beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Odd Molly inte längre värderat för succé 
beQuoted nyhetsbrev 23 december 2008
Odd Molly inte längre värderat för succé
- Kursras i framgångssagan har skapat köpläge

Klädesbolaget Odd Molly har kunnat stoltsera med en enorm tillväxt de senaste åren. Den senaste orderredovisningen visar dock på en kraftig avmattning. Ett starkt varumärke, en unik design som gått hem hos kunderna, internationell potential och en slaktad aktiekurs gör att aktien ändå ser högintressant ut.

Prisbelönad egen stil
Odd Molly skiljer sig från många andra modebolag genom att ha en tydlig egen stil, en stil som brukar beskrivas som folklorisk eller lite bohemisk. Nyligen tilldelades bolagets chefsdesigner Karin Jimfelt-Ghatan ett av Sveriges mest prestigefyllda designpris, Guldknappen.

Att det här har gått hem hos konsumenterna råder det ingen tvekan om. Odd Molly är en framgångssaga som skaffat sig en mycket lojal kundkrets. Att upprätthålla varumärkets ”magi” och status, samtidigt som man expanderar internationellt, är avgörande för Odd Mollys fortsatta framgång.

Flera branschkännare imponeras av Odd Molly, och då inte bara av designen.

- En stor designkunskap i kombination med ett knivskarpt affärssinne håller bolaget kvar på shoppingkartan även i svårare tider, sa Habits chefredaktör Maya Saksi nyligen om Odd Molly till Dagens Industri. 

Affärsmodell med låg risk och god framförhållning
Odd Mollys affärsmodell innebär att man endast producerar plagg när man har bindande order från återförsäljare. Det eliminerar risken att bli sittande med ett omodernt lager, och ger en god finansiell framförhållning.

Redan i oktober vet bolaget vad försäljningen kommer att bli första halvåret nästkommande år. Det finns alltså tid att justera kostnadssidan om så skulle anses behövas. Helt säker är förstås försäljningsprognosen inte. Återförsäljare kan gå i konkurs, och valutakurser kan påverka omsättningen omräknat i kronor.

En potentiell nackdel är de långa ledtiderna från design till försäljning. Trender och mode förändras som bekant kvickt. Hittills har det dock inte varit några problem, kanske för att bolagets egen design inte är så trendkänslig.

Explosiv historisk tillväxt
De senaste årens utveckling för Odd Molly har varit minst sagt explosiv. En omsättning på 56 miljoner kronor under 2006, växte till 130 miljoner kronor 2007 och kommer landa på cirka 260 miljoner kronor i år.

Om inget drastiskt händer på kostnadssidan, och förutsatt att bolaget inte drabbas av kundförluster, bör det säsongsmässigt svaga fjärde kvartalet visa ett nollresultat eller någon miljon i förlust. Det ger följande prognos för 2008:

      • Omsättning: 260 Mkr (130)*
      • Resultat efter finansnetto: 59 Mkr (18,8)*
      • Vinst per aktie: 7,4 kr (2,4)*

* Not: Jämförelsesiffran avser utfallet för 2007.

Orderingången visar på fortsatt tillväxt
Ordervärdet för vår- och sommarkollektionerna 2009 är 138 miljoner kronor, det kan jämföras med försäljningen av vår- och sommarvaror på knappt 124 miljoner kronor för motsvarande period 2008. 

Det här är alltså en kraftig avmattning jämfört med tidigare tillväxttakt. Man ska emellertid komma ihåg att dessa order lades under en tid av stor osäkerhet. Sett utifrån det perspektivet är återförsäljarnas stora intresse imponerande.

Internationellt etablerat, men motgångar i USA
Odd Molly är redan internationellt etablerat och säljs i 36 länder. Alltjämt är det dock Sverige som är den största marknaden, med 35 procent av ordervärdet. På kort sikt är det utvecklingen på hemmaplan, där märket redan är mycket populärt och tillväxten begränsad, som har störst påverkan på Odd Mollys resultat. 

I det lite längre perspektivet är det dock den internationella verksamheten som kommer vara avgörande för Odd Mollys framtid och värdering.

USA ses som en nyckelmarknad där man satsar hårt för att lyckas. Dessvärre tappade man där nyligen sin största kund, en detaljhandelskedja som valt bort att sälja dyrare märken som Odd Molly under 2009. Resultatet är att ordervärdet till USA sjönk med 29 procent till 8 Mkr. Övriga kunder i USA ökade dock sina order med 40 procent.

Mycket stark balansräkning
Bolaget är under större delen av året inte särskilt kapitalkrävande. Undantaget är i samband med att de stora vår- och höstkollektionerna levereras då kundfordringarna temporärt blir stora.

Vid slutet av tredje kvartalet var kassan ändå hela 33 miljoner kronor (5,80 kronor per aktie), trots att tidpunkten alltså sammanfaller med höstkollektionens leverans. Kundfordringarna uppgick till 67 miljoner kronor. Bolaget saknar räntebärande skulder.

Ordervärdet för hösten 2009 är nästa stora händelse
Då omsättningen redan är känd, så är det resultatet som vi tror hamnar strax under noll, och eventuella kommentarer kring genomförsäljningen som är av intresse i nästa kvartalsrapport. Riktigt spännande blir det först den 8 april 2009 då vi får ta del av orderredovisningen för höst- och vinterkollektionerna.

Låg värdering ger köpläge
Till dagens kurs kring 42 kronor handlas Odd Molly till ett p/e-tal på 5,7 för innevarande år. Då är kassan inkluderad.

Trots att vinsten troligen sjunker nästa år, så måste man med tanke på den starka finansiella ställningen, de historiska framgångarna och affärsmodellen vara väldigt tveksam till Odd Mollys framtid för att tycka att dagens värdering är utmanande. beQuoted rekommenderar köp.

JIMMIE LANDERMAN
[email protected]

 
 
 
Marknadsplats
First North
 
 
 

 
Christina Tillman
VD Odd Molly

 
 
 
 

Chefsdesigner Karin Jimfelt-Ghatan tilldelades nyligen ett av Sveriges mest prestigefyllda designpris, Guldknappen.
 
 
 

Karin Jimfelt-Ghatan
Chefsdesigner Odd Molly

 
 
 
 
Ordervärdet för vår / sommarkollektionerna som levereras under första halvåret 2009 är 138 miljoner kronor, jämfört med 124 miljoner kronor föregående år.
 
 
 
 

 
Helena Christensen

är modell för Odd Mollys vår / sommarkollektioner

 
 
 
 


(klicka bilden för större bild)

 
Odd Mollys omsättning och rörelseresultat för åren 2005 till 2007 samt beQuoteds prognos för 2008.
 
 
 
 
 
 
Nästa händelse
2009-02-19
Bokslutskommuniké 2008
 
Mer info
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig