beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Runaware gör nyemission för att utveckla ny plattform 
beQuoted nyhetsbrev 27 november 2008
Runaware gör nyemission för att utveckla ny plattform
- Ska möjliggöra nya tjänster och samtidigt sänka befintliga produktionskostnader  

It-bolaget Runaware genomför nu en riktad nyemission om nära 12 miljoner kronor. Kapitalet ska finansiera det fortsatta utvecklingsarbetet med en ny plattform och stärka bolagets balansräkning. beQuoted har tittat närmare på ett bolag vars långsiktiga mål är sätta en standard på en miljardmarknad.

Onlinebaserad marknadsföring
Runaware grundades 1999. Bolaget har kontor både i Göteborg och i Florida. Bolagets affärsidé är att erbjuda mjukvaruföretag lösningar för internetbaserad marknadsföring.

Bolagets kärnprodukt kallas för TestDrive. Produkten riktar sig till mjukvaruföretag som vill kunna erbjuda potentiella och befintliga kunder ett enkelt sätt att prova och utvärdera mjukvaran innan köp. Utöver detta erbjuder TestDrive möjlighet till nedladdning av mjukvara och beställningar av mjukvara på CD för utvärdering.

Runaware utvecklar även en lösning för uthyrning av mjukvara till konsumenter, kallat SaaS (Software as a Service, beQuoted anm). Tjänsten gör det möjligt att använda en mjukvara som om den vore installerad lokalt, trots att den körs från en fjärrserver över internet.

Genombrottsorder
I slutet av augusti meddelade bolaget att det fått en genombrottsorder för sin SaaS-lösning. Avtalet är värt 1,1 miljon dollar och löper över fem år.

Amerikanska analysinstitutet Gartner uppskattar att värdet på den totala SaaS-marknaden kommer passera 5,1 miljarder dollar under 2007, en ökning med 21 procent jämfört med 2006. Marknaden väntas dessutom växa med 22 procent per år de kommande fyra åren.

SaaS-lösningar riktade till företag har emellertid visat sig mer svårsålda. Nyligen meddelade Google att försäljningen av företagets online-baserade kontorsprogram Google Apps inte utvecklats så som förväntat, vilket inte bromsat andra stora aktörers insteg på marknaden. Nyligen offentliggjorde Oracle ett samarbetsprojekt med Amazon och Intel.

Investera i ny teknisk plattform
Enligt bolagets Sverigechef Emma Hjälmås är anledningen till emissionen att bolaget behöver kapital till att investera i en ny teknisk plattform. Den nya plattformen är planerad att sjösättas under det andra kvartalet 2009.

Emma Hjälmås menar att plattformen kommer öppna nya marknader för bolaget såsom SaaS. Dessutom ska den avsevärt sänka produktionskostnaden för den befintliga verksamheten.

Vidare ska emissionstillskottet användas till att stärka bolagets balansräkning, amortering av lån inräknat. Bolagets likviditet var vid tredje kvartalets utgång mycket ansträngd.

God orderingång
Fram till tredje kvartalet 2008 hade bolaget en orderingång på drygt 20 miljoner kronor. För det fjärde kvartalet räknar Emma Hjälmås med att order värda knappt 15 miljoner kronor ska trilla in. Totalt skulle det innebära en orderingång på ungefär 35 miljoner kronor för helåret 2008.

Enligt bolaget är de senaste två kvartalens orderingång rekord för bolaget. Och den goda orderingången behövs för att få upp bolagets omsättning.

Siffrorna för det tredje kvartalet 2008 visade följande:

      • Omsättning: 12,5 Mkr (16,2)
      • Resultat efter finansnetto: -1,52 Mkr (-1,49)
      • Vinst per aktie: -0,04 kr (-0,05)

Bolaget särredovisar inte siffrorna för det tredje kvartalet men uppger att vinsten för perioden uppgick till 1,5 miljon kronor. Anledningen är de order bolaget fått in den senaste tiden samt positiva valutaeffekter. Bolaget har ungefär 80 procent av sin försäljning i amerikanska dollar.

Hög ambitionsnivå och spännande potential
Trots solida plattformar och en allt starkare orderingång låter den riktiga omsättningstillväxten vänta på sig. Men med en växande orderbok ökar möjligheterna att det mönstret bryts.

Det vore önskvärt, med tanke på att merparten av kapitalet från emissionen ska användas för produktutveckling. Och vi bedömer att de redan höga utvecklingskostnaderna riskerar att bli än högre den närmsta tiden.

Runaware har kommunicerat målet att uppnå en vinstmarginal om minst 20 procent och en marknadsandel om minst 20 procent inom demonstration och marknadsföring av mjukvara online. 

Mjukvaruindustrin spenderade drygt 15 miljarder dollar på marknadsföring förra året. Av denna budget lades 12 procent på onlinemarknadsföring vilket bland annat inkluderar internetbaserade demonstrationer, nedladdning av mjukvara och distribution av demo-CDs.

Om bolaget kan nå sin målsättning om en marknadsandel på 20 procent innebär det intäkter på över 350 miljoner dollar per år. beQuoted tror att resan dit är lång men noterar samtidigt att blott en procent av denna växande marknad skulle innebära årliga intäkter på närmare 150 miljoner kronor.  

ADI KRILIC
[email protected]

 
 
Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 

 
Emma Hjälmås
Sverigechef Runaware

 
 
 
 
 
Runaware meddelade en genombrottsorder för sin SaaS-lösning i slutet av augusti.
 
 
 
Orderingången fram till tredje kvartalet 2008 låg på drygt 20 miljoner kronor.
 
 
 
 
 

 
TestDrive är Runawares kärnprodukt.
 
 
Produkten riktar sig till mjukvaruföretag som vill kunna erbjuda potentiella och befintliga kunder ett enkelt sätt att prova och utvärdera mjukvaran innan köp. 
 
 
 
 
  

 


TestDrive gör det möjligt att utvärdera applikationer direkt i sin webbläsare. 

 
 
 
 

Runawares långsiktiga mål är att uppnå en vinstmarginal om minst 20 procent och en marknadsandel om minst 20 procent inom demonstration och marknadsföring av programvara online.
 
 
 
Bolaget vill göra TestDrive till global standard för internetbaserad marknadsföring av mjukvara.
 
   
 
Nästa händelse
2009-02-27
Bokslutskommuniké 2008
 
Mer info
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida

Fakta om nyemissionen

Sista dag för teckning är torsdagen den 4 december

 

Emissionen i korthet:

  • Teckningstid 20 november - 4 december
  • Teckningskurs 0,60 kr per aktie
  • Emissionen sker med företräde för befintliga aktieägare. Sju befintliga aktier ger rätt till teckning av fyra nya aktier.
  • Emissionen uppgår till 11.821.077 kronor
  • Totalt 19.701.796 nya aktier emitteras
  • De nya aktierna motsvarar 36,2 procent av företaget
  • Styrelsen har åsatt företaget ett marknadsvärde om 20,7 Mkr före emissionen och 32,7 Mkr efter emissionen vid full teckning

  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig