beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Välfyllda lager hos Empire  
beQuoted nyhetsbrev 13 november 2008
Välfyllda lager hos Empire
- Bolaget laddar inför den viktiga julhandeln

Det tredje kvartalet 2008 var lönsamhetsmässigt tufft för Empire men nu befinner sig bolaget i det fjärde kvartalet, som brukar vara det starkaste. När bolaget anställde Magnus Nylander lades den sista pusselbiten för försäljning i Spanien, där bolaget nu bygger upp en distributionsplattform.

Landschef anställd för Spanien
Magnus Nylander kommer att ansvara för SodaStreams lansering i Spanien. Han har tidigare varit marknadschef på Coca Cola och är sedan flera år tillbaka bosatt i Spanien.

Sedan tidigare är det sagt att försäljningen ska komma igång vid jul.

- Det enda som återstår är att bygga upp en distributionsplattform i Spanien. Vi jobbar på det genom att göra kundbesök, berättar Johan Kalling för beQuoted.

Enligt Johan Kalling kommer den spanska verksamheten kräva en kapitalbindning på cirka 5 miljoner kronor.

Produktion i känsligt område
Nyligen framkom uppgifter att tillverkaren av SodaStream, Soda-Club, producerat vissa delar av maskinen samt kolsyrepatroner på Västbanken. Ett område som Israel ockuperat i strid med folkrätten.

Empire är noga med att poängtera att de själva inte har några fabriker eller tillverkning av SodaStream utan enbart är distributör av produkten.

Vd Johan Kalling tror inte att uppgifterna kommer påverka försäljningen av SodaStream.

- Nej, det tror jag inte. Vi har agerat snabbt i frågan och den är redan utredd. Soda-Club har lovat att flytta produktionen av våra produkter från Västbanken.

Fler lokomotiv efter julhandeln
SodaStream-maskinen har varit Empires lokomotiv. Nu finns det möjlighet att ytterligare en produkt ska utvecklas till en storsäljare, kaffemaskinen Caffitlay.

Empire meddelade redan i september att den första beställningen av Caffitaly var slutsåld. Förhoppningen var att nästa parti skulle finnas tillgängligt till julhandeln. Johan Kalling meddelar att produkterna istället kommer finnas på plats tidigast i slutet av december.

Under första kvartalet 2009 ska man även börja sälja Caffitaly i Norge och Finland. Hittills har den enbart sålts i Sverige och Danmark.

Lanseringen av den nya SodaStream-maskinen Genesis är framflyttad till januari eller februari. Tidigare var det tänkt att den skulle finnas på plats i november eller december. Leveranserna är säkrade, enligt Johan Kalling.

Försämrat resultat trots tillväxt
Under de första nio månaderna 2008 låg tillväxten nära 60 procent. Lönsamheten har dock försämrats jämfört med motsvarande period förra året.

De första nio månaderna hade följande utveckling:

      • Omsättning: 284 Mkr (180,5), +57%
      •
Resultat efter finansnetto: 13,8 Mkr (15,1), -9%
      • Vinst per aktie: 1,05 kronor (1,19), -11%

Siffrorna för tredje kvartalet isolerat:

      • Omsättning: 160,1 Mkr (83,4), +27%
      •
Resultat efter finansnetto: 6,3 Mkr (7,9), -21%
      • Vinst per aktie: 0,47 kronor (0,62), -24%

Både rörelse- och vinstmarginalerna har backat med nära 4 procentenheter under tredje kvartal jämfört med motsvarande period förra året. Bolaget är därmed en bit från målet om en vinstmarginal på 10 procent.

Minskad efterfrågan och försäljningsvolym inom vissa produktsegment (hushållsmaskiner och hårvårdsprodukter) har dragit ned resultatet.

Johan Kalling uppger att bolaget även tagit kostnader för att öka personella resurser för främst marknads- försäljnings- och servicerelaterade befattningar. Det finns även planer på att ändra produktutbudet.

- Vi håller på med en analys av detta.  Mer information kommer i början på nästa år.

Hög kapitalbindning
Kapitalbindningen i form av varulager uppgick vid tredje kvartalets slut till nästan 120 miljoner kronor. Vid samma period förra året var kapitalbindningen 45 miljoner kronor. Enligt Johan Kalling har detta medfört en ökad kostnad på 0,6 – 1 miljon kronor för det tredje kvartalet.

Anledningen till varulagrets storlek är att bolaget vill säkra leveranserna för fjärde kvartalet. Beställningarna från bolagets sida blev dock alltför optimistiska. För att komma till rätta med kapitalbindningen har bolaget satt in ett åtgärdsprogram.

Enligt Johan Kalling är målsättningen att ligga på mellan 40 - 60 miljoner kronor om man bortser från perioder när Empire behöver ladda upp inför starka tillväxtmånader som det fjärde kvartalet.

Låg värdering
Det står mycket på spel för Empire under årets julhandel. Det finns ett stort lager som måste säljas. Helst ska det ske till ordinarie priser.

beQuoted behåller dock prognosen om 30 procents tillväxt och en vinstmarginal på cirka 5 procent för helåret 2008. Därmed tror vi att Empire kommer nå sitt mål om minst 400 miljoner kronor för 2008. Det ger en vinst per aktie strax över 2,50 kronor och ett p/e-tal på 3,5.

Fjärde kvartalet, det starkaste till följd av julhandeln, borde kunna hålla uppe vinstmarginalen. Förra året visade fjärde kvartalet en tillväxt på 89 procent, medan vinstmarginalen låg på 8 procent.

Även om lågkonjunkturen sätter sina spår i handeln borde den inte bli så kraftig att vinstmarginalen för helåret hamnar under 5 procent. För rullande tolv månader ligger vinstmarginalen på 6,5 procent.

Utlandssatsningar viktiga för Empires fortsatta framgångar
Utlandsstagningar och satsningen på kaffemaskinen Caffitaly är viktiga för att parera Empires beroende av den svenska marknaden och SodaStream-maskinerna.

Johan Kalling tror dock starkt på SodaStream och har reviderat upp den potentiella marknaden från en miljon till två miljoner maskiner i Sverige.
Närmare en halv miljon enheter har hittills sålts i Sverige. Sverige står för 90 procent av Empires totala omsättning.

Kaffemaskinen Caffitaly kan minska beroendet av SodaStream även om konkurrensen kan bli hård. Det beror till stor del på vilken prisklass kaffemaskinen hamnar i.

Sammantaget tycker vi inte att dagens värdering speglar bolagets vinstpotential. En småbolagsrabatt är befogad, i synnerhet i oroliga börstider, men p/e 3,5 är väl snålt för ett bolag med hög tillväxt under lönsamhet.

ADI KRILIC
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Empire:
» Empire laddar för hösten
» Empire hoppas på fortsatta framgångar med ny kaffemaskin
» Empire fortsatt bra, trots osäkerheten i detaljhandeln
» The Empire ökar vinsten i snabb takt
» The Empire till p/e 9 på 2007 års vinst
» Stark start på 2007 för The Empire

 
 
Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 

 
Johan Kalling
VD Empire

 
 
 
 
 
 

 
Kaffemaskin från Caffitaly. Empire kallar maskinen för CupiCup.
 
 
 
Första beställningen på 5.000 kaffemaskiner sålde snabbt slut enligt Empire.
 
 
 
Nästa parti kommer vara tillgängligt under december eller början av januari.
 
 
 
 

 
Genesis, den nya SodaStream-maskinen ska lanseras under januari eller februari .
 
 
 
 

 
Magnus Nylander har anställts som Country Manager i Spanien. Han har tidigare bland annat varit marknadschef för Coca Cola.
 
 
 
Bolaget bygger upp en distributionsplattform i Spanien. 
 
 
 
Kapitalbindningen är hög och uppgår till 120 miljoner kronor. Det kan jämföras med 45 miljoner kronor vid samma period förra året.
 
 
 
Med ett p/e-tal på 3,5 anser beQuoted att Empire är för lågt värderad. 
 
 
 
 
 
 
Nästa händelse
2009-02-19
Bokslutskommuniké 2008

Mer info
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig