beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Guideline växer med nya samarbetspartners 
beQuoted nyhetsbrev 21 november 2008
Guideline växer med nya samarbetspartners
- Vd optimistisk till nya samarbeten med Atlas Copco Secoroc och Kobold Services

Mycket har hänt sedan vi senast skrev om Guideline. Dotterbolaget Malå Geoscience har fått en ny vd och en ny teknisk plattform inom hydraulisk bergspräckning har utvecklats. Under sommaren och hösten har bolaget tecknat flera nya samarbetsavtal, bland annat med Atlas Copco Secoroc.

Nya verksamhetsområden och nya partners
Dotterbolaget Guideline växte fram som ett utvecklingsbolag med fokus på positionsbestämning av borr. I somras breddades bolagets tekniska plattform med en lösning för övervakning av hydraulisk bergspräckning. 

Den nya plattformen innebär ett insteg på en marknad som bolaget bedömer kan växa till en miljardmarknad. Enligt analysföretaget Spears & Associates uppskattningar omsatte den underliggande marknaden för hydraulisk bergspräckning 85 miljarder kronor förra året. 

Den övervakningsteknik Guideline nu utvecklar i samarbete med kanadensiska Kobold Services är en tredimensionell visualisering med modesta krav på sensorspridning, logistik och personal. Applikationen bygger på samma grundteknik som Guidelines metod för positionsbestämning av borr.

Peter Hjorth bedömer potentialen i det nya verksamhetsområdet som kanske större än den för positionsbestämning av borr. Han pekar på en lättare konkurrenssituation och en fördelaktigare marknadsstruktur för en liten aktör som Guideline:

- Vi ser det som relativt jungfrulig mark och jag tror att vår lösning har stor potential att utvecklas till en kommersiell produkt med god konkurrenskraft. Det finns konkurrerande tekniker men de är dyra, mycket personalintensiva och förutsätter en tung logistik, säger han och fortsätter:

- Vår lösning bygger på betydligt färre sensorer nyttjas än i konkurrenternas lösningar. Sensorerna mäter in området i realtid och kan visualisera sprickan nere i berggrunden med några sekunders fördröjning till borroperatören. På så vis kan arbetet fortskrida tills sprickzonen ser bra ut.

Tester på den kanadensiska prärien
Fälttesterna, som även till viss del innefattar positionsbestämning av borr, genomförs i samarbete med Kobold Services i Kanada. På plats arbetar parterna med prospekterande oljebolag. Och Peter Hjorth är påtagligt nöjd över hur samarbetet utvecklats så här långt:

- Vi kommer att fortsätta med våra utvärderingar under vintern och in på nästa år. De preliminära testresultaten ser lovande ut och samarbetet med Kobold har gett oss ingångar till större amerikanska och kanadensiska oberoende oljebolag.

Guideline lämnade in en patentansökan för övervakningstekniken i Sverige, USA och Kanada i slutet av augusti och Peter Hjorths förhoppning är att utvärderingarna ska leda fram till en intäktsgenererande produkt under nästa år. 

Nytt samarbete med Atlas Copco
Nyligen meddelade Guideline att det tecknat ett avtal med borrutrustningsföretaget Atlas Copco Secoroc. Avtalet omfattar ett samarbete kring tester och utveckling av Guidelines seismiska teknik för användning tillsammans med Atlas Copco Secorocs borrutrustning.

Verkstadskoncernen Atlas Copco har sedan länge en ledande position inom gruvborrning men växer nu även inom prospekteringsborrning avseende såväl gas- som oljeborrning. Atlas Copco Secoroc ingår i divisionen för borrteknisk utrustning. Intäkterna från gruvbolagen utgör närmare en femtedel av koncernens omsättning.

Peter Hjorth kan i dagsläget inte kommentera samarbetet ytterligare men säger att han är nöjd med hur det har utvecklats så här långt.

Utvecklingen i nyförvärvade dotterbolaget Malå Geoscience
Guideline-koncernens andra dotterbolag, markradarspecialisten Malå Geoscience, har fortsatt utvecklas bra med ett flertal viktiga order på radarutrustning till tillväxtmarknaderna i bortre Asien.

- Malås försäljning drabbades inte särskilt hårt under den förra lågkonjunkturen och vi hoppas att bolaget även klarar den nuvarande marknadsoron på ett lika bra sätt. Försäljningen första halvåret 2008 var bättre än motsvarande halvår förra året, säger Peter Hjorth och fortsätter:

- Bolaget har en bra geografisk spridning och många lösningar som är relativt konjunkturokänsliga.

En förklaring är det stora antalet infrastrukturprojekt som löper på i bortre Asien, varav merparten måste utföras, finansoro eller inte. Det handlar exempelvis om vägunderhåll och broinspektioner. En annan förklaring ligger enligt Peter Hjorth i dess erbjudanden till den akademiska världen:

- Malås produkter på geofysiksidan går bra och vi ser en god efterfrågan på markradarlösningar från bland annat polarforskningen.

Ny vd med expansion i fokus
I somras rekryterades Niclas Ingemarsson som ny vd för Malå. Han har tidigare erfarenheter från bland annat ett amerikanskt vattenteknikbolag som under hans ledning utvecklats starkt de senaste åren. 

Peter Hjorth berättar att Guideline-koncernen sett ett behov av att hitta en person med erfarenhet av organisationsbyggande och förvärv för Malå Geosciences räkning. Samtidigt påtalar han ett koncernbehov av tydligare ledning: 

- Vår tanke var att Malå Geoscience kan komma att växa organiskt och genom förvärv. Och det finns mycket att göra där. Med rekryteringen av Niclas kan jag koncentrera mig på de koncernövergripande frågorna som finansiering och nya förvärvsmöjligheter medan han tar den operativa rollen i Malå.

Viktig tillväxtstrategi
Och tillväxtstrategin för Malå Geoscience är viktig eftersom dotterbolaget är Guideline-koncernens intäktsgenererande motor i dagsläget. Rörelsemarginalen har pendlat runt 10 procent de senaste åren.

Vi tror att utvecklingen kommer att stå sig hyfsat även i år. Koncernens omsättning för helåret 2008 bör då landa på 70 miljoner kronor med ett rörelseresultat runt 5 miljoner kronor, under förutsättning att inte kostnaderna skenar andra halvåret.

På den prognosen handlas aktien till ett p/e-tal på 23 för helåret 2008. Dyrt kan tyckas, men vi anser att Guideline i första hand ska betraktas som ett utvecklingsbolag som förvärvat en vinstdrivande rörelse. Och med förvärvet anser man sig kunna nå såväl tekniska som affärsmässiga synergier på sikt.

I ena vågskålen väger därmed en stabil verksamhet, i den andra en utvecklingsdel med potential och osäkerhet. Aktiemarknaden tycks ha diskonterat en fortsatt lång resa till kommersiellt genombrott för någon av Guidelines tekniker men Peter Hjorth tror att det kan komma redan nästa år:

- Chanserna är mycket goda och vårt mål för Guideline-delen är att nå positivt kassaflöde och rörelseresultat på månadsbasis före slutet av 2009. Vi siktar på att nå nära ett nollresultat för helåret 2009.

Aktien handlas nu till 3 kronor. Börsvärdet uppgår till 74 miljoner kronor, vilket är i nivå med köpeskillingen för Malå Geoscience. beQuoted anser att en försiktig värdering är befogad men vi tror att Guidelines tekniska plattformar inrymmer en betydligt större ekonomisk potential än aktiekursen återspeglar i dagsläget.

En annan faktor som kan tala till bolagets fördel är det volatila oljepriset. Sedan toppen tidigare i år har priset mer än halverats, vilket torde öka oljeproducenternas kostnadsmedvetenhet och intresse för produkter som kan effektivisera deras produktion.

På måndag släpps rapporten för det tredje kvartalet. Då får vi möjligtvis fler nyheter kring Guidelines utvecklingsprojekt och siffror på utvecklingen i Malå Geoscience.

JOHAN NYGREN
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Guideline:
» Guideline köper Malå Geoscience som är världsledande inom markradar
» Guideline en dubblare enligt amerikanskt analyshus
» En position i Guideline Oil Drilling Technology

 
 
Marknadsplats
NGM
 
 
 


Peter Hjorth
VD Guideline Oil Drilling Technology

 
 
 
 
Bolagets tekniska plattform har breddats med en lösning för övervakning av hydraulisk bergspräckning.

 
Hydraulisk bergspräckning är en metod för att skapa sprickzoner kring borrhålet.
 
 
Sprickzonerna används för att sammanbinda fickor av gas eller olja till reservoarer och för att öka flödet till borrhålet och därmed borrhålets produktionskapacitet.
 
 
 
 

 
 
Malå GeoScience är världsledande inom markradar.
 
 
Marknadsandelen uppskattas till drygt 20 procent. 
 
 
Malå Geoscience har funnits i sin nuvarande form sedan 1990-talet, men har rötter i Statens Geologiska Undersökningar från 1930-talet.

 
 
 
 
 

 
Bolagets produkter är möjliga att använda även i mer otillgängliga miljöer. 

 
 
 
 

 
Till byggbranschen erbjuder Malå Geoscience en lösning kan användas för att identifiera armeringsjärn betongkonstruktioner.
 
 
 
 
 
Array-systemet används för att leta efter arkeologiska lämningar.
 
 
 
- Vi ser en god efterfrågan på markradarlösningar från bland annat polarforskningen.
 
 
 
 
 
Nästa händelse
2008-11-24
Delårsrapport Q3 2008

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig