beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Micro Holding byter strategi 
beQuoted nyhetsbrev 10 december 2008
Micro Holding byter strategi
- Strategiskt rätt att gå från butiker till e-handel och samarbeten, vd Kristina Jarring

Med e-handel och samarbeten ska Micro Holding nå lönsamhet. Bolaget har avyttrat åtta av sina femton butiker. De återstående butikerna är uppsatta till försäljning. Bolaget är i färd med ett strategiskifte. beQuoted har pratat med vd Kristina Jarring.

Samtliga butiker avyttras inom ny strategi
I mitten av november meddelade Micro att bolaget säljer av åtta butiker till Mekonomen. Övriga sju butiker är uppsatta till försäljning. Syftet är att frigöra resurser för vidare satsningar på konceptet för shop-in-shop hos partnerbolag som Vianor och Preem.

Enligt Kristina Jarring finns det även starka intentioner att satsa vidare på e-handeln:

- Jag tror att köpbeteendet kommer att förändras och jag ser en mycket större försäljning från e-handeln under de kommande åren. Vi tycker därför att det är strategiskt rätt att gå från butiker till e-handel och samarbeten.

- Se till exempel på bokhandeln och vad som hänt där. Många bokhandlare har tvingats slå igen butiker för att kunderna köper via nätet. Det finns stora fördelar för kunderna att få produkterna hemskickade. Nackdelen är att de inte har någon fysisk kontakt med produkterna, menar Kristina Jarring.

Kristina Jarring är inte orolig för konkurrenssituationen för reservdelar på nätet:

- Det är enbart skruvat.se och autodelar.net som säljer och levererar reservdelar till konsumenten. Mekonomen har försäljning via sin hemsida men kunden måste hämta produkterna i butiken, menar Kristina Jarring.

Enligt HUI (Handelns Utredningsinstitut) håller e-handelns goda tillväxt i sig, åtminstone ett tag till. För helåret 2008 räknar institutet med en tillväxt för e-handeln på 13 procent jämfört med 2007. E-handeln beräknas utgöra 4 procent av den totala detaljhandeln under 2008.

Fokus ligger på försäljningen av butikerna
Enligt Kristina Jarring lägger Micro för tillfället störst fokus på att sälja av de resterande butikerna.

I samband med försäljningen av åtta butiker till Mekonomen uppgav Micro att ytterligare sex butiker skulle säljas. Butiken i Anderstorp skulle bli kvar i bolagets ägo.

Efter en omvärdering menar Kristina Jarring att även den butiken ska säljas:

- Vi har intressenter på de flesta butikerna vilket känns positivt. Vi räknar med att allt ska vara klart under det första kvartalet 2009.

Satsningen på hemsidan sker parallellt
Parallellt med försäljningen av butikerna vill Micro få igång försäljningen på hemsidan.

- Vi har inte lagt tillräckligt fokus på den nya sidan och inte marknadsfört den särskilt hårt. Ett led i satsningen kommer vara att vi lägger ut instruktionsfilmer om hur man till exempel kan byta bromsar själv. Kan du slippa att gå till en verkstad och spara pengar så gör du det, säger Kristina Jarring.

Samtidigt ser bolaget över olika metoder att paketera sitt koncept för shop-in-shop på bästa sätt tillsammans med samarbetspartners. Micro hade vid september månads slut nått ut med konceptet till 19 av Vianors 56 verkstäder.

Under det fjärde kvartalet 2008 räknar bolaget med att finnas på plats i ytterligare 7 verkstäder. Enligt Kristina Jarring kommer det ta mellan 18 och 24 månader innan Micros shop-in-shop finns på plats i samtliga Vianors verkstäder.

Utvecklingen av samarbetet med Preem går långsammare. Preem har 120 stationer på ett 80-tal orter i landet. Micro finns representerat på två av dem. Där testar bolagen hur samarbetet kan utvecklas vidare.

Största delen av omsättningen avser butikerna
Siffrorna för de första nio månaderna 2008 blev följande:

      • Omsättning: 116,2 Mkr (115,2)
      • Resultat efter finansnetto: -16,8 Mkr (-20,3)
      • Vinst per aktie: -0,08 kr (-0,12)

Enligt Kristina Jarring kommer den största delen av omsättningen från butikerna. När en del av butikerna är sålda och resterande delen är uppsatta till försäljning blir omsättningen för de första nio månaderna 2008 inte lika intressant.

Av större intresse är hur försäljningen av butikerna kommer att påverka Micro på sikt. Kristina Jarring ger inga prognoser men meddelar att ytterligare information kommer att presenteras under det första kvartalet 2009.

Klart är dock att satsningen kommer att ske på e-handel och samarbeten med Vianor, Preem och Motormännen. Kristina Jarring utesluter inte fler samarbeten med bolag inom dagligvaruhandeln och bilhandeln.

Kostnadsmassan krymper
Bolaget har under en längre tid kämpat med att få ned kostnadsmassan. I vår förra artikel (se beQuoted nyhetsbrev nr 34) uppgav Kristina Jarring att kostnadsjakten nått vägs ände. Vi ställer oss därför positiva till den förändring bolaget nu genomför.

Bolaget har inte lyckats få upp försäljningen per butik och tvingas därför söka nya sätt att kapitalisera på sina produkter. Med färre och snart inga egna butiker minskar kostnadsmassan vilket gör att försäljningen inte behöver nå tidigare nivåer för att nå lönsamhet.

Ytterligare ett plus är att bolaget genom försäljningen av butikerna får in kapital att utveckla satsningen på e-handel och samarbetena. Men konkurrenssituationen för bildelar är ett frågetecken och Micros utmaning är nu att få igång försäljningen genom de nya kanalerna.

ADI KRILIC
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Micro Holding:
» Vikande nybilsregistrering möjlighet för Micro Holding
» Micro Holding fortsätter satsningen med samarbetspartners
» Micro Holding expanderar via Preem och Vianor
» Micro Bildelar och Motormännen startar samarbete
» Micro Bildelar startar samarbete med Preem
» Micro Bildelar i nisch mellan Biltema och Mekonomen
» Micro Bildelar satsar på turnaround från svaga år

 
 
Marknadsplats
First North
 
 
 


Kristina Jarring
VD Micro Holding

 
 
 

 
Internetbutiken kommer fortsättningsvis spela en central roll för Micro.
 
 

 

 
Samarbetet med Vianor ska utvecklas. Micro hade vid det tredje kvartalets utgång nått ut med sin shop-in-shop till 19 av Vianors 56 verkstäder.
 

 
 

 
Samarbetet med Preem har utvecklats långsamt. I dagsläget finns Micros shop-in-shop på 2 av Preems 120 bensinstationer.
 
 

 


Motormännens 115.000 medlemmar kan behövas när Micro ska hitta nya kanaler för att få igång försäljningen.
 
 
 
 
Enligt Kristina Jarring kommer bolaget presentera mer information om dess nya strategi under det första kvartalet 2009.
 
 
 
 
Nästa händelse
2009-02-24
Bokslutskommuniké 2008
 
Mer info
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig