomföra en emission.

Lågt värderat bolag där krisen ser ut att vara över
Bolaget ger inga prognoser i siffror men talar om att man förväntar sig ökade intäkter och ett bättre resultat under 2009. Baserat på utfallet för första kvartalet låter det som ett försiktigt uttalande.

Aktiekursen ligger i skrivande stund runt 12 kronor, vilket innebär ett börsvärde på 74 miljoner. Adderas nettoskulden till det fås företagsvärdet som alltså ligger på dryga 100 miljoner kronor.

Det kan jämföras med omsättningen som beQuoted tror kan passera 240 miljoner kronor i år. Bolaget har tack vare egna produkter en hög bruttomarginal, som historiskt legat strax under 70 procent. Det gör vinstpotentialen god på lite sikt.

Första kvartalet pressades dock bruttomarginalen av en ofördelaktig valutakursutveckling och landade på 59 procent. Bolaget planerar åtgärder för att åter nå en högre bruttomarginal. Bland annat genom prishöjningar i en del länder.

Karl Kristian Jensen är tydlig med att det är expansion under lönsamhet som gäller framöver. beQuoted tror dock att bolaget kommer välja tillväxt framför att kortsiktigt maximera vinsterna ett bra tag framöver.

Lägre vinster idag för att ge förutsättning för högre vinster i framtiden är förstås helt rätt strategi. Men för att det ska ge utslag i värderingen krävs att aktiemarknadens förtroende finns. Något som aktuell aktiekurs indikerar saknas.

Fortsätter man rapportera siffror i linje med första kvartalet bör förtroendet snart återfås.

JIMMIE LANDERMAN
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om New Nordic:
» Rejäl vändning i New Nordic
» New Nordic på rätt spår
» New Nordics vd vill inte upprepa storförlusten 2007
» Stopp i maskin för New Nordic
» New Nordic förvärvar iQmedical med kosttillskottet eye q
» New Nordic fortsätter frisk expansion
» Öppning i fem nya länder för New Nordic
» New Nordic vill sälja kosttillskott för en miljard år 2011

 
 
Marknadsplats
First North
 
 
 


Karl Kristian Jensen
VD New Nordic

  

New Nordic spår ökade intäkter och ett bättre resultat 2009.

 


Första kvartalet 2009 uppvisar den högsta omsättningen och det bästa rörelseresultat i New Nordics historia. 



Resultat och EBITDA
kvartalsvis
2007 - 2009

(klicka bilden för större bild) 

 
 
 

Omsättning och resultat
årsvis 2003 - 2008

(klicka bilden för större bild)

 
 
 
 

CVS Pharmacy, en apotekskedja i USA med mer än 6000 butiker, har nu sålt New Nordics produkt Melissa i tre månader och uppges vara nöjda med försäljningen.
 
 
 

Chili Burn som ökar förbränningen av kalorier är en av New Nordics nyare produkter.

 
Nästa händelse
2009-07-31
Delårsrapport Q2 2009

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig