beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Accelerator hoppas på intäkter från Spago redan vid fas I 
beQuoted nyhetsbrev 5 februari 2009
Accelerator hoppas på intäkter från Spago redan vid fas I
- Vi räknar med att vara där inom 1 - 2 år, vd Andreas Bunge

Genom samarbetet med det franska bolaget Nano-h hoppas Accelerator att dess dotterbolag Spago Imaging ska få tillgång till spetskompetens inom partikelforskning. Inom 1 – 2 år vill bolaget nå klinisk fas I-nivå och genom att licensiera ut produkten till en industriell partner tillgodoräkna sig intäkter.

Forskning kring nanopartikelbaserade kontrastmedel
Spago Imaging är ett helägt dotterbolag till Accelerator som bildades 2007 i Linköping. Grunden till bolaget baseras på forskning kring nanopartikelbaserade kontrastmedel inom ramen för ett projekt kallat Spago Enhanced MRI (tidigare benämnt MRI Boost).

Syftet med projektet är att ge förbättrad bildkvalitet och målstyra kontrastmedlet till en viss specifik vävnad vid undersökningar med magnetkameraavbildning (MR).

Vid en MR-undersökning ges en patient kontrastmedel intravenöst. Den sjuka vävnaden lyses upp och kan därmed upptäckas.

Det finns redan existerande kontrastmedel på marknaden och den vanligast förekommande är Magnevist. Forskningen Spago Imaging bedriver bygger på en vidareutveckling av existerande gadoliniumaserade kontrastmedel. Bolagets kontrastmedel har utvecklats med hjälp av nanoteknik.

Visualisera specifika vävnader genom nanopartiklar
Ett problem vid MR-undersökningar är, förutom bildkvaliteten, att adressera kontrastmedlet till den vävnad man är intresserad av och på så vis få bättre möjligheter att visualisera specifika vävnader.

Spago Imaging menar sig ha utvecklat en unik plattformsteknologi för ändamålet. Nanopartikelbaserade Spago Enhanced MRI kan användas för att små tumörer eller annan sjuk vävnad, som idag inte är detekterbar, upptäcks på ett tidigt stadium vid MR-undersökningar.

Genom att packa hundratals gadoliniumjoner i en nanopartikel får man en högre koncentration av jonerna. Det leder till förbättrad effekt av varje gadoliniumjon.

Vid lyckat utfall kan bolagets kontrastmedel ge en förbättrad bildkvalitet på 2.000 – 4.000 gånger jämfört med befintliga kontrastmedel.

Intäkter kan komma redan vid fas I
beQuoteds tidigare analys av Spago Imaging visade på ett värde om 50 miljoner kronor (se beQuoteds nyhetsbrev nr 38, 2007). Värderingsmässigt betyder det att Spago Imaging är Accelerators tredje tyngsta projekt efter Pledpharma och SyntheticMR.

Analysen har bland annat inkluderat en sannolikhet om 15 procent för att projektet ska nå marknaden. Branschstandarden för ett projekt i den fas Spago Enhanced MRI befinner sig på uppgår till 5 - 10 procent.

Tidsmässigt betyder det att Spago Enhanced MRI kan befinna sig på marknaden om 5 - 6 år. Men enligt Andreas Bunge behöver inte Accelerator vänta så länge innan projektet kan börja generera intäkter: 

- Vi behöver inte ha en färdig kommersialiserad produkt för att intäkter ska börja trilla in. Det är väldigt viktigt att poängtera, säger han och fortsätter:

- Vi räknar med att inleda ett industriellt samarbete med någon partner under de närmaste 1 – 2 åren. Vi kommer mer aktivt arbeta med denna fråga under nästa år.

Förhoppningen är att Spago Enhanced MRI ska nå klinisk fas I i slutet av nästa år eller senast om två år. Sannolikheten för att nå dit ligger enligt Andreas Bunge på 50 procent.

Samarbete med franskt nanopartikelbolag
I höstas meddelade bolaget att det kommer samarbeta med det franska nanopartikelbolaget Nano-h. Samarbetet gäller utveckling av Spago Imagings gadoliniumbaserade nanopartiklar.

- Det är ett spetsföretag inom partikelforskning. Genom samarbetet kommer vi få tillgång till deras kunskaper på det området. Vi kommer ha stor nytta av det när vi utvecklar vår produkt, säger Andreas Bunge och tillägger:

- Detta är inte någon direkt kommersiell framgång för oss. Vi förväntar oss att ytterligare kunna höja kvalitén på de partiklar som ingår i kontrastmedlet och på så vis få en bättre produkt.

Marknaden för kontrastmedel
Accelerator uppskattar att marknaden för kontrastmedel uppgår till cirka 2 miljarder dollar. Marknaden väntas växa med omkring 14 procent per år fram till 2010.

Det som driver efterfrågan är ökad användning av MR-utrustning. Tekniken kring MR är relativt ny och marknaden för MR utvecklas och byggs ut vilket även driver efterfrågan på kontrastmedel.

De största aktörerna inom MR-system är GE Healthcare, vilka har 30 procent av marknaden. Inom kontrastmedel är Bayer-Schering, vilka tillverkar Magnevist, störst med ungefär 50 procent av marknaden. Även GE Healthcare och Bracco är stora aktörer inom kontrastmedel.

Fortsatta investeringar i Spago Imaging
Accelerator genomförde under november / december 2008 en nyemission som inbringade strax över 20 miljoner kronor. Syftet med nyemissionen var att ta in kapital för att genomföra ytterligare investeringar i de projekt som Accelerator driver, däribland Spago Imaging.

- Spago Imaging är ett av de projekt vi investerar mest kapital i. Vi känner att vi har en unik position och ett bra team som utvecklar en intressant produkt. Att kunna använda kapital från nyemissionen till vidare investeringar i Spago Imaging känns viktigt, avslutar Andreas Bunge.

Samarbetet med Nano-h visar på ett intresse kring Spago Enhanced MRI. Tanken är att samarbetet ska höja kvaliteten på projektet. Först om 1 - 2 år vi vet om Spagos projekt lyckats nå den kritiska fas I-studien.

ADI KRILIC
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Accelerator:
» Accelerator säljer ut SyntheticMR för att säkra nyemissionen
» Förbättrade analys- och avbildningsmetoder ska få spinn på Accelerators dotterbolag
» Accelerator satsar på genombrott inom cancerterapi
» Positiv utveckling i Accelerators projekt
» Accelerators värde 4,90 - 6,47 kronor per aktie

 
 
Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 


Andreas Bunge
VD Accelerator

 
 
 
 
 
 

 
Spago Imaging är ett helägt dotterbolag till Accelerator.
 
 
Bolaget utvecklar nanopartikelbaserade kontrastmedel för bilddiagnostik med magnetröntgenkamera.
 
 
Spago står för Safe Paramagnetic Gadolinium Oxide och kretsar kring en unik plattformsteknologi.  
 
 
 
 

 
Grundämnet Gadolinium är starkt magnetiskt. Det kan därför användas för att förstärka bilder vid magnetröntgen-
undersökningar.
 
 
Genom att packa hundratals gadoliniumjoner i en nanopartikel får man en högre koncentration av jonerna. Det leder till förbättrad effekt av varje gadoliniumjon.
 
 
Nanopartikeln är uppför sig som en hel enhet när det gäller förflyttning och egenskaper. 
 
 
 
 
 

 
Nano-h belönades 2004 av Frankrikes ministerium för forskning kring teknik om utveckling av nanopartiklar för MR.
 
 
- Det är ett spetsföretag inom partikelforskning. Genom samarbetet kommer vi få tillgång till deras kunskaper på det området. 

 

 
 
 
 
 
Nästa händelse
2009-02-20
Bokslutskommuniké 2008
 
Mer info
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig