beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Glycorex expanderar till fler transplantationsområden 
beQuoted nyhetsbrev 24 november 2008
Glycorex expanderar till fler transplantationsområden
- Ska finnas representerat i alla världsdelar inom två år

Glycorex planerar att expandera användningsområdet för Glycosorb-ABO till benmärgstransplantationer. Bolagets ambition är nu att finnas representerat i samtliga världsdelar inom en tvåårsperiod. Beslut från FDA för att kunna sälja Glycosorb-ABO på den amerikanska marknaden dröjer dock.

Expanderar till benmärgstransplantationer
Glycosorb-ABO har framförallt använts vid njurtransplantationer. Nästa steg blir en expansion till benmärgstransplantationer. Men det behövs mer dokumentation kring hur produkten fungerar vid benmärgstransplantationer innan en expansion kan ta fart.

Glycorex har fått en första beställning på produkten Glycosorb-ABO för benmärgstransplantation. Beställningen kommer från England. Något pris är inte offentligtgjort. Priset kommer i hög grad bero på hur många behandlingar som krävs per patient. Priset för en njurtransplantation uppgår till ungefär 130.000 kronor per patient.

Globalt genomförs 30.000 stycken benmärgstransplantationer per år medan siffran för njurtransplantationer uppgår till 27.000 stycken.

Bolaget uppger att det inom njurtransplantationer potentiellt kan öka antalet möjliga transplantationer med 50 procent. Någon motsvarande siffra för benmärgstransplantationer finns inte i dagsläget.

Förvärvar verksamhet inom cancerbehandling
Glycorex har förvärvat en verksamhet inom cancerbehandling. Enligt ordförande Nils Siegbahn förvärvades den för att få tillgång en teknologi som möjliggör helblodsbehandling.

Idag används plasmaseparatorer för att ta bort skadliga ämnen i blodet innan det förs in i kroppen igen. Den nya teknologin underlättar processen genom att filtrera bort de skadliga ämnen.

Enligt Nils Siegbahn kommer det ta upp till ett och ett halvt år innan teknologin kan integreras i nuvarande produkter. Han är dock nöjd med förvärvet:

- Vi såg det som ett ypperligt tillfälle att köpa en intressant teknologi till en billig peng.

Köpeskillingen uppgick till 6,4 miljoner kronor. Enligt Nils Siegbahn har över 100 miljoner kronor investerats i det förvärvade bolaget av de tidigare ägarna.

Följetången FDA-beslut fortsätter
Enligt vd Kurt Nilsson är bolagets ambition att finnas representerat i samtliga världsdelar inom en tvåårsperiod. I dagsläget sker bolagets försäljning till länder i Europa, Asien och i Australien.

Ansökningar är inlämnade i Kanada, några asiatiska länder och i Mexiko. Enligt bolaget väntas beslut inom några månader.

Något beslut från FDA om försäljningen på den amerikanska marknaden har ännu inte kommit. En första ansökan till FDA lämnades in för snart sex år sedan. Därefter har FDA i omgångar krävt kompletterande information för att kunna fatta beslut.

Kurt Nilsson meddelade tidigare under hösten att ytterligare en sammanställning av uppföljningsdata, begärd av FDA, ska ha varit klar under oktober månad.

Nu väntas besked från FDA inom några månader. Bolaget har dock trott på besked i olika omgångar tidigare. Senast var det vid halvårsskiftet i år.

Liten tillväxt och nollresultat
Koncernredovisning har för första gången upprättas i år efter att förvärvet av Glycoprobe AB gått igenom. Därför finns det inga jämförelsetal för koncernens bokslut. Siffrorna för koncernens nio första månader 2008 visade följande:

      • Omsättning: 21,3 Mkr (19*)
      • Resultat efter finansnetto: -0,4 Mkr (0,6*)
      • Vinst per aktie: 0 kr (-0,07*)

Moderbolaget visar samma intäkter som koncernen men kostnaderna skiljer sig åt då olika kostnader upptagits i de olika boksluten.

Tillväxten för årets första nio månader blev knappt 10 procent jämfört med motsvarande period 2007. Soliditeten ligger på 85 procent. Det innebär att bolaget har möjligheter att öka belåningsgraden för att satsa på marknadsaktiviteter, såsom upprättande av lokal representation när fler marknader öppnas.

Tredje kvartalet isolerat hade följande utveckling:

      • Omsättning: 6,4 Mkr (6*)
      • Resultat efter finansnetto: 0,2 Mkr (0,1*)
      • Vinst per aktie: 0.01 kr (-0,04*)

* Not: Jämförelsetal avser det tidigare moderbolaget.

Värderingen indikerar höga förväntningar
Trots att bolagets aktie fallit de senaste månaderna uppgår värdet på Glycorex till 600 miljoner kronor. Då försäljningen uppgår till drygt 20 miljoner kronor och resultatet är noll innebär det att marknaden har väldigt höga förväntningar på bolaget.

Visst har Glycorex stora möjligheter att växa. Det finns fortfarande ett stort antal transplantationscentra att nå ut till, närmare bestämt 95 procent av marknaden.

Om bolagets uppgifter stämmer att produkten Glycosorb-ABO kan öka antalet njurtransplantationer med 50 procent innebär det intäkter på närmare 1,8 miljarder kronor.

Möjligheterna till ökade intäkter blir inte sämre av att bolaget vill expandera till benmärgstransplantationer.

Beslut från FDA viktigt
Sammantaget tycker beQuoted att för den som har tålamod är Glycorex en intressant aktie värd att hålla ett öga på. Processen att få igenom alla beslut tar väldigt lång tid. Man bör dock följa beslutet från FDA noga. Ett avslag där kan få aktien att falla.

ADI KRILIC
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Glycorex:
» Glycorex närmare amerikanskt besked
» Positivt resultat före avskrivningar för Glycorex
» Glycorex förbereder breddning av verksamheten
» I väntans tider för Glycorex
» Första kvartalet med plusresultat för Glycorex
» Glycorex dubblade omsättningen fjärde kvartalet 2006
» Glycorex försäljning under oktober den högsta hittills

 
 
Marknadsplats
NGM
 
 
 

 
Kurt Nilsson
VD Glycorex

 
 
 
 
 
Glycorex vill expandera användningsområdet för Glycosorb-ABO till att även omfatta benmärgs-
transplantationer.
 
 
 
Bolaget har fått en första beställning på Glycosorb-ABO för benmärgstransplantation från England.
 
 
 
Globalt genomförs 27.000 njurtransplantationer och 30.000  benmärgs-
transplantationer per år.
 
 
 
Varje njurtransplantation kan spara 5 miljoner kronor jämfört med alternativa behandlingar såsom dialys.
 
 
 
55 transplantations-
centra
i 18 länder har använt bolagets produkt.
 
 
 
Kurt Nilsson menar att det globalt finns 1.000 center som skulle kunna använda bolagets produkt.
 

 
 
 

 
 
Fortsatt väntan på beslut från FDA. Bolaget uppger att de hoppas på besked inom några månader.
 
 
USA är den enskilt
största marknaden och svarar för nästan hälften av alla transplantationer i världen. 
 
 
Förutom USA
väntar bolaget på besked om beslut i Kanada, Mexiko och några asiatiska länder.
 
 
 
En av Glycorex tidigare storägare och tillika en av världens rikaste personer, Mohamed Al Amoudi, har sålt av stora delar av sitt innehav i bolaget.
 
 
 
 
 
 
Nästa händelse
2009-02-06
Bokslutskommuniké 2008
 
 
Mer info
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig