beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Break-even nås nästa år tror MedicPen 
beQuoted nyhetsbrev 19 november 2008
Break-even nås nästa år tror MedicPen
- Bolaget har fått sin första provorder

MedicPen har fått en första provorder för produkten Clinic. Försäljningen ska komma i gång på allvar under nästa år. Då räknar även bolaget med att nå break-even. beQuoted har tagit en titt MedicPen vars aktie har en möjlighet att tiodubblas om bolagets egna prognoser slår in.

65 miljoner kronor i försäljning inom två år
I maj lämnade bolaget en första prognos om framtida omsättning och resultat. Den har nu vd Cristian Hallin reviderat ned. Omsättningen för 2008 ska uppgå till 0,1 miljoner kronor istället för 0,75 miljoner kronor.

För 2009 gäller 8 miljoner kronor i omsättning istället för 10 miljoner kronor. För 2010 är prognosen oförändrad. Då ska omsättningen uppgå till 65 miljoner kronor med ett rörelseresultat före avskrivningar på 26 miljoner kronor.

Enligt Cristian Hallin är anledningen till den reviderade prognosen att införsäljningsperioden tagit längre tid än planerat.

Break-even under nästa år
Enligt Cristian Hallin är förhoppningen att break-even ska uppnås under senare delen av 2009:

- Break-even ligger lite högre än 8 miljoner kronor i omsättning. När vi når break-even nivån beror dock på hur aggressiva vi är när det gäller marknadsaktiviteter. Sådana ätgärder kostar en del. 

Cristian Hallin vill inte gå närmare in på hur stor kostnadsposten marknads- och säljinsatser är. Han menar dock att den utgör en större del av bolagets likviditetsbudget.

Enligt Cristian Hallin måste MedicPen sälja strax under 10.000 enheter per år för att nå break-even. Försäljningen ska vara jämt fördelad mellan produkterna Clinic, som vänder sig till läkemedelsindustrin, och Classic, som vänder sig till privatmarknaden.

Marginalerna är dubbelt så stora för Clinic jämfört med Classic. Anledningen är att bolaget får ut ett mervärde när de säljer till läkemedelsindustrin i form av olika tjänster kopplade till mjukvaran kring produkten.

Första provordern kommer från Sverige
MedicPen har erhållit en första provorder om produkten Clinic. Beställaren är Adxto, ett svenskt bolag med säte i Stockholm.

Adxto är ett så kallat CRO-bolag, Contract Research Organisation. Det genomför kliniska prövningar gentemot läkemedelsindustrin.

Cristian Hallin menar att ordern visserligen är liten men väldigt betydelsefull för bolaget:

- Vi ser Adxto som en långsiktig och strategisk viktig samarbetspartner för att komma ut på den svenska marknaden. Ordern är även väldigt viktig som referens i det fortsätta införsäljningsarbetet.

Resultat från samarbeten inom sex månader
Schweiziska Ren, med kopplingar till Mellanöstern och Indien, och Armitek Medical, verksamma i Turkiet, är två återförsäljare MedicPen lyckats knyta till sig.

Enligt Cristian Hallin genomför bolagen marknadsbearbetningar på respektive marknad. Han hoppas att försäljning ska komma igång inom kort:

- Vi hoppas se resultat inom 6 månader. Det gäller båda återförsäljarna.

Asien en viktig marknad
Enligt Cristian Hallin är bolaget på frammarsch i Danmark. Där pågår säljaktiviteter nästan dagligen. I Tyskland ser bolaget över vilka tänkbara samarbetspartners som finns i landet.

MedicPen är även på framfart i Asien. Cristian Hallin var nyligen i Singapore och träffade en potentiell samarbetspartner:

- Vi för förhandlingar med ett bolag. Vi hoppas att förhandlingarna ska vara slutförda inom några veckor.

Den Asiatiska marknaden är särskilt viktig då många kliniska prövningar flyttas dit. Det beror på att det finns ett mycket större befolkningsunderlag i Asien vilket gör det lättare att hitta folk till kliniska prövningar.

Införsäljningen av produkterna Clinic och Classic gäller på samtliga marknader.

Övergår till kalenderår
MedicPen ska gå från brutet räkenskapsår till kalenderår. Det innebär att innevarande räkenskapsår är förlängt och löper från 1 september 2007 till 31 december 2008.

Fram till den sista september 2008 har bolaget inte haft någon försäljning. Ordern från Adxto kom efter periodens utgång.

Följande siffror presenteras för perioden 1 september 2007 till 30 september 2008:

      • Omsättning: 0 Mkr (0*)
      • Aktiverat arbete för egen räkning: 0,1 Mkr (0,66*)
      • Resultat efter finansnetto: -3,8 Mkr (-1,3*)
      • Vinst per aktie: -0,25 kr (-0,17*)

* Jämförelsetal avser perioden 1 september 2006 till 31 augusti 2007.

Kassan uppgår till 6 miljoner kronor och soliditeten är på 90 procent. Om vi bortser från sommarens nyemissionen var kassaflödet för den senaste 13-månadersperioden -7,6 miljoner kronor. För att MedicPen ska hålla sig flytande behöver intäkter börja trilla in under nästa år.

Införsäljningen kan ta tid
Införsäljning av produkter relaterade till läkemedel och läkemedelsindustrin tar tid. Det ser vi inte minst i Glycorex, där bolaget efter flera års kämpande med införsäljning till olika transplantationscentra nu börjar se fler dörrar öppnas i snabbare takt. Inga jämförelser i övrigt.

Den främsta anledningen är att de flesta aktörerna inom läkemedelsbranschen inte är villiga att byta ut fungerande metoder. De behöver konkreta bevis för att en ny metod fungerar bättre och att den inte är skadlig för patienterna.

Således är det viktigt för bolaget att bygga upp en referenslista för att försäljningen ska kunna ta fart.

Chans till mångdubbling
Om MedicPen lyckas pricka sina prognoser finns det en enorm potential i aktien. För 2010 beräknas rörelseresultatet före avskrivningar uppgå till 26 miljoner kronor eller 1,60 kronor per aktie. Hur stor vinsten blir beror till stor del på vilken takt MedicPen väljer att ta upp avskrivningarna till.

Om vi antar att vinsten per aktie för 2010 års prognostiserade resultat hamnar på 0,80 kronor ger det ett p/e-tal under 2 baserat på dagens aktiekurs.

MedicPen kan med andra ord vara en mångdubblare. Men det är dock långt ifrån alla bolag som lyckas pricka sina prognoser. Tills vidare ser beQuoted aktien som en spännande lottsedel.

ADI KRILIC
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om MedicPen:
» MedicPen redo för marknaden

 
 
Marknadsplats
Aktietorget
 
 
 

 
Cristian Hallin
VD MedicPen

 
 
 
 
 

 
MedicPen har fått en första provorder från Adxto gällande produkten MedicPen Clinic.
 
 
 
Enligt Cristian Hallin
är ordern liten men strategiskt betydelsefull. Bolaget kan använda ordern som referens i det fortsatta införsäljings-
arbetet
 

 
 
 

 
MedicPen Classic, bolagets andra produkt, vänder sig till privatmarknaden.
 
 
 
 

 
MedicPen förhandlar nu om samarbete med ett singaporeanskt bolag.

 
 
Den asiatiska marknaden är viktig då många kliniska prövningar förläggs dit. Anledningen är det stora befolkningsunderlaget.
 
 
 
 
MedicPen ska gå från brutet räkenskapsår till kalenderår. Det innebär att innevarande räkenskapsår är förlängt och löper från 1 september 2007 till 31 december 2008.
 
 
 
 
Förhoppningen från bolagets sida är att nå en omsättning på 65 miljoner kronor i omsättning och 24 miljoner kronor i vinst inom två.
 
 
 
Om MedicPen kan nå den prognosen finns det en möjlighet att bolagets aktie tiodubblas. P/e-talet på prognosen understiger 1.
 
 
 
 
 
Nästa händelse
2009-02-12
Bokslutskommuniké 2007 / 2008

Förlängt räkenskapsår
2007-09-01 till 2008-12-31

 
Mer info
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig