beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Räntekostnader raderar ut halva vinsten för Carl Lamm 
beQuoted nyhetsbrev 20 november 2008
Räntekostnader raderar ut halva vinsten för Carl Lamm
- Bolaget behöver förvärva klokt för att säkerställa tillväxtmål

I våras genomgick Carl Lamm en rekapitalisering. Den innebar att skuldbördan ökade med 250 miljoner kronor. När marknaden står still behöver bolaget förvärva för att säkerställa sina tillväxtmål. För att inte räntekostnaderna ska radera ut hela vinsten behöver Carl Lamm förvärva klokt.

Knoppa av Carl Lamm
M2 Capital Management, Nove Capital och Straumur Burdaras köpte stora aktieposter i IT-bolaget Scribona under 2005. I slutet av det året  kontrollerade trojkan tillsammans mer än 40 procent av aktiekapitalet i Scribona.

Förutom att försöka vända Scribonas långvariga förlusttrend (har visat vinst en gång sedan 2001) ville aktieägarna även kapitalisera på det vinstgivande dotterbolaget Carl Lamm. En avknoppning stod för dörren.

Vid en extra bolagsstämma i december 2005 beslutades att Carl Lamm skulle förberedas för utskiftning till aktieägarna. Sedan 2006 är bolaget noterat på Stockholmsbörsen.

Rekapitalisering
De större aktieägarna i Carl Lamm nöjde sig dock inte med det. För att ytterligare kapitalisera på bolaget togs under våren 2008 beslut om att Carl Lamm skulle rekapitaliseras. Enligt bolaget var syftet att skapa en effektivare kapitalstruktur genom en högre nettoskuldsättning.

Tidpunkten att genomföra rekapitaliseringen var kanske inte den bästa då rådande finanskris skördar sina offer. Processen slutfördes dock i somras och skuldbördan ökade med 250 miljoner kronor. Kapitalet skiftades ut till aktieägarna.

Enkelt uttryckt innebar processen att ett nytt bolag, Carl Lamm Holding, skapades och förvärvade det gamla Carl Lamm.

Högre skuldsättningsgrad kan påverka tillväxtmål
Carl Lamms uttalade strategi och målsättning är att växa dubbelt så snabbt som marknaden. Prognosen för det brutna räkenskapsåret 2008 / 2009 (brutet räkenskapsår på grund av rekapitaliseringen) är en omsättning på 1,2 miljarder kronor och en tillväxt på 12 procent.

Således ska omsättning uppgå till 1,35 miljarder kronor 2009 / 2010. För rullande tolv månader ligger omsättningen på strax under 1,1 miljarder kronor. Rörelsemarginalen bedöms öka successivt för att nå 8 procent räkenskapsåret 2010 / 2011.

Trots en trög marknaden som en följd av lågkonjunkturen låter ledningen för Carl Lamm målsättningen vara kvar. Målsättningen om 12 procent i tillväxt kan dock bli tuff att nå då Carl Lamm själva gör bedömningen att marknaden inte visar någon tillväxt. 

Enligt bolaget har det inlett diskussioner om olika affärsmöjligheter vilket, kan tolkas som att bolaget ser över möjliga förvärvsmöjligheter. Förvärvsplanerna i sig är inget märkvärdigt om det inte hade varit för de 250 miljoner kronorna som bolaget redan ökat skuldbördan med.

Resultat efter finansnetto negativt för första gången
När nu skuldbördan ökat, har räntekostnaderna följt med. Det märks i rapporten för det första kvartalet 2008 avseende perioden 1 juli till 30 september 2008. För första gången sedan 2005 blev resultat efter finansnetto negativt. Siffrorna blev följande:

      • Omsättning: 213,9 Mkr (206,1)
      •
Resultat efter finansnetto: -3,8 Mkr (0,5)
      • Vinst per aktie: -0,20 kronor (-0,03)

Rörelsemarginalen har dock ökat med en halv procentenhet jämfört med motsvarande period 2007.

Inget utrymme för felsatsningar
Carl Lamm har länge varit ett vinstgivande bolag. Från 2002 till 2005 låg helårsvinsten i snitt på 25 miljoner kronor. Förra året var helårsvinsten uppe i 35 miljoner kronor. Det beror främst på att Carl Lamm sedan 2006 bedrivs som ett självständigt bolag.

Som en följd av rekapitaliseringen uppgår de räntebärande skulderna till drygt 300 miljoner kronor. Om räntan för lånen ligger kring 7 procent innebär det att drygt halva Carl Lamms vinst raderas ut enbart av räntekostnader.

För att säkerställa sina tillväxtmål och samtidigt bibehålla en god vinstnivå måste Carl Lamm förvärva med precision. Således blir det än viktigare att förvärva framgångsrika och vinstgivande bolag för att kunna betala räntekostnader, amortera av lån och ha utdelning till aktieägarna. Det finns inget utrymme för felsatsningar.

Kan finnas fallhöjd
För rullande tolv månader ligger vinsten per aktie på 2,80 kronor. Det ger en rörelsemarginal på drygt 5 procent och en vinstmarginal på 3 procent. Om tre år ska Carl Lamm nå målsättningen 8 procent i rörelsemarginal.

Om bolaget kan höja rörelsemarginalen med en procentenhet per år innebär det att rörelsemarginalen för det brutna räkenskapsåret 2008 / 2009 ska upp till 6 procent.

Om vi antar att Carl Lamm under året lånar ytterligare 100 miljoner kronor till förvärv innebär det att räntekostnaderna ökar till 28 miljoner kronor. Vinstmarginalen hamnar således åter på 3 procent för 2008 / 2009. Vinst per aktie hamnar på strax under 3 kronor med ett p/e-tal på 14.

För att inte rekapitaliseringen ska hämma Carl Lamms tillväxtmål under bibehållen vinstnivå måste bolaget förvärva klokt. Om bolaget inte lyckas med det är det vår bedömning att det finns fallhöjd i aktiekursen.

ADI KRILIC
[email protected]

 
 
Marknadsplats
Stockholmsbörsen
 
 
 

 
Hans Johansson
VD Carl Lamm Holding

 
 
 
IT-bolaget Carl Lamm
bildades 1917 i Malmö. Grundaren Carl Lamm ville sälja utrustning för dåtidens moderna kontor.
 
 
 
Över 90 år senare är affärsidén att vara en komplett IT-leverantör inom dokument- och informationshantering.
 
 
 
Bolagets säte återfinns i Solna och det har 550 anställda.
 
 
 

 
Bland kunderna återfinns bolag som exempelvis  Volvo, SCA och NCC. 
 
 
 

 
Ricoh, Samsung och HP är exempel på bolag som Carl Lamm har distributionsavtal med.

 
 
 
Räntekostnaderna raderar ut en tredjedel av Carl Lamms vinst.
 
 
 
För att säkerställa tillväxtmål och bibehålla god vinstnivå behöver Carl Lamm förvärva klokt.
 
 
 
2007 delade bolaget ut 2,50 kronor per aktie.
 
 
 
 
 
Nästa händelse
2009-02-12
Delårsrapport
2008-07-31 till 2008-12-31
 
 
Mer info
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig