beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Rejäl vändning i New Nordic 
beQuoted nyhetsbrev 3 december 2008
Rejäl vändning i New Nordic
- Den amerikanska lanseringen av Melissa påbörjades i november

Efter fyra förlustkvartal vände hälsokostföretaget New Nordic till vinst för det tredje kvartalet 2008. Bolaget har lagt ned kostsamma organisationer i bland annat Spanien och Tyskland och istället riktat fokus mot framgångsrika marknader som Kanada. Under november påbörjades försäljningen av Melissa i USA.

Framgångar och motgångar på exportmarknaden
Vid halvårsskiftet 2008 bröts en trend där New Nordic radat upp röda siffror fyra kvartal i rad. Motgångarna det senaste året beror på alltför optimistiska utlandssatsningar i länder som saknat starka detaljistkedjor. Det har medfört stora försäljningskostnader.

Enligt bolaget har strategin trimmats. Det innebär att organisationer har lagts ned i bland annat Spanien, Tyskland och Frankrike. Istället har bolaget lagt fokus på mer framgångsrika marknader som Norden, Storbritannien och Kanada. Den sistnämnda är för närvarande bolagets mest framgångsrik marknad.

Melissa på den amerikanska marknaden
Med framgångarna i Kanada har New Nordics produkter uppmärksammats av amerikanska apotekskedjor. Nyligen meddelade bolaget att ett första avtal med en amerikansk återförsäljare är i hamn.

Apotekskedjan CVS pharmacy började sälja New Nordics produkt Melissa i november i år. CVS pharmacy klassas som världens största apotekskedja med mer än 6.000 apotek i USA.

Enligt New Nordics vd Karl Kristian Jensen pågår diskussioner med CVS pharmacy om försäljning av ytterligare produkter ur New Nordics portfölj. Karl Kristian Jensen uppskattar att den amerikanska marknaden är tio gånger större än den kanadensiska.

Markant förbättring av rörelsemarginalen
Siffrorna för de första nio månaderna 2008 gav följande:

      • Omsättning: 149,4 Mkr (130,7)
      • Resultat efter finansnetto: -4,7 Mkr (-12,8)
      • Vinst per aktie: -0,89 kronor (-1,95)

Bruttomarginalen för de första nio månaderna 2008 låg på drygt 60 procent. Motsvarande period 2007 låg den på strax över 70 procent. Anledningen till det förbättrade resultat i år beror på att bolaget lagt ned kostsamma organisationer på marknader som Spanien och Tyskland.

Soliditeten låg på 15 procent. Kassaflödet för de första nio månaderna 2008 lyfte rejält och uppgick till -2,4 miljoner kronor jämfört med -31,8 miljoner kronor motsvarande period 2007.

Siffrorna för tredje kvartalet 2008 isolerat visade följande:

      • Omsättning: 50,4 Mkr (33,7)
      • Resultat efter finansnetto: 3,0 Mkr (-15,7)
      • Vinst per aktie: 0,36 kronor (-2,15)

Rörelsemarginalen förbättrades markant under kvartalet och låg på drygt 4 procent. Motsvarande period 2007 låg på nära -50 procent. Vinstmarginalen har haft en liknande utveckling.

Bruttomarginalen ökade till nära 70 procent under det tredje kvartalet. Motsvarande period 2007 låg den på drygt 60 procent. Anledningen till den höga bruttomarginalen är att bolaget äger sina egna varumärken och behöver därmed inte betala någon licensavgift eller royalty till varumärkesinnehavaren.

200 miljoner kronor på helåret 2008
Tidigare har bolaget kommunicerat ett omsättningsmål på runt 200 miljoner kronor för 2008. För att nå dit behöver det nå en omsättning på drygt 50 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2008.

Det fjärde kvartalet 2007 uppgick omsättningen till 50 miljoner kronor vilket motsvarade nära 30 procent av årsomsättningen. Sista kvartalet 2006 var omsättningen 54,3 miljoner kronor även här motsvarande nära 30 procent av årsomsättningen.

beQuoted vill se en mer uthållig vinstnivå
Med en bruttomarginal på 70 procent anser beQuoted att rörelsemarginalen på sikt ska vara högre än nuvarande 4 procent. En anledning till att rörelsemarginalen inte ligger på högre nivå är att det tredje kvartalet 2008 belastades med extraordinära kostnader. 

Det gäller kostnader i samband med nedläggningar av förlustdrabbade säljbolag och återtagande av olönsamma produkter.

Men möjligheter till en högre rörelsemarginal borde finnas. New Nordic har riktat fokus mot framgångsrika marknader som Norden och Kanada. Försäljningen i USA ska ha påbörjats under november. Bolaget slipper även kostnader för nedläggning av förlustdrabbade säljbolag framöver. 

beQuoted vill dock inte dra några förhastade slutsatser från enbart ett kvartal. Det är av vikt att New Nordic kan visa en mer hållbar vinstutveckling framöver.

ADI KRILIC
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om New Nordic:
» New Nordic på rätt spår
» New Nordics vd vill inte upprepa storförlusten 2007
» Stopp i maskin för New Nordic
» New Nordic förvärvar iQmedical med kosttillskottet eye q
» New Nordic fortsätter frisk expansion
» Öppning i fem nya länder för New Nordic
» New Nordic vill sälja kosttillskott för en miljard år 2011

 
 
Marknadsplats
First North
 
 
 


Karl Kristian Jensen
VD New Nordic

 
 
 
 
 

New Nordics målsättning är en omsättning på runt 200 miljoner kronor för helåret 2008.

 
 
 
 
 

 
Amerikanska CVS Pharmacy påbörjade försäljningen av Melissa i november.
 
 
Marknaden för egenvårdsprodukter uppgår till 70 miljarder kronor i USA, enligt New Nordics skattningar.
 
 
 
 
 

 
Melissa är den första produkten ur New Nordics sortiment att säljas i USA.


Melissa motverkar nervös sömn. Enligt bolaget är det ett stort problem i USA.
 
 
 
 
 
 
 
Nästa händelse
2009-02-27
Bokslutskommuniké 2008

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig