beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Önskefotos tillväxt står och stampar 
beQuoted nyhetsbrev 30 oktober 2008
Önskefotos tillväxt står och stampar
- Trots bredare produktutbud och utlandssatsning

Det tredje kvartalet bjöd inte på några större överraskningar. De stora säsongsvariationerna består men satsningar på ett bredare produktutbud ska få bukt på problemet. Den internationella satsningen ska koncentreras till Storbritannien. beQuoted har pratat med bolagets ordförande Göran Nordlund.

Säsongsvariationerna består
Önskefotos stora säsongsvariationer håller i sig och bolaget är nu i sitt historisk sett starkaste kvartal, årets sista med den viktiga julhandeln.

Enligt ordförande Göran Nordlund är ett breddat produktutbud ett sätt för bolaget att jämna ut säsongsvariationerna. Nya produkter som fotoböcker, canvas och kalaspaket har lanserats under året. Satsningen på den här typen av produkter till konsumenter kommer att fortsätta.

- Vår plats är att sälja till konsumenter. Historiskt har det funnits kunder som beställt mycket bilder efter semesterperioder. Det är något vi kan jobba vidare med och ett annat sätt att få bukt på säsongsvariationerna.

Satsningen på Storbritannien prioriteras
För två år sedan påbörjade Önskefoto en internationell lansering av bolagets produkter. Då genomfördes de första provförsäljningarna i Storbritannien, Nederländerna och Frankrike. Därefter slipades budskapen och kanalerna till kunderna.

Förra året genomfördes den egentliga satsningen. Av de tre marknaderna hade Storbritannien det bästa utfallet. Därför kommer Önskefoto att koncentrera satsningen där.

- Föregående år bidrog de internationella marknaderna med upp till 5 procent av den totala omsättningen. Det är tänkt att Storbritannien ska följa bolagets mål om en tillväxt på 15 – 20 procent per år, säger Göran Nordlund 

- Satsningen i Nederländerna och Frankrike fortsätter men vi gör inte lika stora investeringar där som i Storbritannien.

Förra året uppgick investeringar i form av marknadsinsatser till drygt 4 miljoner kronor, i första hand avsedda för exportmarknaden. Enligt Göran Nordlund kommer investeringarna även i år ligga på liknande nivå.

Ny vd ska fortsätta satsningen
Sedan en tid tillbaka har det stått klart att nuvarande vd Peter Norrhede ska lämna Önskefoto. Ny vd att ta över rodret blir Monika Dagberg, som lämnar en position som affärsområdeschef på Egmont Kärnan.

Göran Nordlund menar att Monika Dagbergs roll blir att fortsätta på den inslagna vägen att bredda Önskefotos produktutbud. Ett annat mål är att göra bolaget till ett renodlat e-handelsbolag.

- Redan förra året kom 70 procent av alla order från internet. Vi ska fortsätta att utveckla de möjligheter som internet ger våra produkter.

Satsningen på nya produkter har kostat på
Omsättningen för de första nio månaderna 2008 är lägre jämfört med motsvarande period förra året. Anledningen uppges vara att bolaget inte kunnat kompensera för vikande försäljning av analoga produkter.

Siffrorna för årets första nio månader gav följande:

      • Omsättning: 10,6 Mkr (12,3)
      • Resultat efter finansnetto: -11,8 Mkr (-7,3)
      • Vinst per aktie: -0,59 kr (-0,37)

Tredje kvartalet isolerat visade följande siffror:

      • Omsättning: 3,2 Mkr (3,3)
      • Resultat efter finansnetto: -4,5 Mkr (-3,6)
      • Vinst per aktie: -0,23 kr (-0,18)

Det sämre resultatet jämfört med motsvarande period förra året uppges vara en följd av satsningar på utveckling av nya produkter. Andra anledningar är åtgärder i syfte att förenkla beställningar via internet för kunder och kostnader för utlandssatsningar.

Fjärde kvartalet allt viktigare
Omsättningen har under varje kvartal i år understigit motsvarande kvartal förra året. Men Göran Nordlund menar att omsättningen för helåret kommer ligga på liknande nivå i år som föregående år, vilket innebär en kraftig omsättningsökning för fjärde kvartalet.

Fjärde kvartalet kommer då stå för 77 procent av omsättning för helåret 2008 jämfört med 73 procent för 2007. Samtidigt betyder det att tillväxten i år blir obefintlig.

Bolaget har tidigare kommunicerat målsättningen om 15 - 20 procents tillväxt per år. Göran Nordlund menar att bolaget ska jobba mer med den befintliga verksamheten för att nå dit. Förvärv är inte aktuellt i dagsläget:

- Redan när Önskefoto listades fanns förvärv som en möjlig väg att växa. Det bästa för våra aktieägare idag är att utveckla bolaget organiskt och se till att vi utnyttjar ett breddat produktutbud. Vi utesluter inte förvärv men det är inget huvudspår.

Tillväxt måste till för att aktien ska bli intressant
Bolaget är finansiellt stabilit. Kassan uppgår till 25 procent av tillgångarna och soliditeten är nära 60 procent. Bolaget gav i år även en god direktavkastning.

Efter fjärde kvartalet borde såväl kassan som soliditeten stärkas ytterligare. När helåret summerades för 2007 uppgick kassan till 40 procent av tillgångarna och soliditeten låg på 62 procent.

Bolaget har uppgett att rörelsemarginalen kommer understiga det långsiktiga målet om 10 procent. Räknar vi med en rörelsemarginal om 8,5 procent för helåret ger det en vinst per aktie på 0,27 kronor och ett p/e tal på nära 4. Aktien är därmed inte dyr, men inte heller särskilt lockande. 

För att aktien ska locka måste bolaget visa tillväxt och arbetet med att jämna ut säsongsvariationerna måste visa resultat.

ADI KRILIC
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Önskefoto:
» Relativt förutsägbart Önskefoto
» Önskefoto på önskelistan

 
 
Marknadsplats
First North
 
 
 

 
Peter Norrhede
VD Önskefoto

 
 
 
Nuvarande vdn Peter Norrhede ska lämna Önskefoto. Han kommer att efterträdas av Monika Dagberg.
 
 
 
Monika Dagberg tar över vd-posten den 12 januari 2009. Hon lämnar en position som affärsområdeschef på Egmont Kärnan.
 
 
 
 

  
Omsättning per kvartal
  

 
Säsongsvariationerna
består. Det kommer inte minst märkas på fjärde kvartalet då nära 80 procent av omsättningen beräknas komma.
 
 
 
 

 
Breddat produktutbud med nyheter som kalaspaket ska ge en jämnare omsättningsfördelning över året.
 
 
 
 


Sagoböcker är en ny produkt som enligt bolaget haft en positiv försäljningsutveckling.
 

 
 
 


Önskefoto koncenterar sin utlandssatsning till Storbritannien. 




Nästa händelse
2009-02-24
Bokslutskommuniké 2008
 
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig