beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Stark avslutning 2008 för Glycorex 
beQuoted nyhetsbrev 11 februari 2009
Stark avslutning 2008 för Glycorex
- Den utdragna FDA-processen skymmer bolagets faktiska utveckling

Glycorex avslutade 2008 med ett starkt sista kvartal. Försäljningen av Glycosorb ökade med över 40 procent och resultatet följde med upp. Bolaget visar svarta siffror på sista raden för 2008 och frågan är om inte den utdragna FDA-processen satt en fin tillväxtmaskin i skuggan.

Svart på sista raden
Lundaföretaget Glycorex hade ett bra år 2008. Efterfrågan på Glycosorb, bolagets produkt som möjliggör organtransplantationer över blodgruppsgränserna, ökade på nästan alla marknader. 

Från och med det tredje kvartalet 2008 nåddes plussiffror på rörelsen och rörelsevinsten för det starka fjärde kvartalet landade på dryga 0,4 miljoner kronor. Det innebar också att bolaget nådde svarta siffror på sista raden för 2008.

Lägger vi bort avskrivningarna för aktiverade forskningsutgifter blev rörelseresultatet 1,3 miljoner kronor för årets sista kvartal och 2,9 miljoner kronor för helåret. 

Koncernredovisning har för första gången upprättas efter att förvärvet av Glycoprobe AB gått igenom. Jämförelsetalen avser det tidigare moderbolaget. Helårssiffrorna för 2008 gav följande:

      • Omsättning: 29,8 Mkr (24,9)
      • Resultat efter finansnetto: 0,1 Mkr (-5,0)
      • Vinst per aktie: 0,02 kr (-0,09)

Siffrorna för det fjärde kvartalet isolerat visade följande:

      • Omsättning: 8,5 Mkr (5,9)
      • Resultat efter finansnetto: 0,5 Mkr (-1,0)
      • Vinst per aktie: 0,02 kr (-0,02)

FDA-fokus skymmer den faktiska utvecklingen

I dagsläget har 64 transplantationskliniker i 17 länder beställt Glycosorb. Merparten, cirka 95 procent, har köpts av kliniker inom EU med Tyskland som enskilt största marknad. Och det är inom unionen som försäljningstillväxten är som störst, närmare 20 procent under 2008.

Under året började bolaget sälja sin produkt i Singapore samtidigt som försäljningen till Australien nära fördubblades jämfört med föregående år. Men den sjuprocentiga tillväxten på de utomeuropeiska marknaderna är fortfarande blygsam.

Den hägrande amerikanska marknaden har stått i fokus länge och parallellt med arbetet att få Glycosorb godkänt av amerikanska FDA (Food and Drug Administration) ansökte bolaget om försäljning av Glycosorb i Kanada under året.

Stor potential i EU
Samtidigt spår bolaget att den positiva utvecklingen i EU fortsätter och menar att marknaden ska vara mer än tillräcklig för att koncernen ska nå god lönsamhet.

Inom unionen finns cirka 300 transplantationskliniker av vilka ett femtiotal har beställt Glycosorb. Enligt bolaget är det bara en mindre andel av de kliniker som köpt in produkten som kommit igång med regelbundna transplantationer.

Glycorex gör därför bedömningen att när transplantationer med Glycosorb blir en integrerad del av verksamheten kommer beställningarna från befintliga kunder att öka väsentligt.

Enligt uppgifter från Europeiska kommissionen väntar närmare 56.000 européer på organ. Kommissionen föreslår nu lagändringar för att öka samordningen mellan de nationella donationsprogrammen, något som troligtvis stärker utsikterna för Glycorex metod.

Vidare tillämpningsområden
Glycosorb har främst använts vid njurtransplantationer men bolaget bedömer att försäljningen till andra tillämpningsområden kommer att öka, framförallt benmärgs- och levertransplantationer.

Bolaget har fått en första beställning på produkten för benmärgstransplantation och utvecklingen är intressant eftersom det utförs ungefär lika många benmärgstransplantationer som njurtransplantationer i världen. Metoden har använts i Sverige med goda resultat och nästa land på tur är England.

Samtidigt har Glycosorb börjat användas i industriell tillverkning av blodrelaterade produkter och universiell blodplasma.

Under året förvärvades även ett konkursbo med patentportfölj, know-how och apparatur inom cancerbehandling. Glycorex betalade 6,4 miljoner kronor för en verksamhet som bolaget bedömer kan bredda befintlig verksamhet och ge vidare utvecklingspotential för Glycosorb.

Den amerikanska jokern gäckar marknaden
Glycorex börsvärde är i dagsläget 670 miljoner kronor, en värdering som inrymmer en stor portion förhoppningar där ett FDA-beslut spelar en avgörande roll. Inte oförtjänt då USA utgör världens största enskilda marknad med drygt 200 transplantationskliniker.

FDA-ansökan för Glycosorb lämnades in 2003 och i november 2007 meddelade myndigheten att beslutsunderlaget var tillfredsställande. Sedan dess har Glycorex och marknaden gått i väntans tider, något som lagt sordin på aktien och en skugga över bolagets övriga utveckling.

Oavsett den amerikanska marknaden framstår emellertid potentialen i Glycosorb som betydande. Ordförande Nils Siegbahn har tidigare uppgett att metoden teoretiskt kan öka antalet transplantationer med cirka 30 procent.

Med 35.000 njurtransplantationer årligen i världen skulle det kunna betyda en marknadspotential på 10.000 behandlingar per år, med en intäkt på 130.000 kronor och uppåt per operation. Skulle metoden visa sig lika framgångsrik inom benmärgstransplantationer växer marknaden snabbt.

Medan aktiemarknaden avvaktar växer Glycorex vidare i takt med att Glycosorb når allt större acceptans och efterfrågan. I skuggan av den utdragna FDA-processen ser beQuoted en köpvärd tillväxtmaskin.

JOHAN NYGREN
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Glycorex:
» Glycorex expanderar till fler transplantationsområden
» Glycorex närmare amerikanskt besked
» Positivt resultat före avskrivningar för Glycorex
» Glycorex förbereder breddning av verksamheten
» I väntans tider för Glycorex



Marknadsplats
NGM
 
 
 


Kurt Nilsson
VD Glycorex

 
 
 
 
Glycosorb-ABO är namnet på Glycorex huvudprodukt.
 
 
Med Glycosorb-ABO möjliggörs transplantationer över blodgruppsgränserna.
 
 
Produkten är baserad på kolhydrater och används extrakorporalt, dvs utanför kroppen.
 
 

 

 
 
Patienten behandlas med Glycosorb i en dialysliknande blodbehandling, såväl före som efter transplantationen.
 
 
Syftet med behandlingen är att avlägsna patientens antikroppar som reagerar på annan blodgrupp än patientens och riskerar att stöta bort det transplanterade organet. 
 
 
Därigenom kan transplantation genomföras med lyckat resultat även då blodgrupperna inte är kompatibla.
 
 
Glycosorb har främst använts vid njurtransplantationer men bolaget bedömer att försäljningen till andra tillämpningsområden kommer att öka.
  
 
 
 

Kvartalsvis
omsättning och rörelseresultat
2005 till 2008

 

(klicka bilden för större bild) 


 
 
 
 
 
 
 
Nästa händelse
2009-05-06
Delårsrapport Q1 2009
Årsredovisning 2008
 
Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig