beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: FormPipe Softwares intäktsmodell visar sin styrka 
beQuoted nyhetsbrev 12 maj 2009
FormPipe Softwares intäktsmodell visar sin styrka
- Exponeringen mot offentlig sektor en vinstlott i lågkonjunkturen

FormPipe Software fortsätter leverera hög tillväxt, ökande repetitiva intäkter och ett mycket starkt kassaflöde. Men rapporten för årets första kvartal visade även på något högre kostnader och en lägre vinst per aktie. beQuoted har talat med vd Christian Sundin.

Första kvartalet över beQuoteds förväntan
I slutet av april släppte FormPipe rapporten för första kvartalet 2009. Siffrorna var starkare än beQuoted förväntat:

      • Nettoomsättning: 31,9 Mkr (24,0)
      • Rörelsemarginal: 22,0% (31,9)
      • Resultat efter finansnetto: 6,6 Mkr (6,7)
      • Vinst per aktie: 0,43 kr (0,56)

För helåret 2008 stod den förvärvade tillväxten från EBI Systems proforma för 15 procent. beQuoted bedömer därför att FormPipes tillväxt på 33 procent består av ungefär hälften organisk och hälften förvärvad tillväxt.

Rörelsemarginalen är betydligt svagare under första kvartalet i år jämfört med samma period föregående år. Personal- och försäljningskostnaderna är högre än föregående år. Förklaringen ligger i förvärvet av EBI Systems samt ökade kostnader beroende på investeringen i det stärkta partnernätverket.

- Omställningen till renodlad partnerförsäljning sänker på kort sikt lönsamheten något, kommenterar Christian Sundin och fortsätter:

- I försäljningsomkostnader ingår våra partners del av licensintäkterna samt utbildningskostnader i samband med upplärning av partners inom vår produktsvit. Denna investering i fördjupad kunskap räknar vi med att få igen många gånger om framöver.

Bolagets repetitiva intäkter ökade med 50 procent till 12,8 miljoner kronor vilket motsvarar 42 procent av den totala försäljningen.

Balansräkningen har fortsatt stärkas. Soliditeten uppgick till 56 procent vid första kvartalets slut. Nettoskulden, som vid årsskiftet uppgick till 6,1 miljoner kronor, har vänt till en nettokassa på 5 miljoner kronor.

Kammarkollegiet har tagit över efter Verva
Den 1 januari 2009 tog Kammarkollegiet över landets IT-upphandlingar efter Verva. FormPipe måste inom de närmaste 12 månaderna genomföra en ny upphandling för ramavtal. 

Kammarkollegiet har gjort en förstudie på hur framtida ramavtal kommer se ut men inga ytterligare uppgifter kring studien har offentliggjorts.

- Vi är lyhörda och kommer att anpassa oss efter vad Kammarkollegiet kommer efterfråga. Jag tror vi står väl rustade inför kommande upphandling då vi har två produkter som varit topprankade enligt Verva, kommenterar Christian Sundin.

Ökad andel tilläggsorder
I mars fick FormPipe en tilläggsorder från Transportstyrelsen. Enligt Christian Sundin har andelen tilläggsorder ökat på senaste tiden:

- Vi har fått ett flertal tilläggsorder de senaste 18 månaderna. Tidigare fick vi i regel en order initialt och sedan inget mer. Idag utökar våra kunder sina licenser för att effektivisera fler processer på vår plattform.

- Detta skapar affärsmöjligheter för våra partners, då de får göra anpassningar ute hos kunderna.

Finanskrisen kan ge hårdare regelverk avseende spårbarhet
Problemen inom bland annat finanssektorn fortsätter. Det har utmynnat i stramare regelverk med högre krav på spårbarhet av informationsflöden. Och högre krav kan gynna ECM-marknaden.

Sarbanes-Oxley är ett regelverk som skapades i USA som en reaktion på bland annat Enron-skandalen i början på 2000-talet. Regelverket syftar i korthet till att stärka den interna kontrollen över den finansiella rapporteringen. 

- Lagkrav har varit en av de tydligaste drivkrafterna för investering i ECM-programvara hittills. Jag tror att finanskrisen kommer göra att det blir ännu tydligare lag- och regelskärpningar. Framförallt hur bolag ska dokumentera och kunna spåra data och beslut i verksamheten, säger Christian Sundin.

Konjunkturtålig aktie till p/e 9
beQuoteds prognos för FormPipe under 2009 är en omsättning på 120 miljoner kronor med en rörelsemarginal på 20 procent. Det skulle ge en vinst per aktie för helåret på 1,40 kronor.

Vi behåller prognosen och konstaterar att FormPipe-aktien, vid kursen 13 kronor, handlas till p/e 9 på beQuoteds prognos, vilket är lägre än börsen som helhet. 

PATRIK BLOMSTRÖM
[email protected] 

Tidigare publicerade artiklar om FormPipe Software:
» Stabil intjäning i FormPipe Software
» FormPipe Software levererar ett starkt första halvår
» Hävstång i FormPipe Software
» Regeringen öppnar dörrar åt FormPipe Software

 
 
Marknadsplats
First North
 
 
 


Christian Sundin
VD FormPipe Software

 
 
 
 
 

Analysföretaget Radar Group International prognostiserar en tillväxt för ECM-marknaden på 3 - 4 procent under 2009.

 
 
 
 

Fördelning av FormPipes omsättning
 

(klicka bilden för större bild)

 
 
 
 

 Repetitiva intäkter rullande 12 månader
 

 

(klicka bilden för större bild)

 
 
 
 

Formpipe har en stabilitet i försäljningen då 42 procent består av repetitiva intäkter, och cirka 60 procent av försäljningen sker till offentlig sektor. 

 
 
 
 

Omsättning och rörelsemarginal
 

(klicka bilden för större bild)

 
 
 
 
  
Nästa händelse
2009-07-13
Årsstämma 2009

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
 
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig