beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Scandinavian Healthy Brands renodlar verksamheten och tar in nytt kapital 
beQuoted nyhetsbrev 21 januari 2009
Scandinavian Healthy Brands renodlar verksamheten och tar in nytt kapital
- Den nya affärsmodellen är helt skalbar, vd Claes Julin

Efter ett turbulent år med en misslyckad satsning på sporttillskott och likviditetsproblem har Scandinavian Healthy Brands beslutat om en ny affärsplan. Bolaget genomför nu en emission för att kunna sjösätta en ny skalbar affärsmodell. Med den hoppas bolaget nå svarta siffror redan i år.

Skrotar den gamla affärsplanen
Scandinavian Healthy Brands (SHEB) är en svensk leverantör av egenvårdsprodukter. Sätet återfinns i Solna och i dagsläget har bolaget 4 anställda.

I höstas hamnade SHEB i en akut likviditetskris sedan bland annat en satsning på sporttillskott havererat och en förfallen kundfordran på 1,5 miljoner kronor klassats som osäker. Detta ledde till att bolaget genomgick ett underhandsackord och en rekonstruktion.

Som en följd av detta beslutade styrelsen att genomföra en nyemission om 3,6 miljoner kronor. Kapitaltillskottet kommer att användas till att finansiera underhandsackordet om cirka 1,8 miljoner. Resterande del ska användas till att verkställa den nya affärsplanen.

Huvudägarna har garanterat 1,5 miljoner kronor av emissionen, motsvarande drygt 40 procent. Vad som händer om SHEB inte får in nödvändigt kapital är upp till styrelsen att besluta om, enligt Claes Julin.

Bolaget skrotar därmed den gamla affärsplanen som distributör till hälsofack-, daglivaru- och servicehandeln samt till terapeuter. Istället fokuseras verksamheten till e-handel, där tillväxten ska komma genom lanseringar av nya sajter.

Helt skalbar affärsmodell
I dagsläget är tre e-handelssajter igång. Dessa är Hälsokostgrossisten, Nutrioutlet och Inre. Anledningen till den ökade fokuseringen på e-handel är enligt vd Claes Julin den starka tillväxten på internet.

Internetförsäljningen av egenvårdsprodukter har haft en genomsnittlig tillväxt på 17 procent per år sedan 2000, enligt Svensk Egenvård.

SHEB uppger att fler målgruppsspecifika e-handelssajter är under uppbyggnad. Det finns planer på att lansera tre nya sajter under året, bland annat en för den genomsnittlige motionären.

Claes Julin menar att SHEB kan bygga upp och lansera nya sajter på ett relativt enkelt och kostnadseffektivt sätt tack vare den nya affärsmodellen.

- Genom vårt samarbete med HKC i Malmö, avseende lager och logistik, är vår affärsmodell helt skalbar. Vi kan på ett enkelt sätt och till en låg kostnad lansera nya sajter då vi inte behöver bygga upp ett eget varulager. Vi får dessutom tillgång till HKCs 4.000 egenvårdsprodukter.

Dubbla antalet produkter
E-handelssajten Hälsokostgrossisten (HG) förvärvades i juni 2007 och har i dagsläget 12.000 aktiva kunder. Målsättningen är att öka kundstocken till 16.000 vid 2009 års slut.

Under perioden september - december 2008 omsatte HG 250.000 kronor per månad. Därmed uppgår HGs marknadsandel av den totala marknaden för egenvårdsprodukter till 0,5 procent.

HG vill öka antalet produkter från 1.100 till ungefär 2.000 produkter redan under det första kvartalet 2009. Ytterligare 500 - 1.000 produkter ska läggas ut under det andra halvåret 2009 när den nya e-handelsplattformen är på plats.

Hälften av omsättningen beräknas komma från Inre
Nutrioutlet förvärvades i maj 2008. Den nischade sajten riktar sig till idrottande män i åldern 20 - 40 år och återlanserades i september 2008. Under december uppgick omsättningen till 125.000 kronor. Kundbasen uppgick till 6.000.

Inre smyglanserades under 2008. Den riktiga premiären för sajten kommer att ske under det andra kvartalet 2009. Inre ska erbjuda sina kunder abonnemang i form av hälsopaket inom bland annat viktkontroll och energi.

Claes Julin uppger att SHEB har stora förhoppningar och förväntningar på Inre. Bolaget hoppas nå 6.000 abonnemangskunder vid årets slut. Hälften av den prognostiserade omsättningen för SHEB förväntas komma från Inre. SHEBs prognos för dotterbolagen under 2009 (i miljoner kronor): 

2009p
Hälsokostgrossisten 6,3
NutriOutlet 5,0
Inre 11,9
Övriga 0,4
Summa 23,6

För att nå prognoserna behöver SHEB både öka antalet aktiva kunder och genomsnittsköpet per kund rejält från dagens nivåer. Enligt Claes Julin ska detta uppnås genom marknadsföring på internet och telemarketing.

Marknaden och konkurrenssituation
Marknaden för egenvårdsprodukter uppgick till 4,1 miljarder kronor under 2007, där tillväxten låg på 10 procent jämfört med 2006. De senaste 10 åren har marknaden vuxit med 5 procent per år. Kategorin kosttillskott har sedan 2000 haft en tillväxt på 17 procent per år.

Försäljningen via internet stod för 16 procent av totalmarknaden för egenvårdsprodukter i Sverige under 2007 och uppgick till 652 miljoner kronor, enligt Svensk Egenvård.

Konkurrensen om konsumenterna på internet är hård. MTGs Gymgrossisten och Midelfart Sonessons Vitalas tillhör de större och har tillsammans närmare en tredjedel av marknaden.

Stor uppsida finns om prognoserna kan uppnås
SHEB prognostiserar en vinst efter skatt på 1 miljon kronor för 2009. Det innebär en vinst per aktie på 0,035 kronor, vilket ger ett p/e-tal på strax över 5 räknat på emissionskursen.

För 2010 räknar bolaget med en vinst på nära 4 miljoner kronor. Vinsten per aktie hamnar då på knappt 0,14 kronor, motsvarande p/e 1,3 på emissionskursen.

Prognoserna från bolaget innebär en stor uppsida och en möjlighet till mångdubbling av bolagets aktie. Men de måste prickas in, något bolaget haft svårt med det senaste året.

ADI KRILIC
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Scandinavian Healthy Brands:
» Snart sunda affärer i Scandinavian Healthy Brands
» Börsentré för uppmärksammat Scandinavian Healthy Brands
» Scandinavian Healthy Brands gör nyemission för att förvärva fler företag



Marknadsplats
Nordic MTF
 
 
 
 


Claes Julin
VD Scandinavian Healthy Brands

 
 
 
 
Scandinavian Healthy Brands nya affärsmodell
riktar fokus mot e-handel.
 
 

Bolaget driver e-handelssajterna Hälsokostgrossisten, Nutrioutlet och Inre.
 
 
 

 
SHEB prognostiserar en omsättning på drygt 6 miljoner kronor under 2009 för Hälsokostgrossisten.
 
 
 

 
SHEBs prognos för Nutrioutlet är en omsättning på 5 miljoner kronor under 2009.
 
 
 

 
Förväntningarna på Inre är stora och SHEB räknar med att dotterbolaget ska omsätta 12 miljoner kronor under 2009.
 
  
 
SHEBs vd Claes Julin menar att bolaget på ett relativt enkelt och kostnadseffektivt sätt kan öppna nya målgruppsspecifika sajter.
 
 
  
Samarbetet med HKC innebär att de nya sajter SHEB etablerar kan använda samma logistik och administrativa system.
 

 
 
Den nya affärsmodellen ska bidra till att nå svarta siffror under 2009 genom skalbarhet och  kostnadseffektiv marknadsföring på internet.
 
 
 
 
 

Nästa händelse
2009-02-27
Bokslutskommuniké 2008
  
Mer info
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida

Fakta om nyemissionen

Sista dag för teckning är torsdagen den 29 januari


Emissionen i korthet:

  • Teckningstid 14 januari - 29 januari
  • Teckningskurs 0,18 kr per aktie
  • Nyemissionen uppgår till 3,6 miljoner kronor före emissionskostnader
  • Totalt 20.000.000 nya aktier emitteras
  • De nya aktierna motsvarar 128 procent av företaget
  • Styrelsen har åsatt företaget ett marknadsvärde om 1,6 miljoner kronor före emissionen och 5,2 miljoner kronor vid full teckning.
  • Emissionen är garanterad till cirka 42 procent via teckningsförbindelser från befintliga ägare.

 

  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig