beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Elverket på offensiven 
beQuoted nyhetsbrev 5 maj 2009
Elverket på offensiven
- Vill expandera med prispressarstrategi

Elverket väljer en offensiv strategi mitt i rådande lågkonjunktur. Bolaget kommer att fokusera på utvalda regioner i landet. Först ut på tur är Sörmland. beQuoted kontaktade Elverkets vd Jonas Borgardt för en kommentar.

Fokuserar på utvalda regioner
Elverket går på offensiven och ökar sin fokusering på expansion till utvalda nationella regioner. Först ut är Sörmland, vilket är nära bolagets huvudmarknad, uppländska Vallentuna. Konkurrensfördelar ska nås genom att erbjuda lägre priser än konkurrenterna.

-
Vi har valt ut ett 10-tal regioner som vi kommer fokusera på. Kriterierna är att vi ska finna regioner där vi kan vara konkurrenskraftiga mot det lokala elbolaget i den regionen, säger Jonas Borgardt och fortsätter:

- Detta kommer utföras kostnadseffektivt. Vi kommer initialt inte att starta några kontor eller dra på oss liknande kostnader. Tillvägagångssättet är framförallt lokalt riktad reklam med speciella erbjudanden.

- När vi lanserade satsningen i Eskilstuna annonserade vi lokalt. Vi jämförde priset på produkt jämfört med det lokala bolaget i annonsen. Vi konstaterade att en normalvilla kunde spara runt 1.700 kronor per år om de valde oss istället, fortsätter Jonas Borgardt.

- Vi börjar satsningen på privatsidan. När vi sedan har gjort oss mer kända inom regionen kommer vi även att uppvakta små och medelstora företag.

Lågkonjunkturen ökar svenskarnas kostnadsmedvetenhet
Jonas Borgardt menar att den offensiva satsningen är helt rätt i lågkonjunkturen:

- Det känns helt rätt att vara offensiv i dessa tider. Det är framförallt i sämre tider som svenskarna är mer benägna att byta och välja billiga alternativ för bland annat sin el.

- Vi får även gratis publicitet. Lokala tidningar välkomnar och skriver gärna om oss då vi pressar priserna åt regionens invånare. Under 2008 minskade antalet leverantörsbyten bland konsumenterna. Hittills i år har det vänt och antalet leverantörsbyten ökar igen.

Enligt Jonas Borgardt har intresset för satsningen varit stort och man har observerat en markant ökad aktivitet på bolagets hemsida. Men han är förtegen om kampanjens utfall så här långt:

- Några exakta siffror på hur många kunder som nappat på erbjudandet kan jag inte avslöja. Vi kommer löpande rapportera kring kundflödet i våra kommande rapporter.

Stark inledning på 2009
Elverket levererar en stark rapport för det första kvartalet på verksamhetsåret 2009. Såväl omsättning som resultat steg kraftigt jämfört med samma period föregående år.

Siffrorna för det första kvartalet 2009 blev följande:

      • Omsättning: 134,4 Mkr (101,7)
      • Resultat efter skatt: 5,4 Mkr (3,3)
      • Vinst per aktie: 0,83 SEK (0,50) 

Jonas Borgardt uppgav senast beQuoted talade med honom (se beQuoted nyhetsbrev nr 7 2009), att differensen mellan SYS- och STO-priset hade minskat under början av 2009. I rapporten bekräftas detta, med starkare marginaler som följd.

Omsättningstillväxten uppgick till 32 procent och resultatet efter skatt ökade med hela 64 procent.

- Två faktorer ligger bakom omsättningsökningen; ett högre elpris och flera sålda kilowattimmar. Två tredjedelar beror på det högre elpriset under årets första kvartal, kommenterar Jonas Borgardt och fortsätter:

- Resten är resultatet av ökad försäljning av kilowattimmar. Dels var vintern kallare, dels har vår kundstock växt jämfört med motsvarande period förra året.

Elverket i intressant läge
Elverkets prispressarstrategi har historiskt sett varit framgångsrik. Bolaget har med bibehållen lönsamhet ökat omsättningen i genomsnitt 19 procent varje år de senaste tio åren.

I beQuoted nyhetsbrev nr 7 2009 skrev vi att Elverkets vinst per aktie oräknat extraordinära kostnader nådde 2 kronor för 2008. Förra årets lönsamhet tyngdes av bland annat valutakostnader och ökade råvarukostnader på grund av differensen i spotpriset.

Dessa lönsamhetssänken kommer med största sannolikhet inte drabba Elverket i samma utsträckning i år.  Elverket har valutasäkrat mer än tidigare och därtill startat 2009 starkt. Därför vi tror att vinsten per aktie kan överstiga 2 kronor i år.

PATRIK BLOMSTRÖM
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Elverket:
» Elverket vinner order på företagsmarknaden
» Ökad omsättning men lägre lönsamhet i Elverket
» Finansiella kontrakt viktiga för Elverkets lönsamhet
» Elverket blickar framåt
» E.ON:s bud fick Elverket att stanna upp tillfälligt
» Därför säger Elverket nej till uppköpsbud från E.ON
» Elverkets fokus på elhandel kan bli framgångsrikt
» Elverket fick 6.500 nya kunder första kvartalet

 
 
Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 


Jonas Borgardt
VD Elverket Vallentuna

 
 
 
 
SYS-priset är referenspriset för Norden, det pris till vilket bolaget säkrar sin volym till.
 
 
STO-priset är det pris som kraftleveranserna sker till.
 
 
Differensen mellan SYS- och STO-priset har minskat under början på 2009. Elverkets rörelsemarginal har förstärkts av detta.
 
 
 
  

 
Elverket vill expandera med en prispressarstrategi. Offensiven sker i utvalda regioner och inleds i Sörmland.
 
 
 
 

 
90-åriga Elverket äger elnätet i Vallentuna kommun. 
 
 
 
 

 
8 av 10 kunder beställer sin el från Elverkets hemsida.
 
 
 
 
Nästa händelse
2009-05-07
Årsstämma 2009
 
Mer info
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig