beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Garanterat kapital till Confidence 
beQuoted nyhetsbrev 12 december 2008
Garanterat kapital till Confidence
- Nu får vi möjlighet att avsluta tidigare satsningar och fokusera framåt, vd Fredrik Hiort af Ornäs

2008 har varit tufft för emissionsaktuella Confidence. Bolaget har kämpat med en rörelsemarginal som rört sig åt fel håll och under det tredje kvartalet följde även omsättningen med i den dystra utvecklingen. Men allt är inte mörkt. Den svenska marknaden visar nu äntligen ett positivt rörelseresultat.

Nyemissionen skapar förutsättningar
Confidence genomför just nu en nyemission. Sista dag för teckning är idag den 12 december. Teckningskursen är satt till 0,05 kronor och 338 miljoner nya aktier emitteras. Vid full teckning tillförs bolaget 17 miljoner kronor före emissionskostnader.

- Vi har en del tidigare satsningar och skulder som ligger och tynger oss, bland annat förlikningen med Entry Systems gamla ägare. Uppgörelsen är acceptabel men kräver att vi får loss kapital. Verksamheten får nu in nytt syre och vi kan lägga i en högre växel för att satsa på ökad försäljning, säger vd Fredrik Hiort af Ornäs.

Men den omfattande nyemissionen innebär en dryg utspädning för de befintliga aktieägarna. För varje aktie har man rätt att teckna två nya aktier.

Hotell och Hospitality samt Entry Event genererar intäkter
Satsningen inom Hotell och Hospitality har fallit väl ut för Confidence. Flera avtal har tecknats under det innevarande kvartalet till ett sammanlagt ordervärde om cirka 1,7 miljoner kronor.

Det handlar främst om order från hotellsektorn med behov av lås, kameraövervakning och brandlarm.

Även det egenutvecklade kassa-, biljett- och entrésystemet Entry Event, fortsätter att generera intäkter. Senast visade Confidence upp sig på mässan Bad i Göteborg den 11 - 13 november. Intresset för Entry Event var stort, mycket tack vare det lyckade arbetet med Astrid Lindgrens Värld:

- Vi har mött ett ökat intresse för våra Event-produkter, speciellt från kommuner. Det har uppmärksammats hur vår produkter tillsammans har skapat ett mervärde, vilket har varit vårt mål, berättar marknadschef Mats Wahlgren.

Trög försäljning under 2008
2008 har varit ett tufft år för Confidence och det tredje kvartalets siffror kom in svagare än väntat:

Sifforna för årets första nio månader:

     • Omsättning: 84,8 Mkr (95,4)
     • Resultat efter finansnetto: -39,0 Mkr (-5,2)
     • Vinst per aktie: -0,22 Kr (-0,04) 

Siffrorna för de tredje kvartalet 2008 isolerat gav följande:

     • Omsättning: 21,5 Mkr (29,3)
     • Resultat efter finansnetto: -32,8 Mkr (-2,8)
     • Vinst per aktie: -0,18 Kr (-0,02) 

Från att bolaget efter sommaren ändrade sin inriktning från aggressiv expansion baserat på förvärv, till att växa genom organisk tillväxt, omvärderades bolagets goodwill och immateriella tillgångar.

Utöver detta har även kvartalet belastats av bland annat kundförluster, förlikningen med Entry Systems samt reserveringar. Totalt uppgår dessa justeringar till 29,8 miljoner kronor, vilka togs under det tredje kvartalet.

Av justeringarna är 26,3 miljoner relaterade till marknadsområdet Sverige. Bortser vi från dessa uppvisade Sverige ett positivt rörelseresultat om 2,6 miljoner kronor för perioden, samtidigt som omsättningen ökade med 8 procent.

Den engelska fastighetssektorn har emellertid tvärnitat, något som har drabbat Confidence hårt. Till skillnad från den svenska avdelningen arbetar den engelska väldigt nära byggnadsentreprenörerna. Omsättningen på den engelska marknaden backade med över 50 procent under det tredje kvartalet.

Soliditeten bekymrande låg
Det egna kapitalet minskade kraftigt efter de bokföringsmässiga nedskrivningar som gjordes under det tredje kvartalet. Soliditeten i Confidence är nu nere på drygt 8 procent. Fredrik Hiort af Ornäs är bekymrad, men fokuserar samtidigt framåt:

- Långsiktigt är det inte hälsosamt att vi har en sådan här låg soliditet. Men ser vi på summan av det hela när väl nyemissionen är genomförd är förutsättningarna för att vi ska kunna bygga upp ett vinstdrivande företag väsentligt högre än tidigare. Just nu får vi leva med att soliditeten blir pressad ett tag tills dess att vi har jobbat upp resultatet ytterligare.

En nödvändig injektion
Vår tidigare prognos för helåret 2008 var en omsättning på 130 - 135 miljoner kronor. Mot bakgrund av det svagare tredje kvartalet justerar vid ned prognosen till cirka 110 miljoner kronor.

Ett fortsatt intresse för Confidence satsning inom Hotell och Hospitality samt bolagets Event-produkter kan innebära att årets tredje kvartal var ett tillfälligt snedsteg i en annars positiv utveckling. Men ställt mot de senaste indikationerna på en allt svagare konjunktur och byggmarknad i såväl Sverige som Europa är vi tveksamma.

Den svenska marknaden sticker emellertid ut med både omsättningstillväxt och ett positivt resultat på rörelsen. Och omsättningen på den svenska marknaden utgör nu merparten av Confidence försäljning.

Fredrik Hiort af Ornäs menar att nyemissionens kapitaltillskott kommer att skapa möjligheter för bolaget att intensifiera sina försäljningsinsatser. Det kommer sannolikt att behövas samtidigt som beQuoted vill trycka på den allt svagare rörelsemarginalen och vikten av att bolaget kopplar greppet om sin kostnadskostym.

JOHAN FALK
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Confidence:
» Confidence halverar omsättningsmålet
» Confidence avyttrar distributionsverksamhet
» Ny detaljhandelstjänst från TeliaSonera skapar affärsmöjligheter för Confidence
» Confidence sätter nya mål för tillväxten
» Sälj i fokus hos Confidence

 
 
Marknadsplats
NGM
 
 
 


Fredrik Hiort af Ornäs
VD Confidence International/Sweden

 
 
 
- När den
här nyemissionen är genomförd ökar våra förutsättningar att skapa  ett vinstdrivande företag väsentligt.

 
 
 
Nyemissionen innebär ett kapitaltillskott på 17 miljoner kronor före emissionskostnader.
 
 
 
Den svenska marknaden uppnådde under det tredje kvartalet ett positivt rörelseresultat, förbisett nedskrivningar och reserveringar.
 
 
 


Mats Wahlgren
Marknadschef Confidence


 
- Vi ser ett ökat intresse för våra Event-produkter från kommuner, samtidigt ser vi även en framskjutning av ordrar inom fastighet och retail där investeringsbesluten skjuts framåt från företagens sida.

 
 
 
 

 
Omsättningen
minskade under det tredje kvartalet. Enligt bolaget gjorde semestermånaderna och ett tuffare marknadsklimat det svårare att komma till avslut.
 
 
 
 

 
 
 
 

Nästa händelse
2009-02-18
Bokslutskommuniké 2008

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida

  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig