beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Break Up Day, är det dags att göra slut med Björn Borg? 
beQuoted nyhetsbrev 13 februari 2009
Break Up Day, är det dags att göra slut med Björn Borg?
- Bolaget utnämner 13 februari till Break Up Day och startar gratis dejtingsajt

Bolaget Björn Borg står starkt på den nordiska och holländska marknaden och har en affärsmodell som ger möjlighet till snabb tillväxt på nya marknader. Något som den nya vdn Arthur Engel ska fokusera på. beQuoted har i väntan på bokslutet tagit en titt på Björn Borgs verksamhet och affärsmodell. 

Namnet Björn Borg ska åter göras känt över världen
För 23 år sedan vann tennisspelaren Björn Borg sin första av vad som skulle bli fem raka Wimbledon-segrar och såg därmed till att placera sitt namn på världskartan. 

Nu är det upp till bolagets nya vd att fortsätta på den redan inslagna vägen att göra varumärket Björn Borg lika känt världen över när det gäller högkvalitativa snygga underkläder och andra produkter.

Stor internationell potential
Försäljningen av Björn Borg-produkter har de senaste åren vuxit lavinartat under den tidigare vdn Nils Vinbergs ledning. Märket är idag väl etablerat i Holland, Sverige, Norge och Danmark. 

Dessa fyra marknader står tillsammans för 94 procent av de 2,5 miljarder kronor som varumärket nu omsätter i konsumentledet på årsbasis. 

Bland de övriga tolv marknaderna där Björn Borg är introducerat uppges exempelvis England och Spanien växa i god takt, men trots det så har den internationella expansionen inte gått riktigt så fort som bolaget önskat.

Rekryteringen av Arthur Engel som ny vd och Henrik Fischer som internationell försäljningschef, båda med erfarenhet av att framgångsrikt utveckla varumärken internationellt från deras tid på Gant, ter sig därför mycket lovande för bolagets framtid.

Fem produktbolag varav två egna
För närvarande bär produkter inom fem olika grupper märket Björn Borg. Dessa är kläder, skor, väskor, glasögon och parfym. För varje produktområde finns ett produktbolag som ansvarar för produktion, design och utveckling av kollektioner. 

De två största produktbolagen, kläder och skor, äger man själv medan övriga är externa bolag som har licensierat rätten till varumärket för respektive produktgrupp. Produktionen av kläder och skor har dock lagts ut på externa leverantörer i Kina och Europa.

Kapitalsnål affärsmodell med royaltyintäkter
Björn Borg har anammat en affärsmodell där man utanför Sverige förlitar sig på externa lokala distributörer. De står för lagerhållning och lokal marknadsbearbetning vilket resulterar i en kapitalsnål verksamhet med möjlighet till snabb internationell expansion med ett begränsat risktagande. 

Det är alltså av högsta vikt att hitta duktiga och engagerade distributörer på respektive marknad, något som man försöker uppmuntra genom att låta en väsentlig del av vinstpotentialen ligga hos distributören (se beQuoted nyhetsbrev nr 10 2008).

Björn Borg-koncernens internationella intäkter består av intäkter från försäljning av kläder och skor från de egna produktbolagen till de lokala distributörerna och därtill royaltyintäkter på försäljningen av samtliga Björn Borg-produkter världen över.

I den svenska verksamheten tillkommer intäkter från de helägda distributörerna av kläder och skor, samt från elva stycken konceptbutiker som man också äger.

Redovisningsmässigt delar man upp koncernen i fyra rörelsegrenar, varumärke och övrigt, produktutveckling, distribution och detaljhandel. Varav de två senare alltså endast berör verksamhet i Sverige.

Svenska verksamheten står för knappt halva vinsten
Distributionsverksamheten och även konceptbutikerna, även om de för tillfället uppvisar svagheter, har varit mycket lönsamma vilket innebär att en stor del av koncernens vinst genereras i Sverige.

För de första nio månaderna 2008 rapporterade Björn Borg ett rörelseresultat på 102,7 miljoner kronor. Av detta härstammar 32,7 miljoner kronor från de egna distributionsbolagen och konceptbutikerna i Sverige. Resterande 70 miljoner kronor genererades i produktbolagen och varumärkesverksamheten.

Med antagandet att denna del är ungefärligt proportionell mot varumärkesförsäljningen, där Sverige står för 24 procent, innebär det att knappt halva rörelseresultatet i dagsläget kommer från den svenska verksamheten.

Rörelseresultat per verksamhetsgren
Rörelseresultatet uppbrutet på de olika rörelsegrenarna de första nio månader 2008 var följande:

      • Resultat - Detaljhandel: 3,2 Mkr (9,9)
      • Resultat - Distribution: 29,5 Mkr (29,0)
      • Resultat - Produktutveckling: 38,8 Mkr (29,0)
      • Resultat - Varumärke och övrigt: 31,3 Mkr (31,9)

Som synes har vinsten inom detaljhandel gått ner markant, vilket beror på en ganska kraftig minskning av försäljningen i konceptbutikerna. Bolaget uppges ha vidtagit åtgärder.

Att resultatet inom varumärke och övrigt inte har ökat trots den växande försäljningen av Björn Borg produkter beror på högre kostnader i organisationen, bland annat inför lanseringen i USA.

Inför bokslutet
Den 18 februari släpper bolaget sitt bokslut för 2008. Först då kommer vi bestämma oss för om det är läge att göra slut eller fortsätta dejta Björn Borg.

Vi återkommer med en noggrannare titt på bolagets finanser samt förhoppningsvis en presentation av vad vd Arthur Engel ser för framtida möjligheter och utmaningar.

Av speciellt intresse i rapporten blir att se hur bolaget klarat det svaga detaljhandelsklimatet. Svensk Handels Blixtindex visade till exempel på en nedgång i försäljningen av kläder på 5,6 procent i december.

JIMMIE LANDERMAN
jimmie.landerman@beQuoted.com

Tidigare publicerade artiklar om Björn Borg:
» Björn Borg med i matchen
» Björn Borg en vinstmaskin bortom Sveriges gränser
» Två miljarder kronor milstolpe för Björn Borg
» Stark tillväxt i Danmark för Björn Borg
» Björn Borg expanderar på tre nya marknader

 
 
Marknadsplats
Stockholmsbörsen
 
 


Arthur Engel
Ny VD Björn Borg

 
 
 
 
 
 

 
Björn Borg
har utnämnt 13 februari till Break Up Day och lanserat en gratis dejtingsajt för att alla ska få en chans till nystart på Alla Hjärtans Dag.
 
 
 
 

Björn Borgs
affärsmodell

(klicka bilden för större bild)





Försäljning av Björn Borg-produkter i konsumentled per land


Sverige 24%
Holland 45%
Danmark 11%
Norge 11%
Övriga 6%





beQuoted estimerar att knappt halva rörelse- resultatet i dagsläget genereras på den svenska marknaden. 





Rörelseresultat per verksamhetsgren
(klicka bilden för större bild)




 
Underkläder med
unika tryck och starka färger är en av faktorerna bakom Björn Borgs framgång.
 

 

Nästa händelse
2009-02-18
Bokslutskommuniké 2008
 
Mer info
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida
 
 
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig