beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Novus Group utmanar undersökningsbranschen 
beQuoted nyhetsbrev 14 maj 2009
Novus Group utmanar undersökningsbranschen
- Visar kraftig tillväxt och svarta siffror för senaste kvartalet

Marknadsundersökaren Novus Group levererar en kvartalsredogörelse som visar på kraftig tillväxt och ett positivt resultat för senaste kvartalet. Samtidigt syns varumärket Novus allt mer i branschen och i media. beQuoted har pratat med vd Lars Björkman som siktar på att bli ledande på marknadsundersökningar i Sverige.

Strukturförändring i branschen öppnar för Novus Group
Undersöknings- och analysföretaget Novus Group grundades 2006 av Alf Sjöström. Han har ett långt förflutet inom branschen, bland annat som tidigare vice vd på SIFO och koncernchef för Svenska Gallup. 

Alf Sjöström såg framför sig en bransch i förändring, där nyttjandet av ny teknik som internet och SMS innebar en möjlighet att genomföra snabbare och mer kostnadseffektiva marknadsundersökningar. Detta samtidigt som även kunderna i allt högre grad efterfrågade undersökningar med kortare ledtider.

Med de etablerade bolagen fast i gamla strukturer såg Alf Sjöström möjligheten för en ny aktör som kombinerade nytänkande, ny teknik och gedigen analyskompetens att framgångsrikt slå sig in på marknaden.

I slutet av 2007 tog Lars Björkman över vd-posten och Alf Sjöström har sedan dess hållit i ordförandeklubban. Lars Björkman har tidigare haft flera ledande befattningar inom undersökningsbranschen, både i Sverige och internationellt, och har stor erfarenhet av panelundersökningar och ny undersökningsteknik.

Ett bolag i kraftig tillväxt
Det senaste året har Novus Group rekryterat ett flertal i branschen välkända personer. Samtidigt har varumärket Novus blivit allt mer synligt, både inom branschen och för allmänheten. Bland kunderna märks bland andra Dagens Industri, TV4, Unionen, Svenskt Näringsliv och SJ.

Kalenderårets första kvartal förstärker bilden av att bolaget har medvind. Kvartalsredogörelsen visar på en mycket stark tillväxt och ett positivt resultat:

      • Omsättning: 6,0 Mkr (1,5)
      • Resultat före skatt: 0,2 Mkr (-1,2)

Enligt Lars Björkman finns ingen ovanligt stor order eller liknande som höjer kvartalsomsättningen. Han säger vidare att en fortsatt god tillväxt är att vänta från de här nivåerna och meddelar att april och maj ser minst lika bra ut.

Bolaget har brutet räkenskapsår och visar för de tre senaste kvartalen (juli 2008 - mars 2009) följande siffror:

      • Omsättning: 11,6 Mkr (3,6)
      • Resultat före skatt: -1,6 Mkr (-4,3)

Verksamhet i tre affärsområden
Bolaget utför opinions- och marknadsundersökningar inom ramen för tre olika affärsområden. Novus Opinion, som i dagsläget är störst, Novus Marknad och Novus Loyalty.

Novus Opinion
Inom affärsområdet Novus Opinion görs analyser av människors värderingar, attityder och erfarenheter. Här ingår Novus Väljarbarometer som presenteras tillsammans med TV4. I affärsområdet ingår även Novus Förtroende- och Ministerbarometer.

Tillsammans med SIFO och Synovate Sweden (före detta TEMO, beQuoted anm) är Novus Group redan bland de största i Sverige inom opinionsområdet och målsättningen är kristallklar:

- Vi ska bli nummer ett när det gäller opinionsmätningar i Sverige samtidigt som vi ska fortsätta växa kraftigt inom våra övriga affärsområden, säger Lars Björkman till beQuoted.

Ett exempel på hur bolaget nyttjar ny teknik, såsom webbpaneler, för att förkorta ledtiderna är erbjudandet Novus Snabbmätningar. Där kan kunden beställa en undersökning på förmiddagen och få svar, inklusive en kort analys, levererat under eftermiddagen samma dag. 

Novus Marknad
Undersökningar gällande varumärke och kommunikation, affärsutveckling och media görs inom affärsområdet Marknad.

Här erbjuder bolaget exempelvis ett 24-timmars förtest av reklam. Inom ett dygn levereras en rapport som indikerar hur reklamen kommer att uppmärksammas och uppfattas av konsumenten.

Novus Loyalty
Inom Novus Loyalty görs analyser av kunders lojalitet och medarbetares engagemang.

Ett erbjudande inom det här området är Novus Dialog. Det är en webbaserad metod som effektivt kan fånga åsikter givna via öppna svar, något som traditionellt är väldigt arbetskrävande och därför gärna undviks.

Novus har också etablerat ett erbjudande kring kundpaneler och det är en tydlig trend att denna form av undersökningar växer.

Rekryteringsdriven tillväxt
Även om nuvarande personalstyrka på tolv personer uppges vara tillräcklig för en högre omsättning är Novus Groups fortsatta tillväxt till stor del beroende av att kunna rekrytera kompetent och erfaren personal. 

Lars Björkman ser inga svårigheter att fortsätta attrahera erfarna affärskonsulter och projektledare. Han säger istället att det snarare blivit enklare i takt med att Novus syns och hörs mer.

- Hos oss ges möjlighet att vara med i strategi- och utvecklingsarbetet, att anpassa modeller till vad den lokala marknaden vill ha. I stora internationella kolosser är mycket av strukturer och modeller redan satta och inte alltid flexibla eller lokalt förankrade. 

Senaste året har ett flertal starka namn rekryterats. Arne Modig, även känd som "Mr Opinion" i branschen, tillträdde som chef för Novus Opinion förra hösten.

Fokus på snabbhet och hög kvalitet
Novus Groups konkurrenter är främst de stora internationella aktörerna som RI, Synovate och Ipsos Group. Därtill finns även mindre aktörer som liksom Novus Group fokuserat på ny teknik.

Det som enligt Lars Björkman gör bolaget unikt är att man både har nytänkandet och snabbheten i kombination med en mycket stark analyskompetens. Han pekar bland annat på förra riksdagsvalet då Novus Groups prognoser låg närmast det slutliga valresultatet.

En aktie att börja ta på allvar
Handeln i Novus Groups aktie har senaste tiden varit mycket begränsad. Innan kvartalsredogörelsen gjordes ett fåtal avslut mellan 70 öre och 1 krona. Med 10,3 miljoner aktier är börsvärdet därmed runt 10 miljoner kronor.

Undersökningsbranschen står i praktiken stilla under juli, halva augusti och slutet av december. Men med tio bra månader om året indikerar senaste kvartalets försäljning en årsomsättningstakt runt 20 miljoner kronor.

Från den nivån väntas en stark tillväxt de närmaste åren. Den svenska marknaden uppges vara värd i storleksordningen 3 miljarder kronor varför det finns gott om utrymme att växa. Med lönsamhet uppnådd och ett allt synligare varumärke bör även aktien får större uppmärksamhet framöver.

JIMMIE LANDERMAN
[email protected]

 

Marknadsplats
AktieTorget


Lars Björkman
VD Novus Group

 
 
 
 

- Vi ska bli nummer ett när det gäller opinions- mätningar i Sverige och samtidigt fortsätta växa kraftigt inom våra övriga affärsområden 
 
 
  
Lars Björkman kommer närmast från Ipsos Group. Tidigare har han även varit vd för bolag som Sifo Interactive Media, Jupiter MediaMetrix Nordic och Tidningsstatistik AB.
 
 
 

Omsättning och resultat
Jan 2008 - Mar 2009

(klicka bilden för större bild)

 
 
 

- April och maj ser minst lika bra ut.
 
 
 
Bland kunderna märks Dagens Industri, TV4, Unionen, Svenskt Näringsliv och SJ.
 
 
 
Novus Groups ledord är
  • Nytänkande
  • Precision
  • Snabbhet
 
 
 
Kombinationen av ny teknik och en hög kompetens inom analys är enligt Lars Björkman nyckeln till Novus Groups framgångar.
 
 
 
Vid förra riksdagsvalet var Novus Group det undersökningsföretag vars prognoser låg närmast det slutliga valresultatet.
 
 
 
 
 


Arne Modig
Chef Novus Opinion

 
 
 
 

Arne Modig är även känd som "Mr Opinion" och är av många ansedda som en av Sveriges främsta analytiker inom politisk opinions- bildning.
 
 
 
 
 
 
 
Nästa händelse
2009-08-28
Bokslutskommuniké 2008 / 2009

Mer info
Hemsida
 
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig