beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Guideline ser möjlighet till första intäkter från ny övervakningsteknik i slutet av 2009 
beQuoted nyhetsbrev 17 mars 2009
Guideline ser möjlighet till första intäkter från ny övervakningsteknik i slutet av 2009
- Genomför företrädesemission för att säkra kompletterande utveckling och utvärdering

Under utvecklingsarbetet med tekniken för positionsbestämning av borr har Guideline identifierat ytterligare ett tillämpningsområde för bolagets teknik inom mikroseismik. Bolaget bedömer att man kan ha ett intäktsgenererande system på området färdigt före utgången av 2009. För att säkra resterande utveckling och utvärderingar av tekniken genomför nu bolaget en företrädesemission.

En geoteknologisk koncern har växt fram
Sedan noteringen i december 2005 har Guideline Oil Drilling Technology utvecklats till en geoteknologisk koncern bestående av två dotterbolag, utvecklingsbolaget Guideline och markradarleverantören Malå Geoscience. 

Koncernen omsätter i dagsläget cirka 65 miljoner kronor på årsbasis där dotterbolaget Malå Geoscience utgör koncernens intäktsgenererande del. Efterfrågan på Malå Geosciences produkter kommer främst från infrastrukturområdet och under 2008 seglade Kina upp som en av bolagets viktigaste marknader.

Dotterbolaget Guideline växte fram som ett utvecklingsbolag med fokus på positionsbestämning av borr. Förra året breddades bolagets tekniska plattform med en lösning för övervakning av hydraulisk bergsspräckning, en ny applikation på området för mikroseismik och ett insteg på en marknad som branschbedömare uppskattar till en miljardmarknad.

Bergspräckning för att rationalisera oljeborrning
Hydraulisk bergsspräckning är en metod för att skapa sprickzoner i anslutning till produktionshål vid gas- och oljeutvinning.

I praktiken sker det genom att stora mängder sand, vatten och kemikalier pumpas ned i marken. Det injicerade materialet tränger ut i den omkringliggande terrängen och skapar sprickor som förbinder olje- eller gasfickor till sammanhängande reservoarer. 

Förloppet övervakas från marknivå där sensorer placeras ut över det bearbetade området. Sensorerna mäter in området i realtid och kan visualisera sprickor nere i berggrunden till borroperatören, som då kan avbryta processen när sprickbildningen nått önskad utbredning.

Kostnadseffektiv teknik på ny och växande marknad
Övervakningssystem för hydraulisk bergspräckning finns redan idag. Marknaden är begränsad till ett halvdussin aktörer men har växt med ungefär 40 procent per år sett över en femårsperiod.

Branschbedömare tror att den här marknaden kan nå 200 miljoner dollar år 2010. Anledningen är att efterfrågan på produktivitetshöjande teknik inom gas- och oljeutvinning fortsätter vara hög. 

Efter fjolårets förvärv av teknologibolaget Pinnacle Technologies har amerikanska Halliburton seglat upp som marknadsledande i segmentet, ett förvärv som kostade energiteknikkoncernen 137 miljoner dollar.

Men Halliburton, i likhet med övriga konkurrenter på marknaden, erbjuder kostsamma lösningar. Peter Hjorth, vd i Guideline, säger att man angripit de konkurrerande lösningarnas svaga punkter:

- Guidelines teknik ställer betydligt lägre krav på sensorspridning och kablage, samtidigt som systemet kan beredas på 2 -3 man och betydligt kortare tid än befintliga lösningar.

Och det är genom en mer kostnadseffektiv lösning Peter Hjorth menar att Guideline har goda möjligheter att skaffa sig en marknadsposition. I förlängningen menar han också att ny och billigare teknik kan innebära att användandet av hydraulisk bergspräckning kan komma att öka.

Framgångsrika utvärderingar 
Fälttesterna av övervakningstekniken sker i samarbete med den kanadensiska partnern Kobold Services.

Parterna arbetar tillsammans med flera oljebolag i Kobolds kontaktnät, ett upplägg som inte bara inneburit viktiga steg i färdigställandet av tekniken utan som också gett Guideline ingångar till amerikanska och kanadensiska oljebolag.

Utvärderingarna har pågått ett halvår och Peter Hjorth beskriver dem som mycket framgångsrika. Vidare utveckling och fortsatta fälttester väntas fortgå under 2009 eller till dess ett system är färdigt för kommersiella inmätningar.

Avsikten med den pågående företrädesemissionen är att säkra de finansiella förutsättningarna för att slutföra utveckling och tester. Målet är att driva fram en intäktsgenererande produkt för att så snabbt som möjligt skapa ett kassaflöde i dotterbolaget Guideline.

Samarbetet med Atlas Copco Secoroc rullar på
Parallellt med samarbetet med Kobold Services har Guideline sedan hösten 2008 ett samarbete med Atlas Copco Secoroc. Syftet med samarbetet är att utveckla och anpassa Guidelines teknik inom mikrosesmik för nyttjande tillsammans med Atlas Copco Secorocs borrutrustning inom olika borrapplikationsområden.

Verkstadskoncernen Atlas Copco har sedan länge en ledande position inom borrutrustning för gruv- och prospekteringsbranschen, men växer nu även inom borrutrustning avseende såväl gas- som oljeborrning. Atlas Copco Secoroc ingår i divisionen för borrteknisk utrustning.

- Atlas Copco Secoroc är ett globalt företag med fokuserad satsning på framtagande och kommersialisering av ny teknik. Vi tror att de tekniska och marknadsmässiga förutsättningarna att lyckas med vårt samarbete är mycket goda, säger Peter Hjorth.

Stabil utveckling i Malå Geoscience
Guideline-koncernens andra dotterbolag, markradarspecialisten Malå Geoscience, lyckades trots global finansoro hålla 2008 års försäljning uppe. Omsättningen för helåret landade på cirka 65 miljoner kronor, i linje med föregående års omsättning.

En av flera förklaringar är det stora antalet infrastrukturprojekt som löper på i bortre Asien, varav merparten måste utföras, finansoro eller inte. Det handlar exempelvis om vägunderhåll och broinspektioner.

Marknaden för Malå Geoscience produkter uppskattas till ungefär 300 miljoner kronor per år. Bolaget sällar sig därmed till en av de större aktörerna på området för markradarlösningar.

- Om Malå Geoscience kan identifiera segment och applikationer med god tillväxt och samtidigt bibehålla nuvarande intjäningsförmåga kommer bolagets vinster snabbt att bli mycket intressanta, säger Peter Hjorth. 

Goda förutsättningar för genombrott i Guideline
Två saker är av stor betydelse för Guideline- koncernen. Dels att Malå Geoscience utvecklas på ett stabilt och positivt sätt, dels att utvecklingsdelen i Guideline slutligen får sitt kommersiella genombrott.

För Malå Geoscience gäller det att befästa och utveckla sin marknadsposition eftersom dotterbolaget fortfarande är koncernens intäktsgenererande del.

Malå Geoscience tillväxt har stått och stampat ett tag, vilket möjligen kan förklaras av omständigheterna kring ägarbytet och den nya ledningens inkörstid. Men med nya krafter på plats måste bolaget få fart på tillväxten, utan att tappa lönsamheten.

Rörelsemarginalen i Malå Geoscience är fortsatt god och har pendlat runt 10 procent de senaste åren. För 2008 nådde vinsten före engångskostnader 7,5 miljoner kronor.

Sett till Guideline-koncernen som helhet har vi således en stabil verksamhet och en utvecklingsdel med betydande potential och osäkerhet. Men om de fortsatta utvärderingarna av övervakningstekniken faller väl ut kan mycket av osäkerheten skingras.

- Tyvärr har vi haft förseningar i utvecklingsarbetet på grund av alltför få fullskaliga fälttester tidigare. Nu har vi kunnat lösa detta, vilket också resulterat i mycket stora framsteg under senaste halvåret, säger Peter Hjorth och fortsätter:

- Vår teknik tillämpad inom övervakning för hydraulisk bergspräckning har goda förutsättningar att leda till påbörjade intäkter inom Guideline-delen före årets slut.

Därtill kan oljeprisets utveckling spela bolaget i händerna. Sedan toppnoteringen under 2008 har priset backat med 70 procent, vilket torde öka oljeproducenternas kostnadsmedvetenhet och intresset för produktivitetshöjande teknik. 

JOHAN NYGREN
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Guideline:
» Guideline växer med nya samarbetspartners
» Guideline köper Malå Geoscience som är världsledande inom markradar
» Guideline en dubblare enligt amerikanskt analyshus
» En position i Guideline Oil Drilling Technology

 
 
Marknadsplats
NGM
 
 
 


Peter Hjorth
VD Guideline Oil Drilling Technology

 
 
 
 
Bolagets tekniska plattform har breddats med en lösning för övervakning av hydraulisk bergspräckning.

 
Hydraulisk bergspräckning är en metod för att skapa sprickzoner kring borrhålet.
 
 
Sprickzonerna används för att sammanbinda fickor av gas eller olja till reservoarer och för att öka flödet till borrhålet och därmed borrhålets produktionskapacitet.
 
 
 
 
Dagens övervakningssystem för hydraulisk bergspräckning kräver ett stort antal sensorer för att mäta in borrningsområdet.
 
 
Mängden sensorer innebär kilometersvis med kabel, mycket personal och lång tids förberedelser för en inmätning. 
 
 
 
 

 
Med färre sensorer och en ny typ av datorbaserad visualisering av berggrunden menar sig Guideline ha tacklat de befintliga systemens svaga punkter.
 
 
 

 
Guideline samarbetar med Atlas Copco Secoroc sedan hösten 2008.
 
 
Syftet med samarbetet är att utveckla och anpassa Guidelines teknik tillsammans med Atlas Copco Secorocs borrutrustning. 
 
 
 
 

 
 
Malå GeoScience är världsledande inom markradar. Marknadsandelen uppskattas till drygt 20 procent. 
 
 
Malå Geoscience har funnits i sin nuvarande form sedan 1990-talet, men har rötter i Statens Geologiska Undersökningar från 1930-talet.

 
 
 
  

 
Till byggbranschen erbjuder Malå Geoscience en lösning som kan användas för att identifiera armeringsjärn betongkonstruktioner.
 
  
 
 
 
Nästa händelse
2009-04-24
Årsredovisning 2008

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida

Fakta om nyemissionen

Sista dag för teckning är måndagen den 23 mars

 

Emissionen i korthet:

  • Teckningstid 9 mars - 23 mars
  • Teckningskurs 2,20 kr per aktie
  • Emissionen sker med företräde för befintliga aktieägare. För varje befintlig aktie erhålls en teckningsrätt. Det krävs åtta teckningsrätter för teckning av en nyemitterad aktie.
  • Nyemissionen uppgår till 7,2 miljoner kronor före emissionskostnader.
  • Totalt 3.276.008 nya aktier emitteras.
  • De nya aktierna motsvarar 12,5 procent av företaget.
  • Styrelsen har åsatt företaget ett marknadsvärde om 57,7 miljoner kronor före emissionen och 64,9 miljoner kronor vid full teckning.
  • Emissionen är till fullo garanterad.
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig