beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Reklamköparnas kostnadsmedvetenhet möjlighet för Relation & Brand 
beQuoted nyhetsbrev 1 december 2008
Reklamköparnas kostnadsmedvetenhet möjlighet för Relation & Brand
- Kärvare tider gynnar digitala kanaler som kan påvisa träffsäkerhet och mätbarhet

IRM:s senaste kvartalsrapport bekräftade trenden att de traditionella medierna tappar reklamintäkter till förmån för kostnadseffektivare digitala medier. Där står sökords- och e-postmarknadsföraren Relation & Brand med öppna armar och välkomnar prismedvetna kunder. beQuoted har träffat bolaget som trotsar finansoro och varselvåg. 

Ett kompletterande förvärv
I våras förvärvade Relation & Brand sökordsoptimeraren Net Pilots varpå en koncern med ett brett erbjudande för internetmarknadsföring skapades:

- Net Pilots arbetar med sökmotormarknadsföring och Relation & Brand med e-postkanalen. Vi lotsar trafik av intresserade människor till uppdragsgivarens webbplats och Relation & Brand levererar lösningar för den relationsbyggande kommunikationen mellan företaget och kunden, förklarar Net Pilots vd Christofer Brugge.

Och med den kompletterande lösningen står Relation & Brand-koncernen tämligen ensam i Sverige idag. Förvärvet har ökat koncernens korsförsäljningsmöjligheter och samtidigt tagit den närmare sitt mål om 80 procent repetitiva intäkter för 2009. Net Pilots intäktsstruktur bygger nämligen huvudsakligen på repetitiva intäkter.

Relation & Brand siktar på en rullande årsresultatnivå på 20 miljoner kronor under nästa år, men meddelar samtidigt att bolagets mål och strategi kommer att ses över innan årsskiftet.

Ökad prismedvetenhet gynnar internet
Enligt IRM:s statistik har reklaminvesteringarna på internet ökat stadigt under flera års tid. I dess nyligen reviderade prognos för det kommande året understryker institutet att den pågående trenden mot övergång till digitala medier accelererar till följd av lågkonjunkturen.

De totala reklaminvesteringarna spås minska, samtidigt som prognosen för internetannonsering är fortsatt positiv. IRM tror att segmentet växer med 7 procent det kommande året.

Finansoron har här öppnat ett intressant läge för Relation & Brand. Bolaget har legat långt framme i den växande kanalen. Den får nu god hjälp av en ökad medvetenhet bland reklamköparna, både vad gäller pris och funktion.

- Marknadsföring på internet är den mest kostnadseffektiva reklaminvesteringen, menar Relation & Brands vd Magnus Modin samtidigt som Christofer Brugge pekar på internetmarknadsföringens fördelar jämfört med de traditionella medierna: 

- Jämför med en hotellannons i en dagstidning, det stora flertalet som ser annonsen ska inte boka ett hotell just då. Men den som googlar (att söka på Google, beQuoteds anm) på hotell i Vasastan gör det inte för skojs skull utan har ett tydligt syfte med sin sökning.

Marknadsföringskanal med potential
Dotterbolaget Net Pilots arbetar med sökmotormarknadsföring, det vill säga kartläggning, analys och implementering av för kunden relevanta begrepp som ger hög träffsäkerhet på sökmotorer som exempelvis Google. 

- Att synas i samband med information som är relevant för sitt företag är kritiskt eftersom det bakom sökningen finns en extremt intressant kund. Det är en kund som aktivt letar efter informationen och den kunden är mycket mottaglig för budskapet, menar Christofer Brugge.

Det är på sökmotorerna som den verkliga tillväxten sker. Relation & Brand uppskattar att sökordsmarknaden växer med 70 procent i Sverige under 2008. 

Och det kanske inte är så förvånande. Förhållandet till sökmotorerna har blivit så familjärt att deras varumärken införlivats i svenska språket. Vi litar på dem som opartiska källor för bland våra sökträffar trängs allt från hobbysidor till multinationella företags hemsidor. 

Snabbväxare med begynnande växtvärk
I samband med noteringen på AktieTorget sommaren 2006 lämnade Relation & Brand prognoser för omsättningstillväxten 2006 och 2007. Den faktiska omsättningstillväxten blev högre än prognostiserat, förvärv oräknade.

Bolagets reviderade prognos för 2008 är en omsättning om cirka 25 miljoner kronor. För det fjärde kvartalet ligger omsättningsprognosen på 6 - 7 miljoner kronor.

Med anledning av de fortsatt goda utsikterna för internetannonseringen tror beQuoted att bolaget kan överträffa sin prognos med en eller ett par miljoner kronor. Det skulle i så fall innebära nästan en femtioprocentig omsättningsökning jämfört med 2007.

Samtidigt vill vi höja en varningsflagg för rörelsemarginalen. Sedan första kvartalets 15-procentiga nivå har den dalat, för att under det tredje kvartalet 2008 sjunka till 4 procent, det förvärvade Net Pilots medräknat.

Proforma-siffrorna för de tre första kvartalen 2008 blev följande:

      • Omsättning: 17,1 Mkr (10,1)
      • Resultat efter finansnetto: 0,4 Mkr (0,3)
      • Vinst per aktie: 0,04 kr (0,03) 

Aktien handlas idag till ungefär 4 kronor, vilket ger bolaget ett börsvärde om 45 miljoner kronor. På våra antaganden kan bolaget nå en vinst per aktie på 15 öre för helåret 2008, vilket innebär att aktien idag handlas till ett p/e-tal på 30.

Det kan verka dyrt men Relation & Brand växer under lönsamhet i en tillväxtbransch som nu också kan få draghjälp av lågkonjunkturen. Det är inte många företag förunnat.

JOHAN NYGREN
[email protected]
 

Tidigare publicerade artiklar om Relation & Brand:
» E-post och sökord Relation & Brands affär

 
 
Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 
 


Magnus Modin
VD Relation & Brand

 
 
 
 


Christofer Brugge
VD Net Pilots

 
 
 
 
 

 
 
Net Pilots
arbetar primärt med organisk optimering, dvs justeringar av webbplatsers källkod som leder till flera träffar i sökmotorer på utvalda sökbegrepp. 

 
Net Pilots hemsida
 
 
 

Omsättning och prognos
  

(klicka bilden för större bild) 

 
Redovisad omsättning för åren 2005, 2006, 2007 samt de tre första kvartalet 2008.

Bolagets prognos för fjärde kvartalet 2008 visas längst till höger i diagrammet.
 
 
 
 
 

 
IRM, Institutet för reklam- och mediastatistik, spår att tillväxten för internetannonsering når 7 procent under 2009.
 
 
 
 
  
Nästa händelse
2009-02-26
Bokslutskommuniké 2008

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
 
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig