beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Nordic Service Partners gör företrädesemission 
beQuoted nyhetsbrev 9 december 2008
Nordic Service Partners gör företrädesemission
- beQuoted har läst prospektet

Som vi skrev i nyhetsbrev nr 38 2008 återkommer vi nu med en kortfattad sammanställning från prospektet inför företrädesemissionen i Nordic Service Partners (NSP). Emissionen är till fullo säkerställd genom teckningsförbindelser och garantier.

Motivet för emissionen
Motivet enligt NSP är att "återställa en för verksamheten lämplig finansiell struktur". I klartext behöver bolagets egna kapital öka, bland annat på grund av den senare tidens förluster i Danmark. Mer kapital kan även behövas för kommande expansion.

- Lågkonjunkturen vi befinner oss i kan skapa nya affärsmöjligheter. Vi kan till exempel få erbjudanden om att etablera oss i attraktivare lägen eller att förvärva kompletterande restauranger och koncept, säger vd Ulf Wahlstedt.

Emissionen ger bolaget 28,8 miljoner kronor före kostnader samt ytterligare lika mycket om de teckningsoptioner som erhålls i emissionen nyttjas fullt ut.

Utspädningen för den aktieägare som inte väljer att teckna i emissionen blir cirka 67 procent, under förutsättning att emissionen tecknas fullt ut och samtliga teckningsoptioner nyttjas för teckning av aktier.

Villkoren i korthet
• För varje befintlig aktie får man teckna en unit för 8 kronor. Uniten består av en aktie samt en teckningsoption. Den senare kan användas om cirka ett år till att teckna en ny aktie för 8 kronor.

• Uniträtten (teckningsrätten) avskiljdes den 27 november.

• Handel med uniträtter pågår 4 - 15 december: Teckningstiden löper till och med den 18 december.

• Handel med units inleds den 4 december och pågår tills emissionen är registrerad, vilket beräknas ske omkring den 15 januari. Därefter handlas aktien och teckningsoptionen separat.

Teckning utan företräde
Företrädesemissioner i noterade bolag blir av olika skäl i stort sett aldrig fulltecknade med stöd av teckningsrätter. Därför finns möjlighet att teckna och få tilldelning även utan stöd av rätter.

"Överblivna" units fördelas i första hand till tidigare ägare och i andra hand till övriga som tecknat utan stöd av teckningsrätter. Om det därefter återstår units träder garanterna in.

Kedjekoncept vinner mark i västvärlden
Affärskedjor finns inom många branscher och föregångslandet är USA. Där är företeelsen viktig inom restaurangbranschen, något som sprider sig till Europa. Fler kedjekoncept i franchiseform inom snabbmatssektorn väntas utvecklas här och en konsolidering väntas ske.

Samtidigt växer marknaden för snabbmat av demografiska och andra skäl. Allt fler bor i städer och cirka hälften av Sveriges hushåll är enpersonshushåll, som lägger en allt högre grad av sin konsumtion på restaurangbesök och färdiglagad mat.

Trender styr utvecklingen
Flera trender styr utvecklingen av kedjekoncept på restaurangmarknaden. Några av dessa är varierad internationell mat, högkvalitativ färdigmat och mer nyttig snabblagad mat.

NSP vill vara en ledande aktör i branschen
Med ovanstående i beaktande vill NSP förvärva och utveckla koncept och med hjälp av sin organisation, kunskap och storlek nå ökad lönsamhet och tillväxt.

- Jag ser ljust på våra möjligheter att bli en framgångsrik aktör i snabbmatsbranschen. Såväl flertalet av de andra största aktieägarna som jag själv kommer att teckna våra respektive andelar i nyemissionen, avslutar Ulf Wahlstedt.

Goda framtidsutsikter
Sedan emissionen offentliggjordes har aktiekursen mer än halverats och aktien handlas idag nära teckningskursen. beQuoted menar att en kursnedgång var motiverad, men tycker ändå att bolagets framtidsutsikter ser bättre ut än på länge.

Lägre kostnader framöver, inte minst tack vare de av regeringen aviserade sänkta arbetsgivaravgifterna för ungdomar, är en viktig faktor. Att företaget dessutom är relativt konjunkturokänsligt gör att vi räknar med svarta siffror nästa år och vi rekommenderar befintliga aktieägare att teckna sig.

GÖRAN OFSÉN
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Nordic Service Partners:
» Nordic Service Partners märker inte av någon avmattning
» Turnaround i faggorna för Nordic Service Partners
» Nordic Service Partners tuffar på i Sverige
» Nordic Service Partners spår fortsatt god tillväxt 2008
» Nordic Service Partners noterat på Stockholmsbörsen
» Regeringsproposition kan ge sänkta arbetsgivaravgifter för restauranger
» Nordic Service Partners har etablerat nya koncept

 
 
 
Marknadsplats
Stockholmsbörsen
 
 
 

 
Ulf Wahlstedt
VD Nordic Service Partners

 
 
 
 
Ulf Wahlstedt tecknar 
sin andel om 10,8 procent av emissionen.
 
 
 
NSP:s finansiella mål är
 
• att över en konjunkturcykel nå en årlig organisk omsättningstillväxt om minst 5 procent per år 
 
• att växa med lägst 20 procent per år de kommande fem åren
 
att EBITDA-marginalen ska uppgå till minst 8 procent över en konjunkturcykel.
 
• att ha en soliditet på lägst 30 procent.
 
 
 
Det tar två år
för en nystartad restaurang att uppnå förväntad volym och lönsamhet.
 

 
Burger King är NSP:s viktigaste koncept. Bolagets franchiseavtal löper på 20 år per restaurang. 
 
 
 
 
Anmälningssedlar för teckning utan företräde kan beställas från Erik Penser Bankaktiebolag. Det nås på telefon 08-463 80 00, e-post [email protected] samt www.penser.se.

 
 
 
 
 

Nästa händelse
2009-02-19
Bokslutskommuniké 2008
 
Mer info
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig