beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Elverket vinner order på företagsmarknaden 
beQuoted nyhetsbrev 19 mars 2009
Elverket vinner order på företagsmarknaden
-
Efter ett lönsamhetsmässigt svagt 2008 ligger ökad lönsamhet i fokus

Elverket levererade ett lönsamhetsmässigt bra fjärde kvartal som avrundning på ett svagt 2008, tyngt av valutaförluster och stora differenser mellan spotpriser. beQuoted har pratat med Elverkets vd Jonas Borgardt som ser ljust på 2009.

Lönsamhetsmässigt svagt 2008
Elverkets rapport för verksamhetsåret 2008 var något spretig. Omsättningsmässigt växte bolaget med goda 28 procent samtidigt som vinsten halverades.

Siffrorna för verksamhetsåret 2008 blev följande:

      • Omsättning: 358,0 Mkr (279,1)
      • Resultat efter skatt: 6,8 Mkr (14,8)
      • Vinst per aktie: 1,05 SEK (2,28) 

Siffrorna för fjärde kvartalet isolerat:

      • Omsättning: 119,6 Mkr (91,4)
      • Resultat efter skatt: 2,8 Mkr (2,5)
      • Vinst per aktie: 0,43 SEK (0,38) 

Lönsamhetsmässigt har bolaget haft problem med affärsområdet elhandel under främst det andra och tredje kvartalet (se beQuoted nyhetsbrev nr 35 2008).

Negativt på elhandel
För helåret 2008 visade affärsområdet elhandel ett negativt resultat på 4 miljoner kronor. Affärsområde elnät och bredband visar på en resultatnivå i paritet med föregående år.

- Anledningen till det negativa resultatet för elhandel var den höga prisskillnaden mellan SYS- och STO-priset. Detta har bidragit till ökade varukostnader på 8,5 miljoner kronor, främst under det andra och tredje kvartalet när problemen var som störst, säger Jonas Borgardt och fortsätter:

- Prisområdesdifferensen utjämnades och stabiliserades under senhösten. Vi hade då möjlighet att säkra i större omfattning. Men då slog lågkonjunkturen till med full kraft, vilket gjorde att kronan försvagades kraftigt mot euron, vilket bidrog till ökade valutaförluster på 4 miljoner kronor.

- Vi har sett över situationen och har börjat valutasäkrat i större omfattning. Problemet tidigare var att kronans värde föll så snabbt och det var då svårt att valutasäkra i samma snabba omfattning, säger Jonas Borgardt.


Tillbaka på normalnivåer för prisskillnaden
För fjärde kvartalet visade siffrorna en vändning i lönsamheten för elhandeln. Resultatet var något sämre än samma period föregående år, men Jonas Borgardt tror på en vändning i lönsamheten för affärsområdet och en positivare utveckling under 2009.


- Under det fjärde kvartalet minskade differensen mellan SYS- och STO-priset. Så starten på verksamhetsåret 2009 har börjat bättre i den aspekten. Vi är nu tillbaka på normalnivåer för prisskillnaden, säger Jonas Borgardt.

Kundtillväxt trots minskade leverantörsbyten
Elverket uppger att kundtillväxten inom elhandel var 5 procent under verksamhetsåret 2008. De totala antalet kunder uppgick till 42.800 stycken, en ökning med 2.200 kunder jämfört med året innan.

Förutsättningarna för kundtillväxt var dåliga under 2008. Antalet leverantörsbyten på den svenska marknaden minskade med 6 procent. En minskning av leverantörsbyten har inte inträffat sedan avregleringen av elmarknaden 1996.

- En möjlig anledning kan vara för att det varit volatilt på prissidan, då reagerar kunderna liknande situationen med boräntan, att man ligger stilla och avvaktar när det svajar. Man väntar på en nedgång och då klipper man till och väljer leverantör, säger Jonas Borgardt.

Har erhållit flera order på företagsmarknaden
Under slutet av 2008 och början av 2009 har Elverket erhållit tre strategiskt viktiga order från företagsmarknaden.

Det handlar om elleveranser till Täby Galopp, Ikano Fastigheter i södra Stockholm och Stayat Hotell Apartments i Malmö, Helsingborg, Lund, Göteborg och Stockholm. Det totala ordervärdet uppgår till drygt 23,5 miljoner kronor.

- Vi är redan starka på privatmarknaden, där vi har många kunder. Vi arbetar hårt med vårt mål att öka vår närvaro på företagsmarknaden, säger Jonas Borgardt och fortsätter:

- Att vi nu på kort tid erhållit dessa tre order ser jag som en bekräftelse på att vår satsning på företagsmarknaden börjat ge resultat. Vi kommer framöver fortsatt prioritera försäljning till företag.

En aktie som stått pall börssvackan
Elverkets aktie handlas i dagsläget runt 40 kronor. Ställt mot den redovisade vinsten per aktie är p/e-talet 38. Verksamhetsåret 2008 innehöll emellertid en hel del valutakostnader och ökade råvarukostnader på grund av differensen i spotpriset.

De ovan nämnda faktorerna är något som med största sannolikhet inte kommer drabba Elverket i samma utsträckning under innevarande år. Dels på grund av att bolaget valutasäkrat mer än tidigare samt att de problem med trasiga kablar mellan Sverige och Norge nu är löst (se beQuoted nyhetsbrev nr 37 2008).

Oräknat dessa "extraordinära" kostnader skulle årets vinst per aktie hamnat i paritet med fjolårets resultat kring 2 kronor, och p/e-talet faller till 20.

PATRIK BLOMSTRÖM
[email protected]
 
Tidigare publicerade artiklar om Elverket:
» Ökad omsättning men lägre lönsamhet i Elverket
» Finansiella kontrakt viktiga för Elverkets lönsamhet
» Elverket blickar framåt
» E.ON:s bud fick Elverket att stanna upp tillfälligt
» Därför säger Elverket nej till uppköpsbud från E.ON

 
 
Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 


Jonas Borgardt
VD Elverket Vallentuna






SYS-priset
är referenspriset för Norden. Det pris till vilket bolaget säkrar sin volym till.
 
 

 
STO-priset är det pris som kraftleveranserna sker till.




 

 
Elverket ska leverera el till Stayat Hotell Apartments i Malmö, Helsingborg, Lund, Göteborg och Stockholm.
 
 
 
 

 
Ikano Fastigheter har beställt el till 1.450 lägenheter i södra Stockholm, till ett värde av 10 miljoner kronor.
 
 
 
 

 
Elleveranser på 5,5 miljoner kronor ska förse Täby Galopp med el.
 
 
 
 
Kronans kraftiga försvagning mot euron har påverkat Elverkets lönsamhet negativt.
 
 
 
 
E.ON är största ägare med drygt 42 procent av aktierna och rösterna.
 
 
 
 
 
  
Nästa händelse
2009-04-23
Delårsrapport Q1 2009
 
Mer info
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig