beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Free2move når avtal med världsledande entreprenadföretag 
beQuoted nyhetsbrev 2 december 2008
Free2move når avtal med världsledande entreprenadföretag
- Omstrukturerar och satsar hårt på audiokommunikation för tuffa miljöer 

Free2move har efter en tids tystnad både presenterat en ny verksamhetsinriktning och skrivit ner sina prognoser. Men det mest spännande är nog det genombrottsavtal man nått via partners med Bovis Lend Lease inom audiokommunikation för tuffa miljöer. beQuoted har ställt Free2move Holdings vd Per-Arne Wiberg mot väggen.

Genombrottsavtal med entreprenadföretag
Satsningen mot audiokommunikation har nu äntligen kommit igång. Ett avtal har tecknats under året via partners med Bovis Lend Lease, ett av världens största entreprenadföretag. Det innebär att Free2move levererar sina nya trådlösa hörselskydd, handsets och accesspunkter till ett kommunikationssystem på byggarbetsplatser.

Avtalet sköts genom de brittiska samarbetspartnerna TalkingHeadsets och PinPoint Wireless. Bolagen är systemintegratörer som använder Free2moves teknik som en del av sin lösning. Omsättningsmässigt ser det ut som om man äntligen kommit loss:

- I dagsläget ligger det initiala ordervärdet på 3,7 miljoner kronor, men det gäller bara handset. Sedan tillkommer de accesspunkter som behövs i systemet, berättar Per-Arne Wiberg för beQuoted.

Kommunikationslösningen kan bli branschstandard
Systemet CISS (Crane Integrated Safety System) är en prisbelönt kommunikationslösning för kranoperatörer för att öka säkerheten. Leveransen ska ske runt årsskiftet. Då räknar Free2move med att en rad andra aktörer också skall få upp ögonen för systemet.

- Dessutom är detta inom ett ramavtal och vi räknar med att dramatiskt öka ordern efter nyår.

Att sedan Bovis Lend Lease vd i Storbritannien, Nick Pollard, har uttalat sig i den brittiska branschtidningen Building om systemet som en framtida branschstandard är något som också kan ge en rejäl skjuts för Free2moves försäljning.

Han berättar i samma tidning att ett antal branschkollegor redan visat intresse för systemet som kommer att vara installerat på Bovis Lend Lease samtliga byggen vid halvårsskiftet 2009. Vid samma tidpunkt bedömer han att sex andra stora entreprenadföretag kommer ha anammat systemet.

Per-Arne vågar inte spekulera i hur stora affärer det skulle kunna innebära, men berättar att marknaden för arbetsplatskommunikation värderas i 10-tals miljarder Euro av större konkurrenter.

Free2move har ett teknologiskt försprång
Anledningen till att Free2move lyckats ta denna prestigefyllda order beror på den nya teknik företaget använder. Free2move kombinerar Bluetoothteknik i den bärbara utrustningen med WLAN i accesspunkterna. Det ger en bra täckning och man har en räckvidd på 500 till 1000 meter för röstkommunikation.

Att gå över till digital kommunikation är ett stort steg för en bransch som hittills använt vanliga com-radios. Den gamla tekniken har inte erbjudit möjlighet till handsfree och kommunikationen har krävt att man pratat en i taget. Dessutom kan com-radios enkelt avlyssnas. Free2moves digitala teknik har dessutom mycket bra ljudkvalitet.

- Folk har länge väntat på en lösning som vi nu har och det har blivit väldigt uppmärksammat. Vi har inte fått ut produkter i samma takt som vi upplever efterfrågan, säger Per-Arne Wiberg.

Utvecklingen och testningen av slutprodukterna har varit flaskhalsen, men nu är man färdig och hos de kontraktstillverkare man använder finns inga flaskhalsar.

- Elektroniken görs i Asien och sedan monteras slutprodukterna i Östeuropa berättar Per-Arne.

Australien – en intressant marknad
Den partner inom arbetsplatskommunikation man tidigare talat om i Australien, BlueFi Wireless, inväntar leverans av de nya produkterna så att man kan påbörja försäljning. Inga avtal är tecknade men man har fortfarande en stor tilltro till marknaden.

- Det här är också en marknad vi tror ska växa mycket under nästa år berättar Per-Arne.

Systemet bygger på samma grund som det man sålt till Bovis Lend Lease men är modifierat för restaurangbranschen. Det finns några mindre påbörjade affärer som inte tagit fart då de senaste produkterna saknas. Anledningen är de tidigare nämna flaskhalsarna i utvecklingen.

Vinstvarnar när marknaden för moduler viker
Bolagets mål om en hundraprocentig tillväxt anses inte längre nåbart och revideras därför ned. Nu tror man på en helårsomsättning på 12 - 15 miljoner kronor och ett svagt negativt resultat. Jämfört med 2007 innebär det en tillväxt på mellan 0 och 25 procent och en något mindre förlust.

Nedrevideringen av prognosen beror på ett av Free2moves tre affärsområden. Idag säljer man tre olika typer av produkter, Bluetooth-moduler, trådlösa audioprodukter och även den gamla storsäljaren seriepluggen. 

En ny generation seriepluggar har precis lanserats och är fortfarande viktig när det gäller omsättningen. Det är en industriell produkt där man helt enkelt ersatt en kabel med två ändar som trådlöst kommunicerar med varandra.

När det gäller modulerna har försäljningen börjat vika. Både på grund av konjunkturen och hård konkurrens berättar Per-Arne Wiberg.

Sist men inte minst har man de audioprodukter som Free2move ser som sin framtid. Att man dessutom går från att vara teknikleverantör för trådlösa produkter till att själv göra slutprodukten kommer också att innebära en del för lönsamheten.

- Marginalerna stiger när vi tar oss högre upp i värdekedjan, förklarar Per-Arne Wiberg och fortsätter:

- Audioprodukter är dessutom det klart största området sett till ordervolymen just nu.

Förflyttningen i värdekedjan innebär att Free2move alltmer lämnar den position de haft förut, det vill säga tillverkandet av inkråmet i trådlösa produkter. Det innebär att de moduler där försäljningen viker blir allt mindre viktiga.

Högre marginaler vill Free2move nu nå genom att leverera slutprodukten själv. I fallet Bovis Lend Lease levererar man hela headset och handset för kommunikationslösningen och inte bara ett kretskort som används i någon annans slutprodukt

För första halvåret var siffrorna:

• Nettoomsättning: 8,3 Mkr (6,4)
• Resultat efter finansnetto: 0,03 Mkr
• Vinst per aktie: 0,55 öre

Ekonomiskt sätt ser helåret ut att bli något av en besvikelse jämfört med den tidigare prognosen. Halvårsrapporten var däremot ingen större överraskning. Man vann inte det avtal med RFID-taggar till containers som skulle gett en rejäl omsättningsökning. Däremot finns det goda möjligheter att återanvända den modifierade teknik man gjort till andra lösningar.

Det andra halvåret ser ut att bli mycket svagt. Om Free2move landar i den lägsta änden av sin prognos får vi ett en omsättning under fyra miljoner, något som Per-Arne påstår är temporärt. Några nya prognoser för 2009 har man ej lämnat men man meddelar att man väntar sig en stark försäljningsökning under det kommande året.

När det gäller likviditet har läget förbättras jämfört med de 60 tusen kronor som fanns i kassan kring halvårsskiftet. Genom den befintliga kassan och krediter har man i dagsläget en klart acceptabel likviditetsnivå meddelar Per-Arne Wiberg.

Omstrukturering i ledningen
Tidigare VD i Free2move AB Marcus Österberg, avslutade sin anställning den 30 november av personliga skäl och nuvarande VD i Free2move Holding AB, Per-Arne Wiberg har även tillträtt som VD i Free2move AB.

För att stärka utvecklingen av bolaget har Peter Martinsson utsetts till vice VD i Free2move AB. Han har en bakgrund från IT-branschen där han inom i ett IT-företag arbetat inom ett antal roller, från utvecklingskonsult till företagsledare. Peter Martinson var huvudägare i PM Data med 34 anställda som förvärvades av Information Highway och var sedan regionchef på företaget fram till år 2000 med ansvar för cirka 200 konsulter. I denna roll var Peter starkt delaktig i förändringsarbetet från hårdvaruföretag till renodlat Internet-konsultföretag. Senaste åren har Peter varit verksam som styrelseordförande i eQuality Venture där han arbetat med utveckling av ett antal IT-bolag.

Under det senaste halvåret har Free2move dessutom arbetat med andra omstruktureringar, vilket enligt Per-Arne skall ge en väsentligt mindre kostnadsmassa. Det i samverkan med de nya produkternas högre marginaler skall leda till en rejäl hävstång i resultatutvecklingen under 2009.

Värderingen på 1,05 kronor och 6.313.691 aktier ger ett marknadsvärde på 6,6 miljoner kronor. En spottstyver jämfört med värdet för några månader sen och även jämfört med värdet om audiokommunikation i tuffa miljöer blir den succé man hoppas på. Det allmänna börsläget har sitt pris men med fler möjliga avtal i samma kaliber som Bovis Lend Lease så är det en lottsedel med flera bra vinstchanser.

MARTIN STRÅHLE
[email protected]
 

Tidigare publicerade artiklar om Free2move Holding:
» Bra orderingång för Free2move
» Free2move lyssnar på marknaden
» Free2move vill koncentrera produktportföljen

 
 
Marknadsplats
Nordic MTF
 
 
 
 


Per-Arne Wiberg
VD Free2move Holding

 
 
- I dagsläget ligger det initiala ordervärdet på 3,7 miljoner kronor, men det gäller bara handset.
 
 

 

CISS är ett säkerhetssystem för kranoperatörer som har goda chanser att bli en branschstandard.
 
  

 
 

Kunden Bovis Lend Lease är ett av
världens största entreprenadföretag.
 

 
 
 
Marknaden för arbetsplatskommunikation värderas till 10-tals miljarder Euro av större konkurrenter.
 
 
 
 
 
 
- Folk har länge väntat på en lösning som vi nu har, och det har blivit väldigt uppmärksammat.
 
 
 
 
Inga nya avtal är tecknade genom den Australiensiska partnern med man har fortfarande stor tilltro till marknaden.

 
- Det här är också en marknad vi tror ska växa mycket under nästa år
 
 
 
 
Prognosen för helåret har sänkts till en omsättning på 12 - 15 miljoner kronor med ett svagt negativt resultat.
 
 
 
 
Konjunkturen och konkurrens har slagit mot försäljningen av Bluetooth-moduler.
 
 
 
 
Genom att själv göra slutprodukterna istället för bara tekniken siktar man på att öka marginalerna.
 
 
- Marginalerna stiger när vi tar oss högre upp i värdekedjan.
 
 
 
- Audioprodukter är dessutom det klart största området sett till ordervolymen just nu.

 
 
De handset man bland annat levererar till Bovis Lend Lease kring årsskiftet är en av de nya slutprodukterna.

 
 

 
 
 
 
 
 
Det andra halvåret 2008 ser ut att bli svagt men bolaget förväntar sig en stark försäljningsökning under 2009.
 
 
 
 
 
 
Per Arne Wiberg tar nu även över som vd i Free2move AB. 
 
 
 
 
Dessutom tillsätts en vice VD i form av Peter Martinsson, som suttit i bolagets styrelse under en tid.
 
 
 
Högre marginaler på produkterna och mindre kostnadsmassa skall leda till en rejäl hävstång i resultatutvecklingen under 2009.
 
 
 
 
 
 
Nästa händelse
2009-02-27
Bokslutskommuniké 2008

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig