beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: IPRED-lagen biter inte på AllTele 
beQuoted nyhetsbrev 23 april 2009
IPRED-lagen biter inte på AllTele 
- Vd Ola Norberg pekar på en motstridig lagstiftning och avvisar nya piratjägarlagen

I samband med att domen mot The Pirate Bay offentliggjordes meddelade AllTele att bolaget valt att avvisa den nya lagstiftningen IPRED. Samtidigt ställer sig bolaget bakom Bahnhofs initiativ Integrity som syftar till att integritetssäkra bredbandstjänster. beQuoted har pratat med vd Ola Norberg.

Motstridig lagstiftning
Sedan årsskiftet har Sverige fått en rad nya lagar som kan få påverkan på internetoperatörernas verksamhet. Kritikerna har inte varit sena att hitta brister i den nya lagstiftningen, något som också AllTeles vd Ola Norberg gjort:

- Problemet är att både den reglerande myndigheten PTS och lagstiftaren helt verkar ha tappat greppet om hur alla lagar och förordningar ger motverkande budskap.

AllTele har nu valt att sida sig med branschkollegan Bahnhof inom samarbetet Integrity. Samarbetet syftar till att garantera kunderna integritetssäkrade bredbandstjänster. Ola Norberg menar att det är en logisk följd av rådande branschlagstiftning:

- Vi finner det helt orimligt att spara och lämna ut kunduppgifter
som vi enligt gällande branschlagstiftning är skyldiga att löpande radera.

Nya lagar skapar nya behov
I spåren av IPRED rapporteras stora kundtillströmningar till företag som levererar VPN-lösningar, abonnemang som gör det möjligt att använda internet anonymt.

Ola Norberg menar att AllTele måste svara upp mot kundernas behov varför man i dagarna lanserat en egen anonymitetstjänst. 

- Bakgrunden är att vi producerar tjänster i nät där våra leverantörer sitter på IP-adressuppgifter och vi inte kan garantera hur de ställer sig till IPRED om de blir utsatta för en process. Detta kommer givetvis att öka bandbreddsutnyttjandet även i vårt eget nät men det ligger helt inom våra egna utbyggnadsplaner.

Ola Norberg säger att AllTele ännu inte märkt av några större effekter i efterfrågan på bandbredd men att han väntar sig en sådan utveckling: 

- Självklart kommer det att märkas över tid, särskilt om det nya EU-direktivet, telekompaketet i folkmun, går igenom. Det kommer säkert innebära att volymerna på VPN-lösningar ökar ännu snabbare.
 
beQuoted: Har AllTele märkt av en trafikminskning sedan IPRED trädde i kraft?

- Ja, vi har cirka 35 procent mindre last i dag även om det redan börjar komma tillbaka. Mot bakgrund att vi sett en fördubbling av trafiken på årsbasis innebär det de facto att vi i dag är tillbaka på nivåerna från oktober 2008.

beQuoted: Vilka merkostnader innebär IPRED för en bredbandsoperatör som AllTele? 

- Marginella effekter på kostnadsbasen då vi regelmässigt ligger på mycket hög reservkapacitet för att garantera kunderna en fullgod tjänst. Att vi nu infört momentan radering av samtliga loggar var en engångsåtgärd som inte kostade speciellt mycket tid.

beQuoted: I en intervju med Realtid.se säger de amerikanska filmbolagens svenska advokat och IFPI:s* advokat att man nu, efter domen mot The Pirate Bay, överväger möjligheterna att stämma bredbandsoperatörer som inte blockerar fildelningssajten. Hur kommer ni att förhålla er till en sådan utveckling?

* Not: International Federation of the Phonographic Industry

- Vi ser fram mot en sådan prövning och litar på att svensk lagstiftning (Lag 2003:389 om elektronisk kommunikation, beQuoted anm) ska mota alla sådana vansinnigheter, säger Ola Norberg och fortsätter:

- Skrämseltaktiken från IFPI och andra företrädare kanske fungerar mot allmänhet och media men definitivt inte mot oss. EU har i dagarna uttalat sig i en helt annan riktning och där föreslås uttalat att en ISP (bredbandsleverantör, beQuoted anm) inte skall kunna blockera vissa sajter.

beQuoted: Snart är det dags för ny lagstiftning med det så kallade telekompaketet. Hur kommer det att påverka AllTele?

- Vi ser särskilt fram mot de tydliga skrivningar som talar om höjd integritet, säger Ola Norberg och syftar på Förslag 138 som tillsammans med övriga förslag inom telekompaketet klubbades igenom i EU-parlamentet nyligen. 

Ola Norberg menar att kritikerna som talat om telekompaketet som en krigsförklaring mot internet missat flera viktiga poänger:

- Direktivets förslag 138 syftar till att skydda konsumenterna från en eventuell risk att ISP:er ska agera polis och själva stänga av sina kunder eller begränsa vilka sajter dessa ska få besöka, säger han och avslutar: 

- I övrigt handlar paketet om att skydda samhället mot grov brottslighet, inte att ge civilmålsägare rätt att bedriva razziaverksamhet mot privatkunder.

Lågt värderad aktie i konjunkturstabil bransch
För helåret 2009 bedömer beQuoted att AllTele omsätter 230 miljoner kronor, vilket motsvarar en omsättningsnivå per kvartal i linje med det fjärde kvartalet 2008. 

Vi prognostiserar en EBITDA-marginal på 17 procent, i nivå med marginalen för det tredje kvartalet 2008. Detta bör kunna uppnås då korsförsäljningen tar fart under året samt att olönsamma kunder har lämnat bolaget.

Vinsten per aktie exklusive avskrivningar blir då 2,50 kronor för 2009. Vår prognos ställt mot dagens aktiekurs ger ett p/e-tal på knappt 4 och beQuoted ser ingen anledning att ändra köprådet för aktien.

Rapporten för första kvartalet 2009 offentliggörs den 7 maj. Vi återkommer med en uppföljning på bolagets finansiella utveckling.

JOHAN NYGREN
[email protected] 

Tidigare publicerade artiklar om AllTele:
» AllTeles satsning på korsförsäljning ger resultat
» AllTeles vd håller det han lovar
» AllTele lovar vinst andra halvåret
» "Vi är duktiga på att ta över den här typen av kundstockar" - Intervju med vd
» AllTele vill öka korsförsäljningen
» Minst 20.000 nya telefonikunder målet för AllTele
» IP-telefoni med hög kvalitet i fokus för AllTele

 
 
Marknadsplats
First North
 
 
 


Ola Norberg
VD AllTele

 
 
 
 

IPRED, direktivet om säkerställande av skyddet för immateriella rättigheter, trädde i kraft den 1 april 2009. 
 
 
 
Direktivet skapades för att förhindra olika typer av produktförfalskningar, till exempel av designerväskor och märkeskläder.
 
 
Förslaget presenterades för Europaparlamentet 2003 men skrevs om 2004 för att ge möjlighet att begära att internetleverantörer lämnar ut IP-adresser som misstänks ha använts vid illegal fildelning.

 
 
 

Telecoms Reform Package, kallat telekompaketet på svenska, innehåller ändringar av ett flertal EU-direktiv. Målet är att förändra EU:s regler för telekommunikation.
 
 
EU:s industriutskott röstade igenom tillägg nr 138 den 21 april 2009. Tillägget kräver bland att domstolsbeslut för att användare ska kunna stängas av från internet.
 
 
Den 5 maj röstar EU-parlamentet i sin helhet om Telekompaketet. 
 
 
 

Omsättning
år 2005 - 2008


(Klicka bilden för större bild)

 
 
 

EBITDA
år 2005 - 2008

(Klicka bilden för större bild)  

 
 
 

 
Remium prognostiserar en omsättning på 238 miljoner kronor.

Samtidigt prognostiseras en vinst per aktie inklusive avskrivningar på 1,24 kronor för 2009.

 
   

Nästa händelse
2009-05-07
Delårsrapport Q1 2009

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
 
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig