beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Framgång för Vita Novas portföljbolag 
beQuoted nyhetsbrev 13 januari 2009
Framgång för Vita Novas portföljbolag
- Positiva resultat med Vicore Pharmas substans uppmärksammade i amerikansk tidsskrift.

Data framtagna under prekliniska studier vid Charité-institutet i Berlin visar på hjärtskyddande effekter med Vicore Pharmas substans C21. Arbetet har publicerats i den amerikanska tidskriften Circulation, en uppmärksamhet som enligt Vita Novas vd gett ett flertal viktiga kontakter inom läkemedelsindustrin. 

Helägt bolag i Venturesportföljen
Vicore Pharma utvecklar en patenterad grupp läkemedelssubstanser med kliniska möjligheter inom flera terapiområden. Det prioriterade området är hjärt- och kärlsjukdomar. Bolaget ägs till 100 procent av Vita Nova Ventures.

Bolagets verksamhet är grundat på äganderätten till en patenterad substansfamilj där substanserna har egenskaper att selektivt stimulera en relativt nyupptäckt receptortyp inom Renin Angiotensin-systemet.

Receptorn benämns AT2 och ges en central roll för celler och organs förmåga att läka efter skada och sjukdom.

- Vicore Pharma är ägare till den enda idag kända substansen som selektivt kan stimulera AT2-receptorn, säger Vita Novas vd Göran Wessman.

Har haft svårigheter med finansieringen
I november 2007 försökte man finansiera fortsatta prekliniska studier och initiala studier förbi Fas I genom en riktad nyemission. Detta försök misslyckades på grund av det då rådande marknadsklimatet. 

Inför emissionen i november 2007 lät man en extern värderingsman utreda och uppskatta projektets nuvärde. Slutsatsen var att Vicore var värt drygt 100 miljoner kronor, men värdet sattes till 75 miljoner kronor för att göra nyemissionen attraktiv för investerare.
 
- De uppgifter som presenteras i artikeln i Circulation visar att Vicore är på rätt väg. Företaget har haft ett mycket framgångsrikt år och uppnått sina mål. Intresset från ledande vetenskapliga centra och industrin har överträffat våra förväntningar, säger Göran Wessman.

Ytterligare medieutrymme att vänta 
Utöver publiceringen i Circulation kommer den vetenskapliga tidskriften Journal of the Renin Angiotensin System att ge ut ett temanummer kring principen för AT2-stimulering. 

Vicore Pharma samlade ledande forskare inom AT2-forskningen till ett temamöte i juni 2008. Forskarnas manuskript från det här mötet kommer att publiceras i det kommande temanumret.

- Det utrymme i vetenskapliga media som Vicore Pharma får har främst betydelse i vetenskapliga och industriella sammanhang. Företaget och dess substanser får gehör och blir känt hos fler företag och branschfolk, vilket öppnar viktiga dörrar in i framtida samarbetsmöjligheter, säger Göran Wessman. 

Intresse från flera läkemedelsbolag 
Det förs nu diskussioner med ett antal läkemedelsföretag. Vicore Pharmas bedömning är att det är realistiskt att kunna ingå ett licensavtal med företagets patent och dokumentation som bas. Ett sådant avtal skulle ge tillräcklig finansiell styrka för fortsatta studier. 

- Flera läkemedelsbolag har visat starkt positivt intresse. Stimulans av AT2-receptorn spås bli ett utmärkt komplement till rådande terapimetoder och är därmed av stort strategiskt värde för dessa företag, avslutar Göran Wessman. 
 
beQuoted tror att Vita Novas aktie kan ta igen förlorad mark om förhandlingarna utmynnar i ett licensavtal med fördelaktiga villkor. Ett sådant licensavtal skulle räta ut ett tungt vägande frågetecken då företagets finansiella problem skulle lätta och man istället kan ta sikte på Fas I-studier.

MICHE KARLSTRÖM
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Vita Nova:
» Vita Nova bygger vidare på One-Stop-Shopkonceptet
» Vita Nova Venture har lagt grunden för ett bättre resultat 2008
» Lyckat förvärv stärker A+Science rejält
» Vita Nova förvärvar Sedoc
» Vita Nova bjuder in investerare till båtfärgsprojekt
» Vita Nova förbereder för fortsatt tillväxt
» Life Science för hela slanten i Vita Nova

 
 
Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 


Göran Wessman
VD Vita Nova Ventures

 
 
  

Vicore Pharma utvecklar läkemedel för hjärt- och kärksjukdomar.
 
 
Vicore ägs till 100 procent av Vita Nova och utgör, tillsammans med I-Tech, företagets kärninnehav i Venturesportföljen.

 
Vicore Pharmas hemsida

 
 
 

 
Circulation publicerade nyligen data kring påvisade hjärtskyddande effekter med Vicore Pharmas substans C21. Tidskriften ges ut av American Heart Association.
 
 
 

 
I-tech genomför en nyemission om 12 miljoner kronor. Utspädningen krymper Vita Novas ägande från 50 till 34 procent.
 
 
Bolaget utvecklar en påväxtförhindrande substans till båtfärger. 

 
 
 
Nästa händelse
2008-02-19
Bokslutskommuniké 2008

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig