beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: AllTeles satsning på korsförsäljning ger resultat 
beQuoted nyhetsbrev 26 februari 2009
AllTeles satsning på korsförsäljning ger resultat
- Våra kunder kommer inte märka av konkursen i ice.net, vd Ola Norberg

AllTele fortsätter att visa vinst för det fjärde kvartalet 2008, om än något lägre än beQuoteds förväntan. Korsförsäljningsverksamheten i Vilhelmina har tagit fart samtidigt som bolagets leverantör av infrastruktur för mobilt bredband ansökt om konkurs. beQuoted kontaktade vd Ola Norberg för en kommentar om läget.

Försiktig lansering av mobilt bredband

AllTele lanserade mobilt bredband i december 2008 via Ice.net, trots leverantörens ekonomiska problem. För att trygga tjänsten förhandlade AllTele även med Telia. Om Ice.net skulle stänga ner sitt mobilnät kan AllTeles kunder föras över till Telias mobilnät istället.

I dagarna har Ice.net ansökt om konkurs. Frågan är nu vad som händer med det mobilnät som bland annat AllTele använder sig av för sina mobila bredbandstjänster. Ola Norberg ser lugnt på situationen:

- Konkursboet efter den norska verksamheten av Ice.net har redan tagits över av amerikanska Access Industries. De har även meddelat att de ämnar att ta över verksamheterna i Sverige och Danmark.

- Driften kommer under tiden till ett övertagande inte att påverkas, så våra kunder kommer inte märka av detta. Vårt avtal med Ice.net följer med verksamheten även under ett nytt ägarskap, säger Ola Norberg.

Korsförsäljningen ger resultat
beQuoted har tidigare tagit upp korsförsäljning och när vi senast talade med Ola Norberg var han på väg till invigningen av AllTeles korsförsäljningsverksamhet i Vilhelmina.

När vi nu talar med honom drygt tre månader senare, är tongångarna uppenbart positiva.

- Vi har redan under utbildningsperioden sålt 1.900 stycken korsförsäljningsabonnemang och detta på sju deltidsarbetande under december och januari. Detta är mycket lyckat och vi kommer nu att anställa ytterligare tio personer i början på mars, säger Ola Norberg och fortsätter:

- Volymeffekterna för AllTele fördröjs något av de uppsägningstider som även Telia numera tillämpar och resultatgenomslag kommer därför att synas från slutet av första och in i andra kvartalet.

Viss kundförlust under fjärde kvartalet
Omsättningen för det fjärde kvartalet var något lägre än väntat. En av orsakerna var att en del kunder i de stora migreringarna från Vattenfall och Phonera valt att att inte kvarstå som kunder till AllTele. Bolaget uppger att kundvårdande åtgärder kommer att vidtas i år.

- Vattenfalls kundstock bestod till stor del av äldre kunder, vilka söker en trygghet i statliga operatörer. Det är också en markant del av de som lämnat oss från Vattenfalls kundstock, som sökt sig till Telia, säger Ola Norberg och fortsätter:

- Phonera har tekniskt sett varit betydligt mer komplicerat. Det mesta har gått bra, men runt 20 procent av DSL och IP telefonikunderna, främst i glesbygden har vi haft oväntade tekniska problem med. Det tekniska arbetet är nu dock nästan helt genomfört, något hundratal kunder återstår ännu att överföra till en stabilare teknisk miljö.

-
Kundtjänsten har vi prioriterat upp rejält,
vi har under kvartalet byggt upp och utbildat kundtjänsten för att kunna hantera den stora kundökningen. Idag ska vi ha svarstider på max tio minuter, normalt under tre minuter, kommenterar Ola Norberg.

Fjärde kvartalet något under beQuoteds prognos
Rapporten för AllTeles verksamhetsår 2008 bjöd på trevlig läsning. Fjärde kvartalets omsättning och lönsamhet var emellertid något lägre än vi förväntat oss.

Siffrorna för helåret 2008 blev följande:

      • Omsättning: 169,3 Mkr (41,5)
      • Kassaflöde: 36,9 Mkr (6,2)
      • Resultat efter finansnetto: 1,7 Mkr (-15,8)
      • Vinst per aktie: 0,27 kr (-1,30)

Siffrorna för fjärde kvartalet 2008 isolerat visade följande:

      • Omsättning: 57,0 Mkr (26,8)
      • Kassaflöde: 9,7 Mkr (14,4)
      • Resultat efter finansnetto: 1,3 Mkr (-2,1)
      • Vinst per aktie: 0,17 kr (1,28)

Vi räknade med en omsättning på 180 miljoner kronor och en vinst per aktie exklusive avskrivningar på 1,50 kronor för helåret 2008 (se beQuoted nyhetsbrev nr 43 2008).

Under perioden har resultatet belastas av engångskostnader på 2,3 miljoner kronor. Omräknat för dem blev vinsten per aktie exklusive avskrivningar och engångskostnader 1,35 kronor.

Lågt värderad aktie i konjunkturstabil bransch
Som vi tidigare nämnt är telekomoperatörerna konjunkturstabila och bolagen i sektorn har ofta starka kassaflöden, vilket även gäller AllTele.

Marknadens reaktion på bokslutet för 2008 var dock resolut. Aktien rasade 24 procent till 8 kronor när rapporten släpptes. Marknaden handlade alltså ner AllTeles aktie till p/e 7 för fjolårets vinst.

För 2009 bedömer beQuoted att AllTele omsätter 230 miljoner kronor, vilket motsvarar en omsättningsnivå per kvartal i linje med det fjärde kvartalet 2008.

Vi prognostiserar en EBITDA-marginal på 17 procent, i nivå med marginalen för det tredje kvartalet 2008. Detta bör kunna uppnås då korsförsäljningen tar fart under året samt att olönsamma kunder har lämnat bolaget.

Vinsten per aktie exklusive avskrivningar blir då 2,50 kronor för 2009. Vår prognos ställt mot dagens aktiekurs ger ett p/e-tal på 3 och beQuoted ser ingen anledning att ändra köprådet för aktien.

PATRIK BLOMSTRÖM
[email protected] 

Tidigare publicerade artiklar om AllTele:
» AllTeles vd håller det han lovar
» AllTele lovar vinst andra halvåret
» "Vi är duktiga på att ta över den här typen av kundstockar" - Intervju med vd
» AllTele vill öka korsförsäljningen
» Minst 20.000 nya telefonikunder målet för AllTele
» IP-telefoni med hög kvalitet i fokus för AllTele

 
 
Marknadsplats
First North
 
 
 


Ola Norberg
VD AllTele

  

 

 
 
- Korsförsäljningen har börjat mycket bra, och vi kommer anställa ytterligare tio personer till verksamheten.






 

Omsättning
år 2005 - 2008


(Klicka bilden för större bild)





EBITDA
år 2005 - 2008

(Klicka bilden för större bild)




 

 
AllTele lanserade mobilt bredband med Ice.net trots leverantörens ekonomiska problem.
 
 
 
 

 
AllTele har tecknat avtal med Telia om att Telias mobilnät kommer användas i det fall Ice.net inte längre kan driva sitt nät.





 

 
Remium prognostiserar en omsättning på 238 miljoner kronor och en vinst per aktie inklusive avskrivningar på 1,24 kronor för 2009.

 
 
 
 
  
 

Nästa händelse
2009-05-07
Delårsrapport Q1 2009


Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
 
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig