beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Emissionsaktuella CybAero får polaruppdrag 
beQuoted nyhetsbrev 18 december 2008
Emissionsaktuella CybAero får polaruppdrag
- Ska demonstatrationsflyga för att hitta och klassificera oljeutsläpp i arktiska farvatten

På uppdrag av Norska forskningsrådet kommer CybAero genomföra demonstrationsflygningar för att upptäcka oljeutsläpp i arktiska farvatten. Men 2008 har även inneburit flyguppvisningar i såväl Sverige som utomlands. beQuoted har tagit en närmare titt på den emissionsaktuella helikoptertillverkaren.

Uppdrag från Norska Forskningsrådet
Norska Forskningsrådet har gett Linköpingsföretaget CybAero i uppdrag att genomföra demonstrationsflygningar inom ramen för ett forskningsprojekt kring övervakning och datainsamling i polarområdena. Syftet är bland annat att upptäcka oljeutsläpp i arktiska farvatten.

CybAero ingår i det konsortium som sökt och beviljats finansiering. Bolagets andel i projektet uppgår till 2,4 miljoner kronor.

Första kundbeställda flygningen
Bolaget genomförde nyligen sin första kundbeställda flygning. Beställare var Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI). Syftet med flygningen var att testa olika sensorer som monteras på helikoptern.

Testet genomfördes med en av två helikoptrar som ska levereras till svensk-norska Scandicraft inom ramen för den order som CybAero fick i maj 2008. Scandicraft erbjuder tjänster inom flygfoto och övervakning.

Marknadsför två helikoptersystem
CybAero marknadsför helikoptersystemen APID 55 och Vantage. APID 55 är en i grunden egenutvecklad produkt, där Saab hjälpt till under utvecklingens slutfas.

Vantage är storleksmässigt som APID 55, men har andra prestanda och egenskaper. CybAero har efter ett avtal med den amerikanska forskningsinstitutionen Naval Research Laboratory de exklusiva säljrättigheterna för Vantage över hela världen.

Helikoptersystemen har såväl militära som civila tillämpningar och kan bland annat användas vid övervakning och underrättelsetjänst. Helikoptrarna utrustas med olika typer av sensorer utifrån kundens önskemål. Det kan handla om biokemiska sensorer, markradar eller värmekameror.

Fördelarna med obemannade helikoptrar är flera. Säkerhetsbevakning av oljeledningar, mätning av radioaktivitet och fotografering av stridsområden är bara några exempel på när det finns fördelar att flyga autonomt. ”Dull, dirty and dangerous” kallas situationerna där den kommer till sin rätt.

Helikoptrarna är dessutom bränslesnåla, vilket ger lägre kostnader och väsentligt miljöpåverkan.

Kapitaltillskott ska säkerställa leveransen
CybAero genomför just nu en företrädesemission. Sista dag för teckning är i morgon, fredagen den 19 december. Vid full teckning tillförs bolaget närmare 9 miljoner kronor före emissionskostnader.

Kapitaltillskottet ska enligt bolaget säkerställa rörelsekapitalbehovet för att möta en ökad efterfrågan. Därutöver behöver bolaget kapital för att kunna fullfölja en gammal order till Förenade Arabemiraten.

Orderstocken uppgår i dagsläget till 15 miljoner kronor.

Fortsatt trögt i Förenade Arabemiraten
Redan 2004 fick bolaget en order på 3,6 miljoner euro om leverans av sju APID 55-system till Förenade Arabemiratens försvarsmakt. Enheterna började levereras under 2005, men efter ett haveri stoppades leveranserna. Av ordern återstår fyra system, vilka bolaget nu hoppas kunna leverera under första halvåret 2009.

Anledningen till den utdragna slutleveransen är enligt bolaget att det inte fått nödvändig tillgång till testfält i Förenade Arabemiraten. Bolaget meddelar nu att dessa tester kommer att genomföras i Sverige istället.

Första halvåret 2008
Siffrorna för det första halvåret 2008 blev följande:

      • Omsättning: 0,04 Mkr (0,05)
      • Resultat efter finansnetto: -12,8 Mkr (-8,0)
      • Vinst per aktie: -1,07 kronor (-0,66)

Bolagets soliditet uppgick vid periodens slut till 50 procent. Periodens kassaflöde blev 7,7 miljoner kronor. Det positiva kassaflödet förklaras till stor del av den nyemission bolaget genomförde i våras. Sedan 2007 har bolaget tagit in 34 miljoner kronor i två nyemissioner.

En växande men svårbedömd marknad
Enligt oberoende marknadsanalysföretag som Frost & Sullivan och Visiongain har världsmarknaden för obemannade flygande farkoster vuxit kraftigt den senaste femårsperioden. De obemannade flygplanen dominerar marknaden men enligt CybAero ökar behoven av helikopterlösningar.

År 2000 uppgick omsättningen på världsmarknaden enligt uppskattningar till 2.400 miljoner dollar. Och denna siffra förväntas öka med över 400 procent det kommande årtiondet. Visiongain prognostiserar att marknaden för autonoma flygande farkoster kommer att vara drygt 15 miljarder dollar år 2016.

Men i de flesta länder har lagstiftningen inte hängt med den tekniska utvecklingen. Bristande lagstiftning innebär som regel flygförbud för autonoma flygplan och helikoptrar i kontrollerat luftrum. 

I Sverige får autonoma helikoptrar inte färdas "utom synhåll", trots tillstånd att beträda luftrummet. Luftfartstyrelsen meddelar att ändringar i befintlig lagstiftning är under behandling men att det här är något som görs i samråd med EU och organisationer på europeisk nivå. 

Därmed får den huvudsakliga marknaden bedömas vara den militära. Med det generella förbud mot vapenexport och ISP:s (Inspektionen för strategiska produkter) individuella prövning av artiklar med dubbel tillämpning (det vill säga både civil och militär sådan) ter sig marknaden fortfarande begränsad.

Högt ställda mål
CybAero har satt ett mål om en omsättning på 500 miljoner kronor och 10 procents rörelsemarginal om fem år.  Vid Financial Hearings Småbolagsdag tidigare i höstas meddelade emellertid vd Mikael Hult att bolaget ska visa svarta siffror redan under 2009.

Siffrorna bör sättas i relation till ordervärdet för ett helikoptersystem på ungefär 15 miljoner kronor exklusive den viktiga eftermarknaden. 

beQuoted anser det svårt att bedöma hur sannolikt det är att bolaget når sina mål. Men rapporten för det första halvåret 2008 visar att det har en lång väg kvar. 

Börsvärdet på drygt 9 miljoner kronor är mindre en femtedel av den förväntade vinsten om fem år. Bolaget värderas med en rejäl riskpremie men kommer det i närheten av sina finansiella mål lär inte gensvaret på börsen låta vänta på sig.

ADI KRILIC
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om CybAero:
» Fortsatt fokus på utveckling i helikoptertillverkaren CybAero

 
 
Marknadsplats
First North
 
 
 

 
Mikael Hult
VD CybAero

 
 
 
 
 
 
CybAero utvecklar, säljer och marknadsför autonoma obemannade helikoptrar (UAV).
 
 
 
 
 

 
Totalförsvarets forskningsinstitut beställde nyligen en provflygning för att testa ett antal sensorer.
 
 
 
 
 

 
Uppdraget genomfördes med en av de två helikoptrar som ska levereras till Scandicraft inom ramen för en order från maj i år.
 
 
 
 
 

 
Vantage är framtagen av den amerikanska forskningsinstitutionen Naval Research Laboratory.
 
 
CybAero har exklusiva säljrättigheter för Vantage i hela världen.
 
 
 
 
 

 
Bolaget ingick redan 2004 ett avtal med Förenade Arabemiratens försvarsmakt om att leverera sju APID 55-system.
 
 
 
Bolaget uppger att en del av emissionskapitalet ska användas till säkerställa leveransen av de återstående fyra systemen.
 
 
 
 
 
 
 
 
Nästa händelse
2009-02-12
Bokslutskommuniké 2008
 
 
Mer info
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida

Fakta om nyemissionen

Sista dag för teckning är fredagen den 19 december

 

Emissionen i korthet:

  • Teckningstid 8 december - 19 december
  • Teckningskurs 1,50 kr per unit
  • Emissionen sker med företräde för befintliga aktieägare. En befintlig aktie ger en uniträtt. Två uniträtter ger rätt att teckna en unit. En unit innehåller två nya aktier och en vederlagsfri teckningsoption som ger rätt att teckna ytterligare en aktie senast 30 september 2009 till kursen 1,50 kronor.
  • Emissionen uppgår till 8.988.405 kronor
  • Totalt 11.984.540 nya aktier emitteras
  • De nya aktierna motsvarar 100 procent av företaget
  • Styrelsen har åsatt företaget ett marknadsvärde om 8,9 Mkr före emissionen och 17,9 Mkr efter emissionen vid full teckning

  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig