beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Stabil intjäning i FormPipe Software 
beQuoted nyhetsbrev 19 februari 2009
Stabil intjäning i FormPipe Software
- Dubblade vinsten under 2008

FormPipe Software presenterade nyligen siffrorna för verksamhetsåret 2008. De visade på en fortsatt fin utveckling i programvaruföretaget, vinsten dubblades och den organiska tillväxten var hög. beQuoted kontaktade vd Christian Sundin för en kommentar.

Förvärv av EBI Systems
Den första september i fjol förvärvades konkurrenten EBI Systems. FormPipe betalade drygt 30 miljoner kronor i aktier för ett bolag som under verksamhetsåret 2007 omsatte 17 miljoner kronor med en förlust på 15 miljoner kronor.

Sedan förvärvsdatumet har EBI Systems bidragit med 1,2 miljoner kronor till koncernens rörelseresultat. Då bolaget nu visat att det kan generera vinst bedöms det också troligt att det ackumulerade förlustavdraget, till ett värde om 9 miljoner kronor, kommer kunna realiseras inom en överskådlig framtid.

- Bolaget är redan helt integrerat i vår verksamhet. Både sälj och partnerorganisationen var fullt integrerade redan efter en dryg månad, säger Christian Sundin.

EBI Systems har utvecklat och säljer dokumenthanteringssystemet Platina, en produkt som väl kompletterar FormPipes produktutbud. Styrkorna med Platina är framförallt dess anpassningsbarhet och överskådlighet, faktorer som gör produkten attraktiv för partnersamarbeten.

Antalet partnersamarbeten ökade avsevärt för FormPipe i och med förvärvet.

- Vad vi nu har framför oss är att jobba med våra partners. Vi har börjat att utbilda dem på hela vårt produktutbud så att de ska kunna sälja och leverera samtliga programvaror från FormPipe. Detta är även ett viktigt steg i vår strategi att öka vår andel partnerförsäljning, kommenterar Christian Sundin.

Etablering i Danmark
Vi har tidigare skrivit om att FormPipe slutit ett ramavtal med danska SKI, ett avtal som gjorde det möjligt för det offentliga Danmark att välja FormPipes produkter genom avrop (se beQuoted nyhetsbrev nr 26 2008).

Christian Sundin meddelar emellertid att det kommer att ta tid innan man på allvar bör räkna med betydande försäljning till det offentliga Danmark. Rätt resurser ska på plats lokalt och partnerledet behöver utbildas.

- Vi är även något försiktiga med investeringar i ytterligare resurser nu då vi befinner oss i en lågkonjunktur, då vi fortfarande inte vet om och i så fall i vilken omfattning den kan påverka oss.

Utebliven utdelning
Utdelningen uteblev för verksamhetsåret 2007, och förslaget som styrelsen lagt fram indikerar att utdelningen slopas även i år trots det starka resultatet.

- Frågan om utdelningen är något som diskuterats ingående av styrelsen. Vid normala omständigheter hade vi delat ut en del av vinsten, men i dagens osäkra klimat, med en bristfälligt fungerande kreditmarknad och en förmodad djup och lång lågkonjunktur, valde styrelsen att gå med det säkra före det osäkra, säger Christian Sundin och fortsätter:

- Vi har även tilläggsköpeskillingar kvar sedan förvärvet av EFS Technology, vilket kommer att resultera i att över 15 miljoner kronor sannolikt ska betalas ut den närmaste tolvmånadersperioden. I samband med det förvärvet upptogs även en förvärvskredit med en amorteringsperiod på 3 år, vilket innebär ytterligare cirka 6 miljoner kronor i totala amorteringar till och med januari 2010.

Ett bra år 2008
Siffrorna för verksamhetsåret 2008 offentliggjordes nyligen. De vittnar om ett gott år för bolaget.

Siffrorna för helåret 2008 i korthet:

      • Nettoomsättning: 105,9 Mkr (67,6)
      • Rörelsemarginal: 26,1% (20,8)
      • Resultat efter finansnetto: 24,2 Mkr (12,4)
      • Vinst per aktie efter utspädning: 1,79 kr (0,97)

Siffrorna för det fjärde kvartalet isolerat visade följande:

      • Nettoomsättning: 37,7 Mkr (24,3)
      • Rörelsemarginal: 29% (34,6)
      • Resultat efter finansnetto: 10,1 Mkr (7,3)
      • Vinst per aktie efter utspädning: 0,68 kr (0,52)

Resultatet efter finansnetto har fördubblats jämfört med året innan men vinsten per aktie har inte följt med i samma takt. Det beror på att EBI Systems förvärvades med nyemitterade aktier, vilket gett en utspädning på 17 procent.

Stabil intjäning trots finanskris
FormPipes resultat och omsättning för helåret föll in ungefär i linje med beQuoteds förväntningar (se beQuoted nyhetsbrev nr 26 2008). Vi räknade med en omsättning på runt 100 miljoner kronor, med en rörelsemarginal på 25 procent och en vinst per aktie på 1,65 kronor.

Finansiellt står bolaget starkt. En soliditet på 52 procent och en nettoskuld på 6,1 miljoner kronor får ses som lågt ställt mot det operativa kassaflödet på 21,4 miljoner kronor.

Bolagets intjäning är stabil då 39 procent av försäljningen består av repetitiva intäkter, samt att runt 60 procent av försäljningen sker till offentlig sektor. Men det kan inte uteslutas att offentlig sektor tvingas till minskade investeringar i år jämfört med förra året, vilket kan slå mot FormPipes intäkter.

Vi räknar försiktigt med att den organiska tillväxten uteblir i år, och då bolaget dragit på sig högre rörelsekostnader bland annat i form av personal, bedömer vi att det kan slå mot rörelsemarginalen.

Proforma omsatte FormPipe 120 miljoner kronor för helåret 2008. Om vi räknar med fjolårets proforma-omsättning och tar höjd för en marginalpress till 20 procent, blir vinsten per aktie 1,40 kronor. Vid kursen 12 kronor handlas idag FormPipe-aktien till p/e 8,6.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att FormPipe är finansiellt stabilt, med hög andel repetitiva intäkter och stor andel intäkter från trögrörlig offentlig sektor. Dessa defensiva kvalitéer tillsammans med en låg värdering ställd mot bolagets vinst, gör att beQuoted upprepar köprådet från i somras.

PATRIK BLOMSTRÖM
[email protected] 

Tidigare publicerade artiklar om FormPipe Software:
» FormPipe Software levererar ett starkt första halvår
» Hävstång i FormPipe Software
» Regeringen öppnar dörrar åt FormPipe Software
» Danskt förvärv breddar FormPipes marknad
» FormPipe Software öppnar året starkare än någonsin
» FormPipe en framgångssaga utan ände

 
 
Marknadsplats
First North
 
 
 


Christian Sundin
VD FormPipe Software

 
 
 
 
 

- Vi känner ännu inte någon avmattning i försäljningen.
 
 
 
 

 
EBI Systems förvärvades i september 2008. Ett flertal beställningar har gjorts på EBI Systems produkt Platina.
 
 
Förvärvet har bidragit positivt till FormPipes resultat för helåret 2008.

 
 
 
 

 
Platina har utvecklats
av EBI Systems och kompletterar FormPipes ECM-produktsvit.
 
 

Formpipes ECM-produktsvit består nu av W3D3, LaserNet och Platina.

 
 
 
 

Repetitiva intäkter rullande 12 månader
 

(klicka bilden för större bild)

 
 
 
FormPipe har en stabilitet i försäljningen då 39 procent består av repetitiva intäkter. 60 procent av försäljningen sker till offentlig sektor.
 
 
 
  

Omsättning och rörelsemarginal
 

(klicka bilden för större bild)

 
 
 
 
  
Nästa händelse
2009-03-12
Årsstämma 2009

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
 
 
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig