beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Confidence koncentrerar verksamheten 
beQuoted nyhetsbrev 8 april 2009
Confidence koncentrerar verksamheten
- Samtidigt visar Entry Event fortsatt styrka trots frostig marknad

Som ett led i en större rationalisering av bolaget minskade personalstyrkan under sista kvartalet 2008 med cirka 20 procent. Därtill avyttrades nyligen den engelska verksamheten till följd av vikande orderingång och dålig lönsamhet. Enligt vd Fredrik Hiort af Ornäs ska åtgärderna synas i siffrorna från och med andra kvartalet i år.

Strukturförändring i bolaget
Avyttringen av den engelska verksamheten innebär en realisationsförlust på cirka 3 miljoner kronor vilket belastar det första kvartalet 2009. Under 2008 stod den engelska verksamheten för 21 procent av koncernens omsättning samtidigt som den belastade koncernen negativt resultatmässigt med 2,9 miljoner kronor:

- Genom den här avyttringen kan vi koncentrera vår verksamhet. Vi är en för liten aktör för att kunna fokusera på flera olika länder när marknaden viker. Vi har en kärna i Sverige där vi kan bli starkare och bättre, berättar vd Fredrik Hiort af Ornäs för beQuoted.

Till skillnad från den svenska verksamheten var den engelska inte lika diversifierad. Intäktssidan bestod främst av nyförsäljningar vid ny- och ombyggnationer av fastigheter, men i fjol gick den brittiska fastighetsbranschen in i väggen.

Verksamheten rationaliseras och effektiviseras
Under hösten och fram till årsskiftet har Confidence rationaliserat både utförandesidan inom leverans och installation samt säljsidan. Från att under 2007 ha varit över 150 anställda är nu bolaget efter den engelska avyttringen nere strax under 60:

- De kostnadsrelaterade effektiviseringar vi gjorde under fjolårets sista kvartal i form av uppsägningar beräknas få effekt nu i april. Många av våra anställda sitter idag på projekt som de ska avsluta först, säger Fredrik Hiort af Ornäs.

Samtidigt som verksamheten har rationaliserats har kärnan i bolaget effektiviserats och säljkåren fokuseras nu till de segment som berörs minst av den finansiella krisen, främst stat och kommun.

Fler order på Entry Event
Nyligen sålde bolaget in sitt egenutvecklade system Entry Event till Parken Zoo i Eskilstuna och Skövdes nya multiarena, Arena Skövde. Anläggningarna ägs av respektive kommun. I båda fallen handlar det om att effektivisera verksamheten genom att installera en integrerad lösning för kassa-, biljett-, entré- och bokningssystem:

- Det är väldigt kul att intresset för våra Entryprodukter fortsätter att öka. Marknaden har uppmärksammat synergieffekterna som skapas och att systemet verkligen skapar intäkter för kunden, berättar Fredrik Hiort af Ornäs.

Nyförsäljningar fortsätter att minska
Dessvärre fortsatte framflyttandet av investeringsbesluten gällande kompletta säkerhetslösningar under det tredje kvartalet in i fjolårets sista kvartal, vilket speglas av omsättningstappet. Fredrik Hiort af Ornäs menar att åtstramningen kan komma att fortsätta under första halvåret 2009.

Därför behövs nya försäljningsvägar, något som Fredrik Hiort af Ornäs anser att Confidence har möjlighet att kunna utöka och bli bättre på:

- Vi har under de gångna åren genom de förvärv vi har gjort fått en bred kundbas. Detta ska vi använda oss av genom att fokusera på korsförsäljning mellan våra kunder. Det handlar om att erbjuda allt från utbyggnadstjänster och service till underhåll.

Försäljningen vek under 2008
Under tredje kvartalet 2008 gjorde den svenska delen av bolaget en rörelsevinst, något man inte lyckades upprepa under det fjärde kvartalet. Omsättningen minskade med 23 procent sett över hela koncernen under årets sista kvartal.

Omsättningsmässigt landande helårssiffrorna i linje med beQuoteds prognos på 110 miljoner kronor. Resultatet landade på:

• Omsättning: 112,0 Mkr (130,7)
• Resultat efter finansnetto: -46,4 Mkr (-27,1)
• Vinst per aktie: -0,20 Kr (-0,16)*

*Beräknat på genomsnittligt antal aktier efter utspädning.

För det fjärde kvartalet isolerat:

• Omsättning: 27,2 Mkr (35,3)
• Resultat efter finansnetto: -7,4 Mkr (-20,3)
• Vinst per aktie: -0,02 Kr (-0,12) 

Antalet utestående aktier efter nyemissionen uppgår till 524.188.129 stycken. Med en börskurs på 0,03 kronor ger det ett börsvärde på strax under 16 miljoner kronor, samtidigt som nettoskulden uppgår till 15,8 miljoner.

I december drygades kassan ut med 16 miljoner kronor genom den nyemission som genomfördes. Upplupna skulder återbetalades och vid 2008 års utgång uppgick soliditeten till 16,5 procent och kassan till 3,4 miljoner kronor.

Framtiden är osäker
Under de två sista kvartalen i fjol visade bolaget styrka i sin försäljning av produkter som Entry Event samt utbyggnadstjänster inom Hotell och Hospitality. Detta under en period som speglats av en avmattning på marknaden.

Samtidigt har det nya marknadsläget föranlett bolaget att medvetet omfokusera sin verksamhet till att satsa mer på publika anläggningar, offentlig sektor och hotellbranschen. Dessutom ska korsförsäljningen på den befintliga kundbasen utökas.

För det första kvartalet i år ser dock siffrorna ut att försämras. Vi får räkna med en lägre omsättning med hänsyn till att den engelska verksamheten avyttrats, samtidigt som kostnadsmassan består. De besparingsåtgärder bolaget genomfört får effekt först under det andra kvartalet.

Den engelska verksamheten stod för närmare 20 procent av bolagets totala omsättning under fjolårets sista kvartal, motsvarande drygt 6 miljoner kronor. Samtidigt belastade verksamheten koncernen negativt resultatmässigt med 2,9 miljoner kronor.

Förutsatt att bolaget lyckas hålla uppe sitt orderintag inom Hotell och Hospitality samt Entryprodukter, bör omsättningen hamna omkring 20 miljoner kronor för det första kvartalet med bakgrund av den engelska avyttringen.

Avyttringen bör innebära förbättrade marginaler på sikt genom att verksamheten nu koncentreras. Dessvärre tyngs det ned under första kvartalet av realisationsförlusten om 3 miljoner kronor.

JOHAN FALK
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Confidence:
» Garanterat kapital till Confidence
» Confidence halverar omsättningsmålet
» Confidence avyttrar distributionsverksamhet
» Ny detaljhandelstjänst från TeliaSonera skapar affärsmöjligheter för Confidence
» Confidence sätter nya mål för tillväxten
» Sälj i fokus hos Confidence





Marknadsplats
NGM




Fredrik Hiort af Ornäs
VD Confidence International



- Till följd av
att kunderna väljer att skjuta upp investeringsbeslut ska vi nu använda oss av vår stora kundbas och utöka korsförsäljningen och erbjuda tilläggstjänster.





Den engelska
verksamheten har avyttrats. En realisationsförlust tas om 3 miljoner kronor.





Nyemissionen som
genomfördes i december har lett till att den omedelbara pressen på likviditet och hantering av förfallna skulder minskat.
 
 
 

 
 
 
 
Rationaliseringen inom
företaget har lett till att man gått från 150 anställda 2007 till nu strax under 60.
 

 
 
 
 
 
Kunderna fortsätter att skjuta upp sina investeringsbeslut. Bolaget kontrar med att erbjuda utbyggnadstjänster, service och underhåll.
 
 
 
 
Fortsatta framgångar med det egenutvecklade systemet Entry Event. Senast i ledet är Eskilstuna och Skövde.
 
 
 
 

 

Mats Wahlgren
Marknadschef Confidence

 
 
 
- Till skillnad från den engelska verksamheten har vi här i Sverige försäljning till offentliga sektorn och hotellbranschen som fortsätter att inbringa intäkter.

 
 
 
 
 
 
 

Nästa händelse
2009-05-13
Årsstämma 2009
Delårsrapport Q1 2009

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida

  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig