beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Betydande övervärde i Nordic Mines Laivaprojekt 
beQuoted nyhetsbrev nr 1 2009
beQuoted nyhetsbrev 28 januari 2009
Betydande övervärde i Nordic Mines Laivaprojekt
- Men finansieringen kvarstår

Med gruv- och plantillstånd har Nordic Mines kommit närmare driftsättning av Laivaprojektet. Miljötillståndet väntas nu i dagarna. Samtidigt har bolaget tecknat avtal om en projektfinansieringslösning för Laiva. beQuoted har uppdaterat sin kassaflödesanalys.

Finansiering och tillstånd på plats
Nordic Mines har nu fått både gruv- och plantillstånd godkända. Gruvtillståndet ger rätt att bedriva gruvverksamhet medan plantillståndet ger rätt att exploatera marken. Det som återstår är miljötillståndet där handläggningen dragit ut på tiden och väntas under första kvartalet 2009.

Därtill har bolaget kommit vidare i frågan om den slutliga finansieringen för projektet:

- Vi har tecknat avtal med Standard Bank om att arbeta fram en projektfinansieringslösning för Laivaprojektet och vi har inte fått några signaler att den marknad vi befinner oss i just nu skulle skapa några problem för oss och den finansiering vi behöver, säger vd Michael Nilsson och tillägger:

- Med den kassa och soliditet vi har och den bransch vi är verksamma inom upplevs det inte som något större hinder att skaffa oss en finansieringspartner. 

Laiva fortsätter att växa
Den senaste reservuppdateringen från Laiva innebar reviderade siffror för mineraltillgångarna, där kategorierna känd och indikerad mineraltillgång nu uppgår till 12,1 miljoner ton malm. Med en guldhalt om 2,20 gram per ton i snitt ger det ett guldinnehåll på 26,5 ton.

Den antagna mineraltillgången uppgår enligt reservuppdateringen till 3,6 miljoner ton malm med ett guldinnehåll på 7 ton. Sammantaget för kategorierna uppgår således guldinnehållet till mer än 33 ton.

Men borrningsarbetet i Laiva är därmed inte avslutat. Nordic Mines licensområde omfattar 3.000 hektar och Michael Nilsson ser möjligheter till ytterligare ökningar:

- Fyndigheten i Laiva är fortfarande öppen och tittar vi tillbaka till 2007 bekräftar det här nya resultatet den positiva trend vi har haft med mineralresursökningar. Vi tror att mineraltillgången kommer att växa med de fortsatta borrningarna.

Kassaflödesanalys visar på övervärde i Nordic Mines
beQuoted har tidigare gjort kassaflödesanalyser på Laivaprojektet (se beQuoted nyhetsbrev nr 17 2008). Nu uppdaterar vi analysen med nya priser och reserver.

Investeringskostnaden för Laiva höjs från 545 till 625 miljoner kronor på grund av att investeringen är främst eurorelaterad. Den svenska kronan har försvagats cirka 15 procent mot euron sedan Outotecs pre-feasibilitystudie från april 2008.

Samtidigt förlänger vi verksamhetens livslängd till sju år med anledning av den ökade mineraltillgången. De löpande drift- och brytkostnaderna höjs till 260 miljoner kronor per år.

Vi använder oss som tidigare av en diskonteringsränta på 12 procent, men nu ett lägre långsiktigt guldpris på 750 usd per uns. Dollarn är svår att förutse i dagsläget på grund av den finansiella krisen. Vi har därför valt att göra ett försiktigt antagande om ett långsiktigt genomsnittligt pris på 7 kronor. 

Kassaflödesanalysen ger oss ett nuvärde per aktie för Laivaprojektet om 30 kronor. Analysen är mycket känslig för svängningar i dollarn och guldpriset, vilket vi märker av vid en känslighetsanalys.

Justerar vi exempelvis ned dollarpriset till en långsiktig värdering om 6,50 kronor sjunker nuvärdet per aktie till 22 kronor. Sänker vi istället guldpriset till 650 dollar per uns får vi ett nuvärde om 15 kronor per aktie.

Spännande tid väntar
Med en soliditet på 90 procent och en kassa på 135 miljoner efter nyemissionen i maj 2008 står Nordic Mines rustat inför de kommande investeringstunga åren fram till att Laivagruvan tas i drift.

Med potential att få igång gruvverksamheten och nå full produktion i mitten av 2010 har bolaget möjlighet att nå en vinst per aktie om 4 kronor för 2010, driftstörningar oräknade. På helårsbasis förväntas vinsten per aktie att hamna närmare 12 kronor.

Nordic Mines strävar efter att bli ett utdelningsföretag, men någon uttalad plan för detta finns inte. Laivaprojektet kommer däremot inte att vara i all evighet och fortsatt prospektering kommer kontinuerligt att ske, enligt Michael Nilsson.

I bedömningen av ett gruvprojekt med Laivas tidshorisont bör även den rådande finansturbulensen vägas in. Enligt Credit Suisse kan 370 miljarder kronor av investeringar inom gruvindustrin komma att skjutas upp under 2009. Detta motsvarar två tredjedelar av hela gruvindustrins planerade investeringar under året.

Även Nordic Mines kommer med stor sannolikhet påverkas av den finansiella oron. Därför ser beQuoted det som viktigt att slutfinansieringen går i lås inom en snar framtid.

Med hänsyn till kassaflödesanalysen och Nordic Mines pressade aktiekurs anser vi att dagens nivåer är attraktiva. Men vill vi se en lösning av finansieringsfrågan kring Laivaprojektet innan vi rekommenderar köp av aktien.

JOHAN FALK
[email protected] 

Tidigare publicerade artiklar om Nordic Mines:
» Nordic Mines till finbörsen
» Nordic Mines får kvarnleverans november 2009
» Kraftigt utökad känd mineraltillgång för Nordic Mines i Laiva, Finland
» Nordic Mines hittar ännu mer guld i Laiva, Finland
» Nordic Mines gruva i Laiva undervärderad
» Nordic Mines vill öppna Nordens största guldgruva
» Mer guld i Finland för Nordic Mines

 
 
Marknadsplats
Stockholmsbörsen
 
 
 


Michael Nilsson
VD Nordic Mines

 
 
 
 
- Vi tror på
ytterligare ökningar av mineraltillgångar i Laiva, fyndigheten är fortfarande öppen i flera riktningar.

 
 
 

(klicka bilden för större bild)

 
De nya borrningarna som gjorts visar på ökade reserver i Laiva. Nu uppgår de sammanlagda mineraltillgångarna till drygt 33 ton guld.
 
 
Den kända
och indikerade mineraltillgången har i Nordic Mines präglats av en rejäl uppvärdering de senaste åren. Arbetet fortsätter kontinuerligt för att se hur långt ut fyndigheten sträcker sig.

 
 
 

Skiss över den färdiga gruvanläggningen i Laiva
(klicka bilden för större bild)

 
Kvarnkretesen är en kritisk komponent i anrikningsverket.


Leverantören Outotec ska leverera kvarnen till Nordic Mines i november 2009.

 
 
 

Förutsatt full produktion från mitten av 2010 kan Nordic Mines nå en vinst per aktie om 4 kronor för 2010.

 
 
Den totala mängden producerat guld i världen har stadigt minskat sett över en 10-årsperiod.

 
 
 
  
Nästa händelse
2009-02-19
Bokslutskommuniké 2008

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig