beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Svag krona gyllene tillfälle för Nordic Mines 
beQuoted nyhetsbrev 3 mars 2009
Svag krona gyllene tillfälle för Nordic Mines
- Odramatiskt bokslut men miljötillståndet dröjer lite till

Till följd av kronförsvagningen räknar Nordic Mines med högre investeringskostnader för Laivaprojektet. Samtidigt har guldpriset fortsatt att stiga till nya toppnivåer och kostar nu över 8.000 kronor per uns. Förra veckans bokslut var odramatiskt och uppföljningen på slutfinansieringen och miljötillståndet för Laiva väntas under andra kvartalet 2009.

Högt guldpris skapar möjligheter
Kronans tjugoprocentiga fall mot euron får direkta följer på uppskattningarna av Nordic Mines Laivaprojekt i mellersta Finland. Gruvan ligger inom eurozonen och all omsättning i projektet kommer att ske i euro.

Samtidigt har guldpriset varit i stigande trend de senaste fem åren och nådde nya toppnoteringar i euro och kronor senaste månaden. Det har skapat förutsättningar för att öppna upp nya gruvor och utveckla befintliga:

- För oss har detta inneburit förbättrad lönsamhetspotential för våra guldprojekt. Utöver Laiva har vi två andra intressanta guldprospekteringsområden, Tormua i östra Finland och Fjälltuna i norra Sverige, berättar vd Michael Nilsson.

Förhoppningarna är att de två mindre prospekteringsområdena skall bli större:

- I likhet med Laiva är finska Tormua och svenska Fjälltuna guldprojekt. Dessa båda projekt befinner sig prospekteringsmässigt i motsvarande stadium som Laiva var i för drygt tre år sedan. Förhoppningen är att mineraltillgången skall utökas med kommande borrningar, fortsätter Michael Nilsson.

Säkring via priskorridor
För att säkra projektet och dess framtida lönsamhet kommer Nordic Mines att försäkra sin produktion mot potentiella nedgångar i guldpriset och valutaförändringar.

Exempelvis kan bolaget köpa en option med garanti att få sälja hela sin produktion till ett förutbestämt lägsta pris. Optionen finansieras genom att bolaget samtidigt åtar sig att sätta en motsvarande övre gräns för en del av sin produktion.

På så vis säkrar bolaget en minimumintäkt för sin produktion, till priset av att binda en del av sin produktion till ett motsvarande maxpris. I en strategi av detta slag säkras också valutakursen.

Starkare euro ökar värdet på Laivaprojektet
Så sent som i beQuoteds nyhetsbrev nr 1 2009 uppdaterade vi vår kassaflödesanalys på Laivaprojektet. Nu återkommer vi med ännu en uppdatering med anledning av den stigande eurokursen, lägre räntor och bolagets prissäkring av produktion av det producerade guldet från Laiva.

Vi sänker diskonteringsräntan från 12 till 11 procent med hänsyn till de reposänkningar som skett, medan brytkostnaderna höjs till 330 miljoner kronor per år.

Idag går det att teckna optioner med löptid på 3 år med rätt att sälja guld för 650 euro per uns, med motsvarande krav att sälja till ett maxpris på 860 euro per uns. Valutakursen säkras till dagens valutakurs om cirka 11 kronor per euro. Detta intervall applicerar vi i vår analys.

Med de förutsättningarna ger kassaflödesanalysen ett lägsta nuvärde per aktie om 60 kronor. Detta motsvarar en vinst per aktie efter skatt på närmare 14 kronor på årsbasis, räknat på full produktion. 

Men kalkylen är känslig för svängningar i både eurokurs och guldpris. Euron har stigit drygt 20 procent sedan september 2008, och guldet har sedan 2005 varit i stigande trend. Samtidigt som lönsamheten ökar, ökar även fallhöjden. Men den kan som ovan beskrivits elimineras via säkring, vilken idag kan tecknas med gynnsamma resultat.

Utökad mineraltillgång och investeringar
De extensiva borrningarna i Laiva under 2008 har resulterat i en kraftig revidering av fyndighetens mineraltillgång. Den kända tillgången har ökat med 36 procent och tillsammans med den indikerade tillgången uppgår mängden guld till 26.500 kilo, motsvarande närmare 850.000 uns.

Siffrorna för helåret 2008 visade följande:

      • Omsättning: 0,0 Kr (0,0)
      • Resultat efter finansnetto: -0,139 Mkr (5,7)
      • Vinst per aktie: -0,1 Kr (-0,31)
      • Likvida medel: 83,3 Mkr (103,7)

Soliditeten i bolaget är fortsatt stark på närmare 93 procent. Antalet utställda aktier uppgår efter nyemissionen till 23.271.428 stycken. Med en kurs på 11 kronor har bolaget ett börsvärde på strax över 255 miljoner kronor.

När de initiala investeringarna är gjorda i Laiva kommer bolagets soliditet att sjunka från cirka 90 procent ned till strax under 30 procent. Vid dagens prisnivåer skulle dock hela projektet kunna vara återbetalt inom loppet av 12 månader.

Värderingen speglar inte potentialen
De priskorridorer bolaget ämnar lägga kring sin guldproduktion stärker antagandena kring Laivaprojektets framtida lönsamhet. Med bolagets idag nedpressade aktiekurs pekar vår kassaflödesanalys på att nuvärdet av Laivaprojektet enskilt överstiger bolagets marknadsvärde.

Med miljötillståndet klart och slutfinansieringen ordnad bör emellertid marknadens syn på Nordic Mines revideras, oavsett om bolaget säkrat sin produktion eller inte. Lägg där till de påbörjade projekten i finska Tormua och svenska Fjälltuna där vi kan komma att få se utökade mineraltillgångar under 2009.

JOHAN FALK
[email protected]  

Tidigare publicerade artiklar om Nordic Mines:
» Betydande övervärde i Nordic Mines Laivaprojekt
» Nordic Mines till finbörsen
» Nordic Mines får kvarnleverans november 2009
» Kraftigt utökad känd mineraltillgång för Nordic Mines i Laiva, Finland
» Nordic Mines hittar ännu mer guld i Laiva, Finland
» Nordic Mines gruva i Laiva undervärderad
» Nordic Mines vill öppna Nordens största guldgruva
» Mer guld i Finland för Nordic Mines

 
 
Marknadsplats
Stockholmsbörsen
 
 
 


Michael Nilsson
VD Nordic Mines

 
 
 
 
- Vi ligger inom tidsplanen vad gäller gruvstart. Samtliga handlingar för ansökan om miljötillstånd har lämnats in och beslut väntas under första halvåret.

 
 
 

Guldprisutvecklingen i euro
ett femårsperspektiv

 

 

Omräknat i kronor
kostar ett uns guld nu cirka 8.500 kronor, att jämföra med cirka 3.000 kronor för fem år sedan.

 
 
 

(klicka bilden för större bild)

 
Nordic Mines investeringar uppgick till 67 miljoner kronor under 2008, varav 53 miljoner kronor kan hänföras till Laivaprojektet.

 
 
 

 
Mineraltillgången i Laiva
uppgår till närmare 26.500 kilo guld i kategorierna Känd och Indikerad mineraltillgång.  
 
 
 

Karta över Nordic Mines fyndigheter
 

(klicka bilden för större bild)

 
Förutom Laiva
arbetar Nordic Mines med följande fyndigheter.

• Tormua - guld
• Kumiseva - PGE (platina, palladium, guld)
• Fjälltuna - guld
• Tjärgetvare - zink 
 
 
 
  
Nästa händelse
2009-04-30
Årsredovisning 2008

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig