beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Med Michael Gerson ska ICM Kungsholms nå 400 miljoner kronor i år 
beQuoted nyhetsbrev nr 8 2009
beQuoted nyhetsbrev 26 mars 2009
Med Michael Gerson ska ICM Kungsholms nå 400 miljoner kronor i år
- Renodlingen mot flyttjänster avklarad

ICM Kungsholms har påbörjat integreringen av det nyligen förvärvade flyttföretaget Michael Gerson. Prognosen för 2009 är högt ställd, samtidigt står bolaget inför såväl externa som interna utmaningar. beQuoted har talat med vd Thomas Hanbo.

Michael Gerson ska stärka både omsättning och resultat
I mitten av december 2008 förvärvade ICM Kungsholms 90,1 procent av det internationella flyttföretaget Michael Gerson. Köpeskillingen uppgick till 10,7 miljoner kronor. 

För 2009 räknar ICM Kungsholms med att Gersonförvärvet ska tillföra koncernen 120 miljoner kronor i omsättning. Gerson har tidigare visat en god rörelsemarginal och ICM Kungsholms räknar med att den ska kunna vidhållas även i år. Prognosen ligger på ungefär 8 procent.

- Vi har i dagsläget en rörelsemarginal på strax under 4 procent. Gerson har historiskt sett haft en hög rörelsemarginal på runt 9 - 10 procent. Denna räknar vi med att kunna bibehålla då bolaget är detsamma, men med nya ägare, säger ICM Kungsholms vd Thomas Hanbo.

Enligt Thomas Hanbo omsätter de internationella flyttarna i London runt 2 miljarder kronor per år, där Michael Gerson har en marknadsandel om cirka 7 procent.

Bolaget har en stark position på flyttar inom finansbranschen, en för närvarande turbulent sektor. Men Thomas Hanbo menar att det trots oron finns mycket jobb:

- Alla finanshus har inte gått omkull, däremot har många fått nya ägare. Sedan har Gerson även mycket kontrakterade flytt- och transportuppdrag på den internationella sidan med större företag.

Integrations- och investeringskostnaderna för Gersonförvärvet skattas till ungefär 6 miljoner kronor de första tre åren. Kostnaderna hänförs till IT-investeringar i Michael Gerson och en förnyelse av flyttföretagets fordonsflotta.

Renodlingen mot flytt fullbordad
ICM Kungsholms anser sig nu ha fullbordat den renodling mot flyttjänster som inleddes för fyra år sedan. Transportuppdragen har successivt minskats och under fjärde kvartalet 2009 uppgick intäkter från transporter till 3,9 miljoner kronor. Renodlingen ska stärka bolagets rörelsemarginal:

- Vi har kunnat minska på vår fordonsflotta, vilket innebär en kostnadsminskning utan att minska på personalen. De som tidigare sysslade med transport har nu skolats om till flytt. Verksamheten kommer bli mer koncentrerad och kostnadseffektiv nu, berättar Thomas Hanbo.

Samtidigt har tjänsteutbudet kring flyttar breddats:

- Vi har bland annat börjat erbjuda en miljöanpassad avveckling av kvarvarande inventarier i samband med flyttning till nya lokaler eller införskaffande av nya kontorsmöbler. Samarbetet sker med flera ideella organisationer, bland annat Sida.

Rörelsemarginalen fortsatt pressad
Medräknat Gersonförvärvet landade siffrorna för helåret 2008 på följande:

      • Omsättning: 241,5 Mkr (191,7), +26%
      • Resultat efter finansnetto: 7,7 Mkr (12,6)
      • Vinst per aktie: 2,12 Kr (3,30)

För det fjärde kvartalet isolerat (inklusive Gersonförvärvet):

      • Omsättning: 66,3 Mkr (49,9), +33%
      • Resultat efter finansnetto: -2,3 Mkr (1,8)
      • Vinst per aktie: -0,53 Kr (0,48)

Rörelsemarginalens negativa utveckling höll i sig (se beQuoted nyhetsbrev nr 44 2008). För det fjärde kvartalet 2008 landade den på strax under 3,5 procent, ställt mot företagets mål om ett snitt på 7 procent över en konjunkturcykel.

Tappet hänförs delvis till valutakursförluster om 0,6 miljoner kronor under det fjärde kvartalet, vilket är en följd av internationella flyttar där avtal har skrivits i ett tidigare skede än faktureringen.

Ytterligare 0,25 miljoner kronor hänförs till att bolaget varit tvungna att skriva ned värdet på fordonsflottan utöver de planmässiga avskrivningarna. Det är en följd av den fordonskris som uppkommit, priserna på nya fordon har sjunkit vilket har lett till att värdena på begagnade fordon har sjunkit likaså.

Thomas Hanbo konstaterar även att Kungsholmsförvärvet kostat mer än planerat:

- De första nio månaderna har resultatet hängt med bra. Vad vi kan se nu i efterhand är att integrationskostnaderna för Kungsholms drog iväg mer än vi räknade med, speciellt för det fjärde kvartalet. Främst hänförs kostnaderna till utbildning för vårt affärssystem. 

Men enligt Thomas Hanbo ska Kungsholms nu vara helt integrerat i koncernen och inte kräva ytterligare insatser eller merkostnader.

Positiv prognos för 2009
För helåret 2008 nådde rörelsemarginalen 3,5 procent. Genom Gersonförvärvet och den renodling som skett räknar koncernen med att nå en rörelsemarginal på 5 procent under 2009.

Omsättningsprognosen för 2009 ligger på 400 miljoner kronor, Michael Gerson inkluderat. Om koncernen når den prognostiserade rörelsemarginalen handlar det om en rörelsevinst på hela 20 miljoner kronor i år. I dagsläget handlas då aktien till ungefär p/e 4 på prognosen.

Målet kan tyckas modigt i lågkonjunkturen. Men som Thomas Hanbo tidigare nämnt flyttar företagen till mindre lokaler vid lågkonjunktur och till större lokaler vid högkonjunktur. Räknat enbart på att bolaget skulle växt organiskt, utan något tillskott från Gerson, hade målet ändå varit närmare 300 miljoner för 2009. 

Med förvärvet av Michael Gerson växer nu ICM Kungsholms internationellt, samtidigt som renodlingen mot mer lönsamma flyttjänster förstärks. Förvärvet kan dock bjuda på utmaningar. Det kulturella avståndet är sannolikt längre till London än det var till Norsborg.

JOHAN FALK
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om ICM Kungsholms:
» ICM Kungsholms växer internationellt
» ICM Kungsholms tävlar om statens flyttbehov
» Nya finansiella mål för ICMKungsholms
» ICM förvärvar inrikestrafiken från Kungsholms Express
» ICM Logistik letar efter förvärv i Östergötland
» ICM rullar mot ännu högre vinst, p/e 6,3 för 2007

 
 
 
Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 


Thomas Hanbo
VD ICM Kungsholms

 
 
 
 

- Vår rörelsemarginal pressades ytterligare under det fjärde kvartalet. Till viss del går det att hänföra till att vi inte hade uppskattat integrationskostnaderna för Kungsholmsförvärvet helt korrekt. 

 
 
 
 

För 2009 räknar bolaget med att nå en rörelsemarginal på 5 procent för hela koncernen.

 
 
 
 

 
Flera stora transport- och flyttupphandlingar pågår och fler förväntas komma under årets första halvår, både på den nationella och den internationella arenan.
 
 
 
 

 
 
En utdelning
om 1,10 kronor per aktie kommer att föreslås för 2009.
 

I sin utdelningspolicy strävar bolaget efter att dela ut en tredjedel av resultatet efter skatt. 

 
 
 

 
Michael Gerson beräknas omsätta 120 miljoner kronor under 2008 med en EBITDA-marginal på 8 procent.  
 
 
 
Med Michael Gersons tre kontor i England bedriver nu ICM Kungsholms sin verksamhet från nio olika driftplatser.
  
 
 
 
 

Nästa händelse
2009-04-21
Delårsrapport Q1 2009

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida

  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig