beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Emissionsaktuella Acticut får order från NASA 
beQuoted nyhetsbrev 23 mars 2009
Emissionsaktuella Acticut får order från NASA
- Säljer system och produkter för dämpning av vibrationer och ljud

Acticut International hjälper kunder, främst inom svarvningsindustrin, att komma tillrätta med vibrationer och höga ljud. Tekniken har uppmärksammats av den amerikanska rymdstyrelsen NASA. Bolaget genomför nu en nyemission till allmänheten. beQuoted har talat med bolagets vd Rolf Zimmergren.

Erbjuder komplett system för att lösa vibrationsproblem
Vid svarvning uppkommer ofta problem med vibrationer. De kan orsaka produktionsstörningar och skador på både arbetsstycke och verktyg. Acticut International erbjuder tre produktfamiljer för att komma tillrätta med problemen:

- Acticut Smart Cutting är framför allt en verktygshållare som näst intill eliminerar vibrationer vid svarvning. Det uppnås genom att analysera begynnande vibrationer, samt sända en likadan våg i motsatt riktning. Resultatet blir att vibrationen släcks, berättar Rolf Zimmergren.

Med Acticut blir den svarvade ytan mycket jämnare. Samtidigt reduceras ljudnivån med upp till 90 procent och förslitningen på skär och hållare minskar. Alternativet för att minska vibrationer är att minska hastigheten. Det ger ökad tidsåtgång men medför ändå ofta undermåliga produkter som kräver efterbearbetning.

En annan Acticutprodukt är en antivibrationshandske som har visat sig överlägsen andra liknande produkter.

- VibraTools Suite (VTS) består av fem olika programvaror för att bland annat analysera akustik, ljud, vibrationer, strukturdynamik och utmattning, fortsätter Rolf Zimmergren.

- ROBOX är en systemlösning som enkelt avgör om en motor uppfyller kvalitetstestet i en produktionslinje. Den kan även monteras in i ett fordon, en maskin eller liknande. Den analyserar ljud och vibrationer och skickar resultatet till en central databas samt varnar vid fel.

- Våra systemlösningar kompletterar varandra och ger en helhetslösning som ingen av våra konkurrenter kan erbjuda, säger Rolf Zimmergren till beQuoted.

Metallbearbetning är största marknaden
Bolaget bedömer att marknaden för bearbetningar, där svarvning ingår som en stor del, uppgår till 210 miljarder euro.

- Acticuthållaren adresserar denna marknad väl, speciellt för kunder med dyra arbetsstycken, menar Rolf Zimmergren.

Bolaget har kunder världen över
Acticut International säljer själva på den svenska marknaden från huvudkontoret i Falkenberg. I övrigt finns partners / återförsäljare i såväl Europa, Nordamerika som Asien. Programvaran VTS har sålts till över 200 kunder över hela världen.

Många företag har dessutom tecknat serviceavtal som ger Acticut International löpande inkomster under flera år. Bland befintliga utländska kunder kan nämnas GKN Driveline, Metso, Daikan, Bocar, NASA och Rolls Royce. Listan är lång.

NASA gjorde den 9 mars en beställning på VTS samt utbildning. Några dagar senare kom ytterligare en order från USA. Det totala ordervärdet är cirka 1 miljon kronor.

- Vi är mycket nöjda med orderna, som vi tror bara är början på ett mycket större samarbete, berättar Rolf Zimmergren.

Patenten har hållit i rättstvist
Företaget har en tydlig strategi för att säkerställa en stark patentportfölj med i nuläget ett 25-tal patent och patentansökningar. Ett bolag inom Sandvikkoncernen försökte tidigare kringgå patenten, men förra året vann Acticut International den rättstvist som uppkom.

Företaget prognostiserar vinst från och med i år
Prognoserna visar på ett EBITA-resultat i år runt 1 miljon kronor med en stark omsättnings- och resultatutveckling de närmaste åren.

- Vi har gjort försiktiga prognoser. För de närmsta två åren kan vi sätta kundnamn bakom hela försäljningen, förtydligar Rolf Zimmergren.

Bolaget vill ta in 10,5 miljoner kronor
I den pågående emissionen erbjuds allmänheten att teckna 4.200.000 aktier à 2,50 kronor. Det motsvarar 14,2 procent av bolaget.

- Vi måste inte få emissionen fulltecknad utan har en färdig plan för hur vi ska gå vidare vid olika teckningsgrader. Huvudmålet med emissionspengarna är att stärka vår försäljning, säger Rolf Zimmergren.

Officiell listning av aktien är ett prioriterat ärende
Aktien kommer inledningsvis inte att bli föremål för organiserad handel.

- Vi kommer att lista aktien så snart det bedöms lämpligt, avslutar Rolf Zimmergren. 

GÖRAN OFSÉN
[email protected]

 
 
Marknadsplats
Onoterat
 
 
 


Rolf Zimmergren
VD Acticut International

 
Rolf Zimmergren har mångårig bankerfarenhet och har under senare år ägt och drivit egna bolag inom bland annat verkstadsindustrin.
 
 
   
Hantering av ljud och vibrationer i båtar och fordon är en intressant potentiell marknad för Acticut International.
 
 
Vibrationsdämpande handtag för verktyg kan också bli en kommande produkt.
 
 
  


Thomas Lagö
Ordf Acticut International

 
Thomas Lagö har mer än 30 års industriell erfarenhet, bland annat inom internationella bolag som Hewlett Packard / Agilent Technologies.
 
 
Bolaget har ett 70-tal aktieägare, varav Rolf Zimmergren och Thomas Lagö är störst med 46 respektive 43 procent av aktierna och rösterna. 
 
 
 

 
Ovantill syns den ytjämnhet som erhålls med Acticuts utrustning. 
 
 
 
Mer info
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida

Fakta om nyemissionen

Sista dag för teckning är tisdagen den 31 mars

 

Emissionen i korthet:

  • Teckningstid 5 mars - 31 mars
  • Teckningskurs 2,50 kr per aktie
  • Emissionen sker utan företräde för befintliga aktieägare.
  • Nyemissionen uppgår till 10,5 miljoner kronor före emissionskostnader
  • Totalt 4.200.000 nya aktier emitteras.
  • De nya aktierna motsvarar 14,2 procent av företaget.
  • Styrelsen har åsatt företaget ett marknadsvärde om 63,6 miljoner kronor före emissionen och 74,1 miljoner kronor vid full teckning.
 
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig