beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: ICM Kungsholms växer internationellt 
beQuoted nyhetsbrev 22 december 2008
ICM Kungsholms växer internationellt
- Engelskt förvärv beräknas ge omsättningstillskott på 150 miljoner kronor på ett års sikt

Nyligen meddelades att ICM Kungsholms förvärvar det brittiska flyttföretaget Michael Gerson, en aktör med internationell inriktning och ett brett utbud av flytt- och transporttjänster. ICM Kungsholms uppskattar att förvärvet bör kunna ge ett omsättningstillskott på 150 miljoner kronor på ett års sikt.

Förvärvar engelskt flyttföretag
Michael Gerson är ett engelskt flyttföretag med bas i London. Bolaget, som startades i början av 1960-talet, har en stor kundkrets inom bank- och finansvärlden och erbjuder flytt- och transporttjänster över större delen av världen. Omsättningen beräknas uppgå till 130 miljoner kronor under 2008 med en EBITDA-marginal på 9 procent.

Köpeskillingen har inte offentliggjorts men enligt vd Thomas Hanbo kommer köpet att kunna finansieras genom att ICM Kungsholms checkkredit på 15 miljoner kronor nyttjas. ICM Kungsholms förvärvar 90,1 procent av bolaget, resterande del innehas av en engelsk partner.

Utöver köpeskillingen räknar ICM Kungsholms med integreringskostnader mellan de två verksamheterna på cirka 6 miljoner kronor över en period om 12 månader. 

Därefter beräknas förvärvet kunna ge ett omsättningstillskott på cirka 150 miljoner kronor med en marginal i linje med ICM Kungsholms mål på 7 procent. Övertagandet slutförs så snart de fackliga förhandlingarna är avslutade.

Bra orderläge men svagare rörelsemarginal
Som Thomas Hanbo bedömde i somras (se beQuoted nyhetsbrev nr 25 2008) höll marknaden i sig under hösten. Omsättningsökningen var god under det tredje kvartalet och han säger nu att man varit i princip fullbokade på samtliga orter under det fjärde kvartalet.

Men trots den fortsatt positiva omsättningsutvecklingen har rörelsemarginalen successivt försvagats under året. För det tredje kvartalet landade den på 3,7 procent, en bit från bolagets mål på 7 procent.

- Under det andra och tredje kvartalet betalade vi av många fakturor gällande den nya magasinbyggnaden i Spånga, varav de sista fakturorna gick under det tredje kvartalet. Även avvecklingen av två transportuppdrag har tyngt kostnadssidan, förklarar Thomas Hanbo. 

Utöver utgifterna förknippade med magasinbyggnaden har satsningar gjorts på utbildning och kulturell utveckling av personalen:

- Vi har en servicekultur inom bolaget som är en av våra framgångsfaktorer. Här har vi en del kvar att arbeta med och jag själv trodde att vi hade kommit längre än vad vi egentligen hade gjort, fortsätter Thomas Hanbo.

Renodlingen fortsätter
Sett till de olika tjänstesegmenten fortsätter ICM Kungsholms renodling mot kärnområdet flyttjänster. Under det tredje kvartalet stod segmentet för nästan 90 procent av de totala intäkterna, att jämföra med 70 procent i början av året.

Ett stort uppdrag inom transporttjänstsegmentet upphörde efter det första kvartalet. Därefter vände segmentets resultat till minus, en trend som höll i sig under det tredje kvartalet. Nu utgör emellertid transporttjänsterna bara 6 procent av ICM Kungsholms totala intäkter.

- Vi skalar bort olönsamma transporttjänster och knyter an tjänster kring flyttar, till exempel möbelmontering och installationer, säger Thomas Hanbo.

Siffrorna för årets första nio månader 2008 visade följande:

      • Omsättning: 175,2 Mkr (141,8), +23,6%
      • Resultat efter finansnetto: 9,3 Mkr (10,4)
      • Vinst per aktie: 2,41 Kr (2,71)

Vinstmarginalen för perioden hamnade på 5,4 procent (7,4). Utestående aktier uppgår till 2.824.715 stycken. Med en aktiekurs på 20 kronor motsvarar det ett börsvärde på 57 miljoner kronor.

Statens flyttbehov inte helt avgjort
Den upphandling av statens flyttbehov som ICM Kungsholms vann under 2007 delades efter överklagandet upp i två separata avtal, ett för statens kontorsflyttar och ett för bohagsflyttar (se beQuoted nyhetsbrev nr 25 2008).

Upphandlingen av kontorsflyttarna gick av stapeln i september och föll inte i ICM Kungsholms favör. Upphandlingen av bohagsflyttarna har inte avgjorts än. Men här är det inte bara uteblivna vinster som står på spel:

- Bohagsflyttarna motsvarar cirka 14 miljoner kronor årligen. Vi har det avtalet idag, till dess att upphandlingen avgörs på nytt. Vi hoppas vinna det på nytt och arbetar för detta, säger Thomas Hanbo. 

Det nya förvärvet kan ge en nödvändig skjuts
Under förutsättning att ICM Kungsholms når sina finansiella mål för 2008 handlas aktien i dagsläget till ett p/e-tal på 5. Vi är dock tveksamma till att bolaget lyckas pressa upp rörelsemarginalen till målnivån för helåret och att p/e-talet därför ligger närmare 7.

Men i och med förvärvet av Michael Gerson ändras perspektiven på ICM Kungsholms. Beroende på hur väl bolaget lyckas med integreringen av förvärvet kan 2009 bli ett mellanår för den nya internationella koncernen. Samtidigt bäddar konjunkturutsikterna för att nästa år kan bli lite kämpigare.

Thomas Hanbo har påtalat att konjunktursvängningar gynnar flyttbranschen, men sämre tider kommer under alla omständigheter tvinga företagen att se över sina kostnader.

Blickar vi framåt mot 2010 ser emellertid läget annorlunda ut. Då ska Michael Gerson vara integrerat i koncernen och kostnaderna förknippade med förvärvet tagna.

Löst räknat på en 5-procentig tillväxttakt bör ICM Kungsholms då kunna nå en årsomsättning på nästan 400 miljoner kronor. Lyckas koncernen hålla sitt marginalmål handlar det om en vinst efter skatt i storleksordningen 16 - 18 miljoner kronor, motsvarande ett p/e-tal på 3,5. Vi ser potential på lite sikt.

JOHAN FALK
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om ICM Kungsholms:
» ICM Kungsholms tävlar om statens flyttbehov
» Nya finansiella mål för ICMKungsholms
» ICM förvärvar inrikestrafiken från Kungsholms Express
» ICM Logistik letar efter förvärv i Östergötland
» ICM rullar mot ännu högre vinst, p/e 6,3 för 2007

 
 
 
Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 


Thomas Hanbo
VD ICM Kungsholms

 
 
 
 

- Målet att omsätta 220 - 230 miljoner kronor för 2008 känns i dagsläget som att vi har inom räckhåll. 

 
 
 
 

 
Michael Gerson
beräknas omsätta 130 miljoner kronor under 2008 med en EBITDA-marginal på 9 procent. 
 
 
 
 

 Fördelningen mellan flytt- och transporttjänster åren 2004 - 2007.


(klicka bilden för större bild)

 
 
- Vi satsar på vår kärnverksamhet av flyttar, men även magasinering och kulturtransporter.
 
 
- Vi skalar bort olönsamma transporttjänster och knyter an tjänster kring flyttar, till exempel möbelmontering och installationer.
 
 
 
 

 
 
 
ICM Kungsholms förlorade upphandlingen om statens kontorsflyttar. Avtalet om statens bohagsflyttar ligger i dagsläget hos bolaget.
 
 
 
 
I sin utdelningspolicy strävar bolaget efter att dela ut en tredjedel av resultatet efter skatt.


På beQuoteds prognos för 2008 skulle det innebära 1,10 kronor per aktie, motsvarande en direktavkastning för aktieägarna på 5,5 procent.

 

 
 
 
 

Nästa händelse
2009-02-19
Bokslutskommuniké 2008

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida

  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig