beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Ökad konkurrens pressar ICM Kungsholms marginaler 
beQuoted nyhetsbrev 13 maj 2009
Ökad konkurrens pressar ICM Kungsholms marginaler
- Nationella företagsflyttar viker men vd ser ljust på den internationella marknaden

ICM Kungsholms rapport för första kvartalet 2009 pekade åt lite olika håll. Konkurrensen på svenska flyttar har ökat samtidigt som de internationella uppdragen går allt bättre. beQuoted har pratat med vd Thomas Hanbo som pekar på en stark kärnverksamhet och goda förutsättningar att vända rörelsemarginalens negativa utveckling.

Rörelsemarginalen under press
ICM Kungsholms rörelsemarginal fortsätter att försvagas. De nationella flyttarna inom främst företag, både hela och del av verksamhet, är enligt vd Thomas Hanbo en av anledningarna:

- Vi ser en ökad konkurrens i Sverige på det nationella planet inom flyttjänster, både inom företag- som bohagsflyttar. Det har lett till en prispress på marknaden. Samtidigt ser vi en positiv utveckling på det internationella planet. 

Från den amerikanska marknaden kommer signaler om att nationella bolag inom bohagsflyttar i allt högre utsträckning går över till företagsflyttar då omsättningen på bostadsmarknaden sjunkit.

Thomas Hanbo menar att en liknande utveckling är att vänta även i Sverige, om bostadsmarknaden fortsätter att gå ned.

Transporttjänster avvecklade
Slutnotan för avvecklingen av bolagets transporttjänster som pågick under hela 2008, och som ansågs vara avslutad i mars i år, blev högre än väntat. Det första kvartalet pressades av de sista uppdragen som avvecklades. Men nu ser Thomas Hanbo slutet på processen:

- Nu anser vi oss vara klara med avvecklingen och vi ser att detta kommer ge bolaget en ökad rörelsemarginal genom en minskad fordonsflotta och en mer koncentrerad verksamhet.

Nyförvärvet levererar
Nyförvärvet Michael Gerson väntas tillföra koncernen 120 miljoner kronor i omsättning i år. Rörelsemarginalen för Gerson väntas uppgå till omkring 8 procent (se beQuoted nyhetsbrev nr 8 2009).

Omsättningsökningen för årets första kvartal kan hänföras helt till Gerson, då den svenska verksamheten tappade något i omsättning under perioden:

- Vi har bevarat Gersons kundnät väl, vilket avspeglas i rapporten genom den ökade omsättningen. Dessvärre hade vi räknat med en högre omsättning på den engelska marknaden. Men en större del av Gersons kunder finns inom finansbranschen och samtidigt har den engelska bohagsmarknaden fallit kraftigt.

Thomas Hanbo påpekar att rörelsemarginalen i den engelska verksamheten följer tidigare utfästelser och håller sig kvar på en hög nivå. Samtidigt ser han ljust på innevarande kvartal:

- Under april månad var det bra tryck och nu under maj ser vi en fortsatt bra orderläggning. Vi är positivt inställda till det andra kvartalet.

Fortsatt omsättningstillväxt men svagt resultat
Det första kvartalet präglades av ökade kostnader med ett fallande resultat som följd. Samtidigt ökade omsättningen tack vare tillskottet från den engelska verksamheten.

Siffrorna för årets första kvartal visade följande:

      • Omsättning: 72,8 Mkr (56,9)
      • Rörelsemarginal: 1,3% (8,0)
      • Resultat efter finansnetto: 0,6 Mkr (4,4)
      • Vinst per aktie: 0,11 Kr (1,15)

Antalet utestående aktier uppgår till 2.824.715 stycken. Med en aktiekurs på 19 kronor har ICM Kungsholms i dagsläget ett börsvärde om drygt 53 miljoner kronor. Nettoskulden uppgick per den sista mars till 32 miljoner kronor och soliditeten till 31 procent.

Soliditeten, som senast för ett år sedan översteg 45 procent, har sjunkit under året till följd nybyggnationen av ett magasin i Spånga samt förvärvet av Michael Gerson.

Tufft mål för 2009
beQuoted bedömer att kostnadsmassan sannolikt kommer bestå även under årets andra kvartal. Detta med hänsyn till den nya organisationsplattformen som ska implementeras under maj månad.

Samtidigt borde bolagets renodling mot flyttjänster nu ge resultat och vi väntar oss lägre kostnader under tredje kvartalet.

Målet för 2009 är en omsättning på närmare 400 miljoner kronor och en rörelsemarginal på 5 procent. Med det första kvartalet i backspegeln ser rörelsemarginalen ut att vara den största utmaningen:

- Det är ett tufft mål, det är vi medvetna om. Men vår kärnverksamhet går bra och vi har precis avslutat vår avveckling av transporttjänster och har en ny organisation som skall sjösättas nu i maj. Tillsammans ska detta skapa ett starkare fokus och en ökad rörelsemarginal, avslutar Thomas Hanbo.

JOHAN FALK
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om ICM Kungsholms:
» Med Michael Gerson ska ICM Kungsholms nå 400 miljoner kronor i år
» ICM Kungsholms växer internationellt
» ICM Kungsholms tävlar om statens flyttbehov
» Nya finansiella mål för ICMKungsholms
» ICM förvärvar inrikestrafiken från Kungsholms Express
» ICM Logistik letar efter förvärv i Östergötland

 
 
 
Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 


Thomas Hanbo
VD ICM Kungsholms

 
 
 
 

- Under april månad var det bra tryck och nu under maj ser vi en fortsatt bra orderläggning. Vi är positivt inställda till det andra kvartalet.

 
 

- Vi ser en ökad konkurrens i Sverige på det nationella planet inom flyttjänster, både inom företag- som bohagsflyttar. Det har lett till en prispress på marknaden. 

 
 
 

 
Avvecklingen av transporttjänster ska enligt vd Thomas Hanbo ge bolaget en ökad rörelsemarginal genom en minskad fordonsflotta och en mer koncentrerad verksamhet.
 
 
 
En ny organisationsplattform implementeras under maj månad. 

 
  

Koncernen ska nu delas in i affärsområden istället för att vara geografiskt uppdelad.
 
 
 

 
Michael Gerson väntas tillföra koncernen 120 miljoner kronor i omsättning i år. Rörelsemarginal väntas uppgå till omkring 8 procent.

  
 
 
 
 

Nästa händelse
2009-05-13
Årsstämma 2009

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida

  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig