beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Electra Gruppen hemelektronikbranschens överlevare 
beQuoted nyhetsbrev 3 februari 2009
Electra Gruppen hemelektronikbranschens överlevare
- Volymen slår igenom men marginalerna försämras inte dramatiskt för oss, vd Anders Dahlström

En regnig dag i november gästade Electra Gruppen en investerarträff på Erik Penser Bankaktiebolag. beQuoted var där och lyssnade på en vd som förutspådde svag julförsäljning samtidigt som han höjde ett varnande finger för att de riktiga utmaningarna väntade i första kvartalet 2009.

Smålänningar på frammarsch
Det snart 60-åriga Kalmarföretaget Electra Gruppen är i grunden en grossist med ett butiksdatasystem och några butikskoncept inom hemelektronik och telefoni. Störst är Audio Video med ett hundratal butiker i Sverige, onlinebutik och ett produktsortiment som drar åt de övre prisklasserna.

Electra står för produktförsörjning och butikernas marknadsföring men de enskilda butikerna ägs av lokala entreprenörer. Bland kedjekoncepten finns även Digital Butikerna med 65 butiker samt den mer företagsorienterade RingUp som står inför en rejäl omorganisering: 

- Vi kommer att bilda ett gemensamt marknadsbolag med norska Kedjehuset, Skandinaviens största återförsäljare inom telekom. Vi ser en del stordriftsfördelar i det här men vi vill framförallt bli bättre på telekom, säger Electras vd Anders Dahlström.

Om konjunkturdimman tätnar
Ett ökat fokus på företagskunder kan visa sig förtjänstfullt när elektronikhandeln går in i konjunkturdimman. Enligt Detaljhandelsindex visade november 2008 det största försäljningstappet på 14 år. 

Även om Electra klarat sig hyggligt så här långt har inte bolagets försäljning varit immun mot konjunkturutvecklingen. Stramare tider slår extra hårt mot sällanköpshandeln och konsumenternas ökade prismedvetenhet rimmar inte väl med Electras produktutbud.

Samtidigt möter Audio Video-kedjan tuff konkurrens från de expanderande stormarknaderna, i synnerhet tyska Media Markt som nu finns på 15 orter i landet. Electras butiker särskiljer sig genom att satsa på service och support istället för att sälja på lågt pris.

Anders Dahlström säger att etableringen av e-handelsbutiken inneburit en viss extra kringförsäljning för de fysiska butikerna. E-handelsbutiken lanserades i  november och kunderna kan få sina beställningar skeppade till närmaste Audio Video-butik för utlämning.

Nytt uppdrag för COOP
Electra sköter även produktförsörjningen åt andra kedjor. Man har tidigare levererat till ICA och nyligen fick bolaget i uppdrag att sköta produktförsörjningen av hemelektronik åt COOP. Man har tagit fram ett mindre sortiment som ska ut till 60 butiker.

Vidare riskspridning
Butikernas försäljningssiffror redovisas löpande och decemberförsäljningen var som väntat svag. För helåret 2008 innebar det att försäljningen tangerade 2005 års försäljning på cirka 1,1 miljard kronor.

Även rörelsemarginalen har följt en negativ trend. Förklaringen ligger i en svagare krona och en tuffare konkurrens. Men till skillnad från sina helintegrerade konkurrenter innebär Electras affärsmodell en vidare riskspridning. Electra utgör grossistledet, de entreprenörsägda butikerna detaljistledet. Anders Dahlström förklarar:

- Har du en helintegrerad kanal slår försäljningsminskningen rakt igenom. Oavsett prissänkningar har vi vår marginal i vårt led. Volymen slår igenom men marginalerna försämras inte dramatiskt för oss. Vi får sälja ut en del produkter men vi har oftast prisfall på rätt många produkter. Butiken får ta en del och på så vis delar vi på risken.

- Det kanske är en fördel att våra butiker är små. De är ofta familjedrivna, de gnetar och gör det som krävs för att rörelsen ska runt. Vi kommer arbeta mer aktivt med kundfordringar framöver och vi ser till utvecklingen för varje butik. I nuläget är det fem butiker som har det jobbigt.

Trots en svagare konjunktur och en uppskruvad etableringstakt för den stora konkurrenten Media Markt, fortsatte anslutningarna och nyetableringarna inom Audio Video under det tredje kvartalet 2008.

Bättre marginaler än branschsnittet
Trots vikande försäljning har Electra lyckats hålla rörelsemarginalen uppe. För det tredje kvartalet 2008 nådde den 2,3 procent, att jämföra med ett branschsnitt på under 1,5 procent, enligt en sammanställning av Dagens Industri.

- Vårt mål är att ligga över 3 procent för helåret. Men vi måste ha bättre rörelsemarginal andra halvåret för det är där volymerna ligger, framför allt i fjärde kvartalet, fortsätter Anders Dahlström. 

Skuldfri utdelare
Med omsättningssiffrorna för december når 2008 års försäljning 1.069 miljoner kronor (1.285). Electra nådde därmed inte sin tillväxtambition på 10 procent för 2008. Vi tror inte bolaget når upp till sitt rörelsemarginalmål på 3 procent heller, utan snarare en halv procent lägre.

På vårt antagande skulle det ge en vinst per aktie för 2008 på 4 kronor. Aktien handlas då i nuläget till p/e 5,4 på helårsresultatet. Lägg där till en utdelningspolicy om mellan en tredjedel och hälften av årsvinsten. Föregående år delade bolaget ut 3 kronor per aktie och vi tror att aktieägarna kan räkna med åtminstone 2 kronor i år.

Samtidigt är verksamheten skuldfri, med en nettokassa överstigandes 75 miljoner kronor. Marknadsvärdet ligger på knappt 110 miljoner kronor. Kassan borträknad handlas aktien till p/e 1,6 på vår prognos för 2008.

Marknaden delar således vd Anders Dahlströms uppfattning att Electras riktiga utmaning är nu. Mycket talar för att konjunkturdimman tätnar men marknadens minne är kort och beQuoted tror att hårda tider för hemelektronikbranschen kan bli ett tillfälle för Electras affärsmodell att visa sin styrka.

JOHAN NYGREN
[email protected]

 
 
Marknadsplats
First North
 
 
 
 

 
Anders Dahlström
VD Electra Gruppen

 
 
 
 
 
- Vi har vår marginal i vårt led. Volymen slår igenom men marginalerna försämras inte dramatiskt för oss.

 
- Vi får sälja ut en del produkter men vi har oftast prisfall på rätt många produkter. Butiken får ta en del och på så vis delar vi på risken.
 
 
 


 


 


 

 
Electra Gruppens försäljningskanaler där Audio Video har störst spridning med över 100 butiker i Sverige.
 
 
Audio Videos e-handelsbutik lanserades i november. 

 
 
 

Omsättning och rörelseresultat
2004 till 2008
 

(klicka bilden för större bild)

 

 
 
 

 
Electra Gruppen sköter produktförsörjningen åt ett 60-tal Coop-butiker.
 
 
 
 
Nästa händelse
2009-02-12
Bokslutskommuniké 2008

Mer info 
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig